• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kwiecień 2009

Hej dziewczyny!! Co prawda pisałam to już na różnych forach ale jeszcze nikt mi nie odpowiedzial konkretnie wiec zapytam sie jeszcze raz, moze któras z Was będzie wiedziała.

A więc : :-) Mieszkam w Holandii z mężem i tutaj jesteśmy ubezpieczeni, ale chciałabym rodzić w Polsce i tam zostać po porodzie do końca wakacji, bo wesel w rodzinie mam co nie miara. :rofl2:. I moze ktoras z Was tez jest za granica i rodzila albo ma zamiar rodzic w PL i wie jak to jest z kosztami zwiazanymi z porodem. Bo ja wyczytalam cos takiego na stronie NFZ w Olsztynie , że " Kobietom w okresie ciąży, porodu i połogu przysluguje nieodpłatna opieka lekarska.". No ale co pozniej z dzidzia, przez te 4 miesiace i ze mna ?? Czy moze orientujecie sie co to jest ubezpieczenie dobrowolne i jakie są jego koszta??

Pozdrawiam!!

reklama
Muszę i ja się zorientować odnośnie tego tematu. Bo teorie to znam. ze niby wszystko pięknie i cacy. Ubezpieczenie z jednego kraju Unii obowiązuje we wszystkich. Ale jak jest w praktyce?
Ja wyrobiłam sobie taka kartę Unijną. Gdzie jest numerek mego ubezpieczenia. Ona jest tolerowana w każdym kraju.
Pogadam dziś dokładnie z mężem on mądrzejszy w tych tematach :zawstydzona/y:

Bo powinno być tak ze na podstawie tej karty ubezpieczeniowej powinnyśmy być przyjęte do każdego lekarza . A potem Polski NFZ sobie ściąga pieniądze od naszego ubezpieczyciela. Ale ja się spotkałam z sytuacjami ze kazano zapłacić za wizytę, i potem samemu się ubiegać o zwrot pieniędzy od ubezpieczyciela.

Odnośnie ubezpieczenia dziecka.
Bo dziecko po porodzie podlego ubezpieczeniu rodzicow. czy to trzeba specjalnie zgłaszac?

Jak ja mało wiem :-(

marys16 nie przejmuj się ja też mało wiem :tak:hehehe no nic mamy jeszcze czas i musimy sie tego dowiedzieć. Ja jade dopiero na święta do PL więc jak mi się nie uda do tej pory uzyskać konretnych informacji to pewnie w Pl bedę szukać gdzieś odpowiedzi.

Hej dziewczyny!! Co prawda pisałam to już na różnych forach ale jeszcze nikt mi nie odpowiedzial konkretnie wiec zapytam sie jeszcze raz, moze któras z Was będzie wiedziała.

A więc : :-) Mieszkam w Holandii z mężem i tutaj jesteśmy ubezpieczeni, ale chciałabym rodzić w Polsce i tam zostać po porodzie do końca wakacji, bo wesel w rodzinie mam co nie miara. :rofl2:. I moze ktoras z Was tez jest za granica i rodzila albo ma zamiar rodzic w PL i wie jak to jest z kosztami zwiazanymi z porodem. Bo ja wyczytalam cos takiego na stronie NFZ w Olsztynie , że " Kobietom w okresie ciąży, porodu i połogu przysluguje nieodpłatna opieka lekarska.". No ale co pozniej z dzidzia, przez te 4 miesiace i ze mna ?? Czy moze orientujecie sie co to jest ubezpieczenie dobrowolne i jakie są jego koszta??

Pozdrawiam!!

Wydaje mi sie że nie ma problemu z porodem musisz miec tylko ważne ubezpieczenie, wiem bo akurat mieliśmy odwrotna sytuacje u mojej siostry ona miesza w Polsce i rodziła w Niemczech i zaostała tam chyba poł roku i nie bylo żadnych problemów. Jesteśmy w Umi i możesz rodzić gdzie chcesz tylko musisz mieć ważne ubezpieczenie i najlepiej żeby było po polsku bo u nas niekiedy jest ciężko z jezykiem :-D pozdrawiam

hejka bylam tydzien temu u lekarza i dzidzia jest zdrowa, pierwszy raz widzialam ma juz raczki nozki i serduszko bije:)))) ciesze sie bardzo :)))) pozdrawiam wszystkie kwietniowki:****

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry