reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

Wiem ze sa tu dziewczyny pracujace w edukacji, ale nie wiem czy jestescie na takich zasadach jak jest sie w szkole? Bo dowiedzialam sie (oczywiscie kupa kobiet wie o tym, a ja jak ostatnia sierota...) ze jak wezme zwolnienie lekarskie na czas ferii zimowych to bede miala o ten okres (czyli 2 tygodnie) przedluzony urlop macierzynski.
Kolezanki ktorym ciaza wypadla w wakacje tez mialy potem wiecej dni macierzynskiego.
Ja pracuje w szkolnictwie i w ferie nie biorę zwolnienia. To jest tak że po macierzynskim przysługuje Ci urlop wypoczynkowy w wysokości tylu dni co okresla Karta nauczyciela czyli 42 dni (7 tygodni). Urlop wypoczynkowy też jest płatny i bierze się go własnie po macierzyńskim.Jeśli macierzyński przypada Ci w wakacje albo jakoś o nie zahacza to potem jest wypoczynkowy. Pozdrawiam

reklama
To ja też się dołączę. Z nauczycielami jest tak ze przysługuje im 8 tygodni za wakacje i ferie razem, jeżeli byli na zwolnieniu lekarskim lub macierzyńskim. Wg mnie i tak w ferie siedzisz w domku więc lepiej weź sobie L4 to bedziesz miała dłuższy urlop po macierzyńskim. Aha i pamiętaj ze jak urodzisz w maju(bo jesteś majóweczką tak?) to po macierzyńskim i urlopie napisz podanie o przysługujące ci 2 dni opieki nad dzieckiem za 2006 rok, ponieważ masz to zagwarantowane a ktoś tam w kadrach moze zapomnieć ci doradzić.
Mam koleżankę nauczycielkę więc "przemyśliwałyśmy" sprawę dosć długo i w sumie kiedy dziecko ma pół roku ona wraca do pracy a przy okazji zaraz po feriach. Też bym tak chciała...:-)
Dodam jeszcze że prtawdopodobnie bedąc na L4 dostaniesz wyższe pobory niż pracując - dziwne? ale prawdziwe;-) !!!
Pozdrawiam,

ja dlatego nie biorę w ferie L4,ponieważ jak nie wezmę to w maju wypadnie mi te 182 dni zasiłku, a nie chce iść na świadczenie rehabilitacyjne. Pracuje w 3 szkołach i byłby problem z moim świadczeniem, poza tym tyle załatwiania z 3 miejsc pracy-zaWRÓT GŁOWY. A dobrze się składa ze w maju wypadnie mi 182 dni zasiłku chorobowego i po kłopocie. Potem macierzyński, urlop wypoczynkowy i dni na opieke.
Dzięki za podpowiedź z tymi dwoma dniami na opiekę;-) nie wiedziałam ze mi przysługują

Z ta wysokością zarobków jest dziwnie,raz jak jestem na zwolnieniu to mam wiecej, raz mniej. Licza jakieś srednie, a mi się trudno w tym polapać. Nie wychodzi mi na plus wcale jak biore L4 w dni wolne. Odtracaja jakieś dodatki, i wynagrodzenie się waha.
Pozdrawiam:happy: uczycielki w ciąży:happy: :happy: :happy: Trzymajcie się cieplutko

Agulka! Wykombinuj tylko coś zeby te 182 dni nie wypadły ci długo przed porodem bo jesli nie chcesz brać świadczenia to będziesz pewnie musiała wziąć wcześniej macierzyński a wtedy krócej będziesz z dzieciaczkiem po porodzie.
Chociaż ja to zazdroszcze zawsze nauczycielom tych ich różnych długich wolnych. Chociaż wiem że po takiej pracy słusznie należy się regeneracja...:-) pozdrawiam "nauczycielki" i "kadrowe"!!!;-)

Tak też pokombinowałam, zeby nie brac zbyt wczesnie przed porodem, bo to zawsze szkoda tych chwil z maluszkiem.

To prawda nauczycielki mają wolnego sporo, ale zeby coś zarobić to trzeba na kilku etatach jak ja. A najfajniej to być jak teraz na zwolnieniu i brac pobory od kilku pracodawców:tak:

kombinuję z tymi zwolnieniami strasznie.Lekarka stwierdziła, że przekombinowałam, ponieważ niestety trochę skróciła mi sie szyjka macicy, a jak zacznie mi się bardzo skracać to moge uradzić za wczesnie.
Ale byłam już na usg i nie jest źle z szyjką. mam wypoczywac i nie przemęczać się.:tak:

Dziewczyny uważajcie na "SZYJKI" :tak: :tak: to bardzo ważne;-)

Jeśli chodzi o SZYJKĘ, to nie powinno się nic dźwigać, nie forsować się zbyt długim chodzeniem na zakupy, spacer.
Najlepiej w razie kłopotów leżeć, jak mi lekarz powiedział, prowadzić styl życia kanapowo-fotelowy;-) .
I sprawdzać na usg długość szyjki, sprawdzac podczas wizyt u gina stan szyjki czyjest twarda i zamknięta.
Pozdrawiam:happy:

reklama
Mi te 182 dni nie groza bo poki co to bylam na L-4 9 dni :-D
Odpuszcze sobie po Wielkanocy chyba juz i wtedy przez miesiac odpoczne.

Co do uwazania na szyjke to niestety nie umiem uwazac - zakupy ktos zrobic musi - staram sie nie dzwigac ale jakos nie wychodzi...:zawstydzona/y:

Do góry