reklama

Kwietniowe mamy 2016

reklama
Annika - piękna waga maluszka:)

Beata -oczywiscie chodzi mi o macierzynski i rodzicielski, ale Kitki chyba ma racje, ze macierzynski jest z automatu a na rodzicielski trzeba wniosek bo może z niego korzystać zarówno tata jak i mama. Wiec ten kto sie zdecyduje ten sklada chyba wsniosek jesli dobrze rozumiem.

i mam jeszcze jedno pytanie.Powiedzmy, ze ja wykorzystam cały macierzynski plus rodzicieslki - 32 tyg. wg nowych przepisów. To czy ojcu dziecika mimo to przysługuje jeszcze jakis tacierzynski,opiekunczy czy inny urlop???

Milka suuper, że już na zwolnienie - super sprawa to jest ;)
Aniabuu, Marzenka ja też Was bardzo podziwiam, że jeszcze dajecie radę, naprawdę.
Rsz to super że praca Ci się podoba, to ważne w życiu:-) ja oglądam mecz :-)
Sweetka wstyd przyznać ale nie wiem i się jeszcze nie zorientowałam, poczytać ustawę trzeba... W piątek i tak idę do zusu to moze tam sie czegoś dowiem.
Wlasnie doczytałam, ze dziewczynki już Ci odpowiedzi udzieliły.
Co do tatusia to tacierzynski moze wziąć tylko wtedy jesli ty rezygnujesz z macierzyńskiego. Ale za to po urodzeniu dziecka przysługuje mu urlop ojcowski ktory trwa 2 tyg.

Ivete witaj, coś więcej o sobie?

Annika piękna waga maluszka :-) to jak 37 tc to jaka mniej wiecej data porodu będzie?

Moja córcia wstaje codziennie o 6 :-D
Też was podziwiam że tak długo pracujecie ja bym nie dała rady na tym etapie...
Co do meczu to ja na razie oglądam film bo męża w domu nie ma ;-)
Ivete pewnie :-) witaj :-) napisz coś więcej o sobie :-)
Co do formalności ja też nie pomogę mąż biegał i załatwiał wszystko ;-)
Annika o jaki duży chłopak :-D
My dziś u dziadków byłyśmy, córcia miała krótka drzemke i od 20 już smacznie śpi, ja oglądam film i zaraz coś zjem sobie ;-)

Milka suuper, że już na zwolnienie - super sprawa to jest ;)
Aniabuu, Marzenka ja też Was bardzo podziwiam, że jeszcze dajecie radę, naprawdę.
Rsz to super że praca Ci się podoba, to ważne w życiu:-) ja oglądam mecz :-)
Sweetka wstyd przyznać ale nie wiem i się jeszcze nie zorientowałam, poczytać ustawę trzeba... W piątek i tak idę do zusu to moze tam sie czegoś dowiem.
Wlasnie doczytałam, ze dziewczynki już Ci odpowiedzi udzieliły.
Co do tatusia to tacierzynski moze wziąć tylko wtedy jesli ty rezygnujesz z macierzyńskiego. Ale za to po urodzeniu dziecka przysługuje mu urlop ojcowski ktory trwa 2 tyg.

Ivete witaj, coś więcej o sobie?

Annika piękna waga maluszka :-) to jak 37 tc to jaka mniej wiecej data porodu będzie?
Do 15 marca powinnam być już po porodzie.

Sweetka - ojcu dziecka przysluguje 2tyg urlopu ojcowskiego niezaleznie od macierzynskiego i rodzicielskiego. Moze go wykorzystac na raz lub podzielic na 2razy. Ma czas na wykorzystanie do 24mcy po urodzeniu dziecka. Art 182'3 par1.
I jak my bedziemy na tych mavierzynskich to maz moze wziac wtedy jeszcze te 2 dni opieki nad dzieckiem zdrowym co przysluguje co roku bo ivtak przepadnie art 188 par1

reklama
dziewczyny jeszce tak sie zastanawiam ktora opcja korzystniejsza, caly okres 80%, czy pol roku 100% a potem 60%. "Zakłądając ze mam na umowie o prace najniższa krajową to bede dostawac przez cały rok 80% wynagrodzenia czyli jakies 1028zł (czyli przekrocze 1000zł ) Jeśli wybiorę opcję podziału czyli przez pierwsze 26 tygodni dostane 100 proc. podstawy wymiaru opłacanych składek czyli (1286zł) a potem te 60% (czyli jakieś 771 zł) to mam rozumieć ze w tej opcji bedzie mi przysługiwało przez drugie 26 tyg wyrównanie do tego 1000zł przez Państwo? Wyglada na to ze bardziej opłacalną formą jest wzięcie najpierw urlopu macierzyńskiego a potem urlop rodzicielski?"

a o ten urlop ojcowski trzeba skladac wniosek??

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry