Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
normalne miałam usg, pani powiedziała ostatnie + następne dopiero przy porodzie. oceniła serducho, wagę dziecka, rozwój i gdzie główka. no i poiformowała że to dziewuchamorgaine ja wygłodniała, bo od początku sierpnia nic...
a co do usg- w 11-13tc było genetyczne, w 20tc połowkowe, też taki dokładne pod kątem serducha itd., czy teraz w 30-32tc też ma być jakieś szczególne?
niestety mamy problem z autem, więc zakupy przesuną się o tydzień
natomiast, co do nacinania, to są różne szkoły, słyszałam, że pęknięcie lepiej się goi niż nacięcie...
"Nacięcie krocza nie jest łatwiejsze do zaopatrzenia i nie goi się łatwiej niż pęknięcie. w porodach prowadzonych z ochrona krocza, nawet jeśli, jest to fizjologiczne peknięcie skóry i sluzówki. Tymczasem nacięcie odpowiada pęknięciu II stopnia i obejmuje równiez mięśnie krocza i pochwy, jest więc uszkodzeniem większym niż fizjologiczne pękniecie. Krocze po porodach z nacieciem goi się dłużej, jest bardziej bolesne i podatne na infekcje niż w przypadku porodów bez nacięcia lub z niewielkim pęknieciem."
nie wiem czemu nie widać całego posta, więc i tego, co pisała Asiunia, ale
zapobieganie zaburzeniom statyki narządów płciowych to przede wszystkim unikanie przedłużania II okresu porodu (a przecież ZZO właśnie je przedłuża)
natomiast przyznaję Asiuni rację, że jeśli już się przedłuża, to aby zapobiec przepuklinie należy właśnie w stosownym czasie i w odpowiedni sposób naciąć krocze oraz unikać ciężkiej pracy w okresie popołogowym.
(Poza tym na utrzymanie właściwej statyki narządów płciowych wpływają w sposób istotny: utrzymanie prawidłowej masy ciała, duża aktywność fizyczna, zdrowe nawyki codziennego życia (regularne opróżnianie pęcherza moczowego i odbytnicy)).
Oksytocyna również ma swój wpływ, gdy dolne partie nie są jeszcze gotowe, macica zostaje "wprawiona" w zbyt mocny ruch, tzn skurcze,
jest to groźna sytuacja, zarówno dla macicy, krocza ale i dziecka;
Pisałam już wcześniej jakie są przeciwwskazania do podania oksy, ale napiszę raz jeszcze
Przeciwwskazania do zastosowania oksytocyny:
Więc trudno mówić o samym nacięciu, w oderwaniu od całego procesu porodu.
- wcześniactwo i inne problemy płodu, stanowiące zagrożenie dla niego podczas porodu pochwowego
- nadmiernie napięta macica
- przebyte przez matkę operacje na mięśniu macicy
- nadmiernie rozciągnięta macica (np. u licznej wieloródki, podczas ciąży mnogiej)
- niedostatecznie dojrzała szyjka macicy
Bywa, że nacięcie jest konieczne właśnie po serii ingerencji w naturalny proces porodu.
Każda z nas ma obawy i lęki, a najlepszy plan porodowy, to nie fiksować się na jakiś konkretny scenariusz, tylko pozostać otwartą na sam proces, który dobrze byłoby, by przebiegał własnym torem, bo nawet kolejny poród w jakiś sposób jest pierwszym, tzn wszystko dzieje się OD NOWA...
Myślę, że mimo wszystko warto popracować nad kroczem ten miesiąc - półtora przed, by zwiększyć szanse na uniknięcie nacięcia bądź pękania