reklama

Kuchnia

No i nie ma to jak owoce i warzywa z wlasnego ogrodka.

No właśnie! Jak mi się marzy własny ogródek warzywny!
Ale nie mam na to szans mieszkając w mieście, wydaję fortunę na żywność z certyfikatami ekologicznymi (bo nie wiem, czy Wam pisałam, ale jestem pasjonatką zdrowego odżywiania).
Tydzień temu wysadziłam w ogródku krzewy owocowe, więc może już przyszłej jesieni będę mieć własne porzeczki i agrest :)

reklama
my pod domkiem mamy taki mały ogródek warzywno-owocowy - swoje truskaweczki, brzoskwinie, śliwki, jabłka, gruszki, agrest, porzeczki, maliny, a z warzyw - marchewka, pietruszka, koperek, kapusta, ziemniaki, fasolka szparagowa, szpinak, cukinia - pychotka :tak: tam gdzie będę w przyszłości mieszkać też jest kawałek ziemi - i też zamierzam coś hodować, tak na swoje potrzeby, a teść ma folię i dzięki temu mamy swoje pomidorki i ogórki :-D

Moi rodzice maja duzą działkę z całorocznym domem pod Ustroniem i kilka kawałków pola. jako dziecko pamietam jak jeździłyśmy na te poletka obrabiac jarzynki z mama babcią i ciotkamiktóre przyjeżdzały na wakacje. Chodowałysmy tez kury, kaczki .potem gdy babcia juz była u nas to tylko koło domku troche jarzyn i ziemniaczki. Oczywiscie mamy drzewa owocowe i krzaki też. w tym roku od lat pierwszy raz nie było zarazy na ogórach i mielismy znów swoje... pozatym mamy super sąsiadów którzy zawsze posyłaja nam swoje plony bo tyle tego maja ze po obdzieleniu blizszej i dalszej rodziny jescze kupe zostaje...

Mamjakty,no nie wiem ja bym sie nie zdecydowala na ser niepasteryzowany,ani mleko....skoro nie kaza jesc to cos w tym jest.
Ja jak poszlam na taki jarmark serowy,to niestety nikt mi nie dal sera z wlasnej roboty bo nie pasteryzowane.
wiesz 98 kobiet zje i nic ,a 2 sprobuja i sie zaraza....

wiecie jeśli chodzi o ten ser i mleko to jest tak że faktycznie zabronione jest to w pierwszym trymestrze ciąży, ale później o wiele więcej rzeczy można jeść, to tak jak z antybiotykami i innymi tabletkami, na poczatku trzeba starac sie tak zeby ich nie brac w ogole a później wiadomo nie jest to wskazane ale tez nie jest to tak groźne jak na poczatku ciązy

My teraz nie mamy warzywniaka. Potem bedę miec taki mini, ale też nie za duży. Ja nie wierze w "ekologiczne" warzywka z własnego ogródka, niestety miałam znajomych którzy sprawdzali co mają w ziemi i wodzie w swoim ogródku. A to sasiad podlewa jakimś świństwem swoje plony, a to wylewa szambo a wy nawet o tym nie wiecie. i to wszystko radośnie spływa do Was :baffled:. Ale i tak lepsze to niż zaprawiane na skalę przemysłową.

Co do mleka i skazy, to dzieci w miescie częściej maja alergie, bo tam jest więcej zanieczyszczeń. Im bardziej "ucywilizowane" tereny tym wiecej tego. A mój mąż jako dziecko miał uczulenie na mieszanki dla niemowląt i od malutkiego był na butli zwykłego mleka :-p.

Jak się przeprowadzimy to najbardziej mi brak będzie owoców. W tym roku Janek z babcią chodził i podjadał, a to jezynek, a to malinek, a to sliwek, morelek, winogron, gruszek, agrestu. A teraz nie będzie, bo znim urosnie to wszystko. Moim marzeniem jest jabłonka zaszczepiona kilkoma odmianami. Widziałam kiedys taki cud, facet miał ogródek z karłowatymi drzewkami owocowymi i w tym jabłonke z 3 odmianami. Cudo.

A polecam ze sklepów z ekologiczna żywnoscią jajka dla dzieci. Mój mały dostawał takiego rozwolnienia po żółtku, ze ledwo nadążałam pupe wycierac. Przezuciłam się na przepiórcze, a w końcu ktoś mi podpowiedział żeby kupic ekologiczne, bo w zwykły bywa że dodawane sa do karmy dla kur środki barwiące by żółtka były bardziej żółte i na nie dzieci mogą miec uczulenie.

wiecie jeśli chodzi o ten ser i mleko to jest tak że faktycznie zabronione jest to w pierwszym trymestrze ciąży, ale później o wiele więcej rzeczy można jeść, to tak jak z antybiotykami i innymi tabletkami, na poczatku trzeba starac sie tak zeby ich nie brac w ogole a później wiadomo nie jest to wskazane ale tez nie jest to tak groźne jak na poczatku ciązy

oj tu sie z toba nie zgodze,wraz miesiacami w ciazy wzrasta prawdopodobienstwo zarazenia sie tokso i listerioza.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry