Witam
Felidea a moim zdaniem niektóre małe rasy psów idealnie się nadają do bloku. Np. mops - bardziej leniwego psa nie kojarzę, może być też buldożek francuski, chihuahua, york, shih tzu, te dwa ostatnie mają włosy, a nie sierść, więc chyba lepsze dla alergika, chociaż też bardziej kłopotliwe w pielęgnacji. Małe psy są cudne i wystarczy, ze sobie pobiegają wokół stołu i już się zmęczą
myszka muszę wypróbować Twój sposób z workiem na śmieci
zauważyłam, że tego typu metody przynoszą najlepszy skutek. Moją Gosię oduczyłam grzebania w nosie - na zasadzie: Masz kozę? to trzeba w nosek napsikać i wyczyścić (oczywiście raz tak zrobiłam) oraz wystawiania jęzora - bo nasypię pieprzu. Metody doskonałe i działające juz po pierwszym razie... a tabuny ciotek, babć i dziadków zagadujących i tłumaczących, że nie wolno, że nie łądnie - doprowadziły w okresie świątecznym, do takiej eskalacji zachowań (które wcześniej pojawiały się tylko w chwili zawstydzenia), że płakać mi się chciało
bishopka a znasz ciasteczka BellVita (wcześniej się nazywały LU Go!) sa robione z pełnych ziaren zbóż, wiec łatwiej sobie wytłumaczyć ich nałogowe spożywanie

Ja uwielbiam czekoladowe, ale staram się ograniczać, bo po ciąży z Gosią przez te ciastka nic nie mogłam zrzucić

bakteria moja Gosia też w miarę łagodnie przechodzi/przechodziła bunt 2-latka. Ale myślę, że to bardziej zasługa jej charakteru, niż nasze zasługi wychowawcze;-) Ot taki charakter, jest też bardzo opiekuńcza, więc spodziewam się, że nie będzie żadnych negatywnych reakcji na dzidziusia, a wręcz trochę obawiam się, że za bardzo będzie chciała uczestniczyć w opiece nad maluszkiem i pomagać