reklama

Kwietniowki 2015

neta no właśnie u mnie w gre wchodzi albo 11 tydz i 5 dzień albo 13 tydz i 3/4 dzień, to chyba nie za poźno co ?
zwłaszcza, że dzidziuś jest 2 tyg mniejszy, zapytam jeszcze lekarki ale to za 2 tygodnie dopiero a chciałam mieć umowioną wizyte...

ja na lewym spoko :-)

reklama
Cześć Dziewczyny,

Czytam Was od samego początku, ale nie miałam odwagi dołączyć ze względu na moje wcześniejsze doświadczenia.
To moja druga ciąża. Jestem w 11 tyg 4 dniu i dziś byłam na badaniach prenatalnych. Wszystko jest ok. Przezierność karkowa idealna, dzidziuś jest zdrowy. Jeszcze ciągle nie mogę uwierzyć :)
Moja ciąża ciągle jest tajemnicą (jeszcze nie powiedzieliśmy rodzinie) choć już powoli mój brzuch zaczyna odstawać (w pierwszej ciąży do 25 tyg byłam płaska jak deska).

Lakara bardzo Ci współczuję i doskonale rozumiem! Też poroniłam
Pierwszą ciąże w Uk! Nie miałam dużego plemienia. Pojechaliśmy na Emergency do szpitala: mówiłam, że bardzo brzuch mnie boli i plamię krwią. Zatrzymali mnie w szpitalu i na 2 dzień zrobili usg. Okazało się, że Dzidziuś ma 8 tyg. Ale serduszko Mu nie bije :( Dostałam specjalne tabletki po których zaczął się poród ... Niestety bolało :( Nie miałam rzadnego łyżeczkowania! Organizm zaczął sam się oczyszczać. Ale wiadomo każda kobieta jest inna i może być rożnie. Ogólnie tutaj nie praktykuje się bardzo łyżeczkowania... Trzymaj się kochana! Ja bym chyba pojechała do szpitala i zawsze można wyolbrzymić fakty, żeby Cię przyjęli!

Lakara, przykro mi strasznie...od dawna sądzę, że służba zdrowia w UK jest nieludzka, teraz się tylko w tym przekonaniu umacniam.

Margomari - witamy, mam nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej :).

Dziewczyny - mam szybkie pytanie. Wyszedł mi wynik TSH 4,060. Niby na stronie Luxmedu wynik podpisano jako w normie, natomiast dziś pojawił się komentarz mojego ginekologa, że wynik jest nieprawidłowy i wymaga pilnej konsultacji endokrynologa. Orientujecie się, jakie są normy TSH w ciąży? Idę szukać jakiegoś terminu do endokrynologa, wszystkie wyniki poprawne, to byłoby zbyt piękne...

Szaj, ja choruję na tarczycę od kilku lat i to moja druga ciąża z niedoczynnością i Hashimoto. Interpretując wynik Tsh należy brać pod uwagę wiek pacjenta oraz właśnie to czy jest w ciąży czy też nie.
Ja przed ciążą miałam zawsze w okolicach 1 i było ok (choć wiem, że może być również wyższy i też jest w normie) Jeśli chodzi o ciążę to mój endokrynolog kazał mi zejść poniżej 1. Obecnie mam 0,37 i jak to określił zarówno endokrynolog jak i ginekolog - wynik idealny. Ale tak jak pisałam to zależy od wieku pacjentki, wagi i innych czynników. Więc dla jednej osoby jest on prawidłowy dla innej nie. Jeśli jesteś w ciąży powinnaś również mieć zbadane ft4, którego poziom jest także bardzo ważny. Tak więc nie zwlekaj tylko idź do endokrynologa jak najszybciej. Bo lepiej to sprawdzić i nie narażać siebie i malucha. A i Ty będziesz spokojniejsza.

reklama
Margomari - dzięki wielkie, udało mi się dorwać termin na jutro na 9:45, także całkiem nieźle :tak:. Nigdy wcześniej poziomu TSH nie badałam, może faktycznie mam coś z tarczycą i hormonami? Wyjaśniłoby to przynajmniej fakt, że mi wiecznie zimno plus łamliwe paznokcie i wypadające włosy. Cóż, zobaczymy, co mi jutro lekarka powie. Znów się będę zamartwiać :(.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry