reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

reklama
ewuś - pozniej to juz tylko do pracy dawalam jakis tam swistek, ktory daja przy wypisie (siorka dala tego samego dnia... ale jak szybko trzeba to nie wiem) i automatycznie dzien porodu jest pierwszym dniem macierzynskigo a swidczenie ustaje samoistnie

Dziewczyny któraś chciała dać na imię córeczce NEL, prawda?
Znalazłam taki artykuł:

Czy imię Nel nie istnieje?
Odkąd jestem w ciąży, w Waszym piśmie ("Mam dziecko") znajduję odpowiedzi na wiele nurtujących pytań. Mam jednak jeszcze jedną wątpliwość, która do tej pory nie została rozwiana, a dotyczy ona imion dziecięcych. Za 2 miesiące urodzę dziecko, prawdopodobnie córeczkę i marzę o tym, by dać jej na imię Nel. Kilka dni temu przy okazji wizyty w USC, zapytałam o dokumenty, które będą mi potrzebne do zarejestrowania dziecka i dowiedziałam się, że chyba będziemy mieć problem! Imię Nel nie figuruje bowiem w spisie polskich imion żeńskich. Zdaniem urzędnika USC z Wrześni nie określa ono jasno płci dziecka (!). Szczerze mówiąc to chyba jakaś głupota! Nel to piękne imię o bogatej tradycji literackiej (nosi je przecież bohaterka powieści "W pustyni i w puszczy"), łatwe do wypowiedzenia, a także do zapamiętania. Czy urząd ma rację?
Odpowiedź:
W polskim prawie istnieje zakaz nadawania imion ośmieszających, nieprzyzwoitych, w formie zdrobniałej oraz...imienia nie pozwalającego odróżnić płci dziecka. A według Komunikatu Kultury Języka Nr 1 (4) z 1996 r. imiona żeńskie powinny kończyć się na -a (np. Ewa), a męskie - na spółgłoskę (np. Marcin), na -i, -y (np. Antoni) rzadzej na -o (np. Mieszko). Nel sienkiewiczowska była Angielką. A może nazwiecie córeczkę Nela?

Hm...ale robią problemy!!!

Hej Dzieczyny jak tam u Was?! Co slychac ??
Jak sie czujecie ?? U MNie juz dobrze.. wkoncu humor dopisuje :-p
Od jutra Moj Kochany ma wolne(jedziemy do Cornwalii i do Mojej Mamy w odwiedziny) az do wtorku, a we wtorek mamy wizyte u poloznej ..juz sie nie moge doczekac co nam powie?!:-D
Po za tym czuje jak Niunia sie powieksza z dnia na dzien ...coraz wiecej miejsca zajmuje w brzuszku ...ale ogolnie brzuch sie nie powieksza !!:eek:
Wkoncu niedlugo w 9 miesiac wskakujemy i czekamy na pierwsze spotkanie:happy::laugh2:!!To nic bede konczyc zmykam na inne watki buziaczek paaa:cool2:

reklama
Do góry