Linoone witaj

jesteśmy w jednym wieku, tez moje pierwsze dziecko
oo jak fajnie
AAggAA88, trzymam kciuki za wizytę!
Linoone - Witamy nową Koleżankę! Zadałaś pytanie odnośnie wysokiego poziomu żelaza w ciąży. Napisz jeszcze proszę na jakiej podstawie stwierdzasz ten wysoki poziom ?? Robiłaś może poziom żelaza lub ferrytyny z krwi ? A może stwierdzasz to na podstawie ilości czerwonych krwinek, hematokrytu lub hemoglobiny ??
Anemia w ciąży nie oznacza, że jest ona w wyniku zbyt niskiego poziomu żelaza (chociaż w pojedynczych przypadkach może), ale jest to związane ze wzrostem objętości krwi w naszym ciążowym krwiobiegu nieproporcjonalnym w stosunku do wzrostu ilości krwinek "zanurzonych" w tej krwi. Czyli innymi słowy masz dużo krwi a mało krwinek i stąd te fizjologiczne anemie w ciąży i jest to normalne jeżeli Hemoglobina nie spada Ci poniżej 11mg/dl.
Co do suplementacji żelaza jest tak, że zapotrzebowanie na żelazo wraz z wiekiem ciąży wzrasta i to, że Twoje teraźniejsze zasoby starczają dla Ciebie i dziecka nie oznacza, że za kilka tygodni te zapasy będą nadal wystarczające. Skoro lekarz nie widzi w tym problemu to na kolejnej wizycie dopytaj się go o ten poziom żelaza bo może coś mu umknęło albo po prostu nie widzi żadnego problemu i wszystko jest w normie.
dzięki za odpowiedź! po prostu miałam badane żelazo, miałam 156, a norma to 37-145 wg tego labo. Niby niewiele więcej, ale wiadomo, zaczęłam panikować trochę

z tego co teraz sprawdzałam, hemoglobinę mam w normie. Może faktycznie nie ma co się tym stresować, aczkolwiek strasznie panikuję jak coś odbiega od normy
Chybra, ja też mam co noc jakieś chore sny. W ogóle nie mają sensu, na szczęście nie są związane z ciążą, także tylko mnie śmieszą z rana.
Hehe, to forum jest cudowne, właśnie dowiedziałam się że istnieje coś takiego jak siara. Ostatnio właśnie siedzę sobie już w pidżamie, bez stanika i czuję że coś mi spływa po brzuchu.. wiem, że to głupie, ale zaczęłam panikować czy to nie mleko

nawet sprawdziłam czy na staniku coś jest, i faktycznie były jakieś ślady. Czy to się będzie pojawiać już do końca ciąży? Muszę chyba więcej poczytać o przebiegu ciąży, bo wychodzi na to że niewiele wiem..