reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kwiecień 2009

Hej dziewczyny!! Co prawda pisałam to już na różnych forach ale jeszcze nikt mi nie odpowiedzial konkretnie wiec zapytam sie jeszcze raz, moze któras z Was będzie wiedziała.

A więc : :-) Mieszkam w Holandii z mężem i tutaj jesteśmy ubezpieczeni, ale chciałabym rodzić w Polsce i tam zostać po porodzie do końca wakacji, bo wesel w rodzinie mam co nie miara. :rofl2:. I moze ktoras z Was tez jest za granica i rodzila albo ma zamiar rodzic w PL i wie jak to jest z kosztami zwiazanymi z porodem. Bo ja wyczytalam cos takiego na stronie NFZ w Olsztynie , że " Kobietom w okresie ciąży, porodu i połogu przysluguje nieodpłatna opieka lekarska.". No ale co pozniej z dzidzia, przez te 4 miesiace i ze mna ?? Czy moze orientujecie sie co to jest ubezpieczenie dobrowolne i jakie są jego koszta??

Pozdrawiam!!

reklama
Muszę i ja się zorientować odnośnie tego tematu. Bo teorie to znam. ze niby wszystko pięknie i cacy. Ubezpieczenie z jednego kraju Unii obowiązuje we wszystkich. Ale jak jest w praktyce?
Ja wyrobiłam sobie taka kartę Unijną. Gdzie jest numerek mego ubezpieczenia. Ona jest tolerowana w każdym kraju.
Pogadam dziś dokładnie z mężem on mądrzejszy w tych tematach :zawstydzona/y:

Bo powinno być tak ze na podstawie tej karty ubezpieczeniowej powinnyśmy być przyjęte do każdego lekarza . A potem Polski NFZ sobie ściąga pieniądze od naszego ubezpieczyciela. Ale ja się spotkałam z sytuacjami ze kazano zapłacić za wizytę, i potem samemu się ubiegać o zwrot pieniędzy od ubezpieczyciela.

Odnośnie ubezpieczenia dziecka.
Bo dziecko po porodzie podlego ubezpieczeniu rodzicow. czy to trzeba specjalnie zgłaszac?

Jak ja mało wiem :-(

marys16 nie przejmuj się ja też mało wiem :tak:hehehe no nic mamy jeszcze czas i musimy sie tego dowiedzieć. Ja jade dopiero na święta do PL więc jak mi się nie uda do tej pory uzyskać konretnych informacji to pewnie w Pl bedę szukać gdzieś odpowiedzi.

Hej dziewczyny!! Co prawda pisałam to już na różnych forach ale jeszcze nikt mi nie odpowiedzial konkretnie wiec zapytam sie jeszcze raz, moze któras z Was będzie wiedziała.

A więc : :-) Mieszkam w Holandii z mężem i tutaj jesteśmy ubezpieczeni, ale chciałabym rodzić w Polsce i tam zostać po porodzie do końca wakacji, bo wesel w rodzinie mam co nie miara. :rofl2:. I moze ktoras z Was tez jest za granica i rodzila albo ma zamiar rodzic w PL i wie jak to jest z kosztami zwiazanymi z porodem. Bo ja wyczytalam cos takiego na stronie NFZ w Olsztynie , że " Kobietom w okresie ciąży, porodu i połogu przysluguje nieodpłatna opieka lekarska.". No ale co pozniej z dzidzia, przez te 4 miesiace i ze mna ?? Czy moze orientujecie sie co to jest ubezpieczenie dobrowolne i jakie są jego koszta??

Pozdrawiam!!

Wydaje mi sie że nie ma problemu z porodem musisz miec tylko ważne ubezpieczenie, wiem bo akurat mieliśmy odwrotna sytuacje u mojej siostry ona miesza w Polsce i rodziła w Niemczech i zaostała tam chyba poł roku i nie bylo żadnych problemów. Jesteśmy w Umi i możesz rodzić gdzie chcesz tylko musisz mieć ważne ubezpieczenie i najlepiej żeby było po polsku bo u nas niekiedy jest ciężko z jezykiem :-D pozdrawiam

reklama
Do góry