Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
wpadlam na chwile podczytac , co u Was dziewczyny.
Bardzo szybko rozszerzacie diete.My tylko kp czyli pierwsze rozszerzanie po 6 mcu dopiero. U starsszej zaczelam po 4,bo od tego czasu tylko na mm byla.
U nas tez zaczelo sie dzwiganie glowki jak do siadu, niesamowite jak to leci![]()
Piękna pogoda, a u nas kuźwa taki smog, że nie wyjdę z małą nawet na pole. Z plecami męża coraz gorzej, chyba ma rwę kulszową.
wszystko zalezy z jakich zrodel czerpie sie wiedzeTeraz zasady się trochę zmieniły i niby dzieciom i na kp i na mm można rozszerzać dietę w tym samym czasie. Mi się osobiście wydaję, że każda mama na zasadzie obserwacji widzi kiedy dziecko jest na to gotowe. Mój jest głównie na kp dokarmiam tylko sporadycznie mm z reguły jak muszę gdzieś wyjść, bo mój głodomor je bardzo często i dużo, a mimo wszystko widziałam, że jest gotowy na dodatkowe jedzonko i się nie myliłam. To tak samo jak się mówi, że dzieci na mm więcej na wadze przybierają to bzdura. Od czasu kiedy karmi się na żądanie nie ma to różnicy, bo z reguły dzieci na kp jedzą częściej ze względu na szybsze przyswajanie pokarmu, a dzieci na mm rzadziej więc wychodzi na jedno.
Najnowsze schematy karmienia można znaleźć bardzo łatwo, np. tutaj jest fajna tabela: Schemat żywienia niemowląt 2015 – PRZYDATNE TABELE - Artykuł - *-spam-*
No i teraz również się zmieniło co do glutenu, który powinien być podawany w małych ilościach już od 5 miesiąca i to szczególnie u dzieci kp. Nadal jednak uważam, że obserwacja maluszka jest ważniejsza niż jakiekolwiek "zalecenie", bo każde dziecko jest inne. Ja moich obu pomimo kp zaczęłam karmić od 4 miesiąca dodatkowymi posiłkami.
wszystko zalezy z jakich zrodel czerpie sie wiedze
wg WHO schemat zywienia rzeczywiscie zostaje ujednolicony dla dzieci kp i mm,z tym ze zalecane jest rozszerzanie diety po skonczonym 6 m.z,czyli w 7 dopiero. Wynika to z nie z "gotowosci " dziecka, ale dojrzalosci ukl.pokarmowego i mniejszego ryzyka wystapienia alergii
di poczytania w wolnej chwili
Wprowadzanie posiłków uzupełniających do diety niemowlaka. Dlaczego mamy nie słuchają Rekomendacji i co z tego wynika. | Mataja
Kiedy rozszerzać dietę dziecka i po czym poznać, że dziecko karmione piersią jest gotowe do jedzenia pokarmów stałych. | Hafija.pl
Kazda mama zrobi jak uwaza i zgodze sie z tym, ze trzeba swoje dziecko obserwowac
a w temacie jedzenia, slyszalyscie o metodzie BLW-bobas lubi wybor- bedziecie probowac ja wprowadzac? ja jeszcze sie zastanawiamale na pewno choc czesciowo wykorzystam
![]()