reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kwietniowe mamy 2026 🍼

Może się poprawić w 2 trymestrze, moze byc tak, ze te dolegliwości zelżeją za tydzień, dwa. U mnie w 1 ciąży tak troche było, ze się poprawiało. Dochodziły za to inne problemy jak brzuch rósł, ale jednak ten 2 trymestr był chyba najlepszy. Takze tego nam wszystkim życzę! 😜

Ktoś tutaj pisał, ze ma pakiet w lux med? Ja mam właśnie, i chciałabym wykorzystac na badania. Do lekarki chodzę prywatnie, bo mam taką juz od 10 lat, znam i lubię. Ale kasuje sobie coraz więcej kasy, a przynajmniej na badaniach bym oszczędziła. Tylko czy to tak wystarczy tam napisać na czacie do położnej? Czy musze sie umówić na wizytę? Moze ktoś testował?

W ogole jak przeglądacie forum? Bo ja w przeglądarce na komorce i strasznie zle mi sie to czyta...
Umawiałam się z położną na telewizytr. Dodałam zdjęcie usg do plików. I wypisała wszystkie badania

reklama
Kurde a co jak zachorujesz na coś innego? Nie możesz iść na tydzień l4 jak masz grypę? Nie musisz od razu brać l4 ciążowego, można przecież poprosić rodzinnego.
Nie ma zwolnienia ciążowego. L4 jest jak każde inne wypisywane z powodu choroby (może być np właśnie że się źle czujesz) tyle że w ciąży jest dopisek co powoduje że dostajesz 100% kasy. Tak samo na grypę L4 w ciąży jest płatne 100%. Takie L4 może wypisać każdy dr. Nie musi gin.

ja mam niestety taka że nie mogę jej odmówić od tak i muszę iść co weekend na 14-16h na nogach ale nie było tak źle zobaczymy później
To nie tak lekko, pierwsze co to skojarzyło mi się gastro i wesela :)
Rzeczywiście doczytałam teraz i tak jest. Ale fajnie, to już nie muszę się stresować :) a mam jeszcze tez na czas nieokreślony. Ciekawe kogo zatrudni na moje miejsce i ciekawe czy będę mogła wrócić do pracy po macierzyńskim. Jeżeli nie to poszukam innej pracy i wtedy może uda się coś bliżej znaleźć, choć nie wiem czy nie będzie mi trudno na 3/4 etatu znaleźć czegoś. Ale będę się martwić tym dopiero po macierzyńskim :)
Mam dokładnie te same obawy. Bardzo lubię moją pracę i boje się, że przyjdzie ktoś na moje miejsce i już zostanie, a ja nie będę miała gdzie wracać
Powiedziałam dyrekcji o ciąży, dyrektora kazał iść na zwolnienie już od września żeby się na narażać bo to wiadomo dzieci trudne, zarazki itp. Ale bardzo dobrze przyjęła informacje, aż byłam w szoku 🥹
Cieszę się, że w pracy tak gładko poszło

Kurde a co jak zachorujesz na coś innego? Nie możesz iść na tydzień l4 jak masz grypę? Nie musisz od razu brać l4 ciążowego, można przecież poprosić rodzinnego.
Wtedy szefowa za mnie będzie, ale o tyle że jej się dziecko też urodziło 🫣
A pracować w domu mogę częściowo, ogarniac rezerwację ale muszę być też na miejscu ogarniac i nadzorować resztę zespołu, jest też kontakt z klientami z całego świata....no kurde a druga sprawa, ja się w domu zanudzę i jak mi minie za 2 tyg to ja jajo w domu zniosę..

Ja z synem przechodziłam ciążę raczej dobrze, miło to wszystko wspominam. Teraz też czuję się na razie dobrze, parę razy złapały mnie większe mdłości, no ale to dopiero 4t4d, więc jeszcze wszystko przede mną. Chcę iść w czwartek/piątek na wizytę. W 5 tygodniu już chyba powinno być widać pęcherzyk, co?

Ja z synem przechodziłam ciążę raczej dobrze, miło to wszystko wspominam. Teraz też czuję się na razie dobrze, parę razy złapały mnie większe mdłości, no ale to dopiero 4t4d, więc jeszcze wszystko przede mną. Chcę iść w czwartek/piątek na wizytę. W 5 tygodniu już chyba powinno być widać pęcherzyk, co?
Zależy jak bardzo sie niecierpliwisz, ale ja w 1 ciazy tak szybciej poszlam i nawet mi nie założyła jeszcze karty ciazy. Lepiej iść 6-7 tydzień, bedzie serduszko już i wtedy jest juz pewniejsza ciąża. Niestety ten początek to tak trzeba przeczekać 😏
Ale iść zawsze mozesz, sam pęcherzyk juz chyba bedzie :) ale pewnie będziesz musiała znowu iść do 2 tygodni na kolejną wizytę?

Ja dzisiaj idę na wizytę a jestem 5+1. Ale lekarka sama kazała mi dzisiaj przyjść.

Pęcherzyk pewnie tak, mi lekarz powiedział że poniżej 7 tyg nie bardzo jest sens jak wszystko jest ok, nic nie boli, nie ma plamien itd, ja poszłam na 6+6 i już i serduszko i karta i skierowanie na wszelkie badania. Jutro będzie 8+0, zobaczymy co się wydarzyło przez te 8 dni 😊

Zależy jak bardzo sie niecierpliwisz, ale ja w 1 ciazy tak szybciej poszlam i nawet mi nie założyła jeszcze karty ciazy. Lepiej iść 6-7 tydzień, bedzie serduszko już i wtedy jest juz pewniejsza ciąża. Niestety ten początek to tak trzeba przeczekać 😏
Ale iść zawsze mozesz, sam pęcherzyk juz chyba bedzie :) ale pewnie będziesz musiała znowu iść do 2 tygodni na kolejną wizytę?
Tak, ale ja muszę jak najszybciej potwierdzić, że jest pęcherzyk w macicy, bo mam za sobą ciążę pozamaciczną i jak będzie na tym etapie ok, to muszę dostać zastrzyki

reklama
Tak, ale ja muszę jak najszybciej potwierdzić, że jest pęcherzyk w macicy, bo mam za sobą ciążę pozamaciczną i jak będzie na tym etapie ok, to muszę dostać zastrzyki
Powinno być widać :) ja 5+6 miałam pęcherzyk i ciałko żółte

Dziewczyny, czy jest się czym martwić jeśli ciąża na USG wychodzi młodsza o 2/3 dni? Ostatnio prywatnie wyszła młodsza o dwa dni, dziś w luxmedzie o 3🙃 niby według USG to jest 5+6, a z OM powinno być 6+2

Do góry