reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Lipiec 2008

Kate, to Cerazette ma dokładnie takie same działanie i skutki, aczkolwiek rzeczywiście są droższe. Przy Azalie też trzeba przestrzegać godziny brania? ja na razie daję radę nie zapominać, ale jednak ta wymuszona systematyczność i możliwe skutki jej braku działają mi nieco na nerwy:-p

reklama
Kate, to Cerazette ma dokładnie takie same działanie i skutki, aczkolwiek rzeczywiście są droższe. Przy Azalie też trzeba przestrzegać godziny brania? ja na razie daję radę nie zapominać, ale jednak ta wymuszona systematyczność i możliwe skutki jej braku działają mi nieco na nerwy:-p

Surv na razie wiem tyle co powiedział mi gin, że Azalia ma to samo działanie co Cerazette, również trzeba przestrzegać godzin zażywania, a o skutkach ubocznych na razie wiem tyle co przeczytałam w necie, ale się dowiem to wszystko napiszę;-)

wkleję informację jaką znalazłam w necie (taka pierwsza z brzegu:-p)

Azalia zawiera niewielką ilość tylko jednego hormonu – progestagenu. Jest idealna dla kobiet karmiących, gdyż nie wpływa na laktację (produkcję i skład mleka) oraz rozwój dziecka. Jest także dobrym rozwiązaniem dla kobiet palących, z objawami PMS, padaczką, migrenowymi bólami głowy, a nawet kobiet leczonych z powodu niektórych nowotworów, które nie mogą przyjmować tabletek zawierających estrogen.
W opakowaniu znajduje się 28 tabletek, które przyjmuje się codziennie o tej samej porze bez 7-dniowej przerwy (w przeciwieństwie do innych tabletek antykoncepcyjnych). Po przyjęciu ostatniej tabletki z bieżącego opakowania następnego dnia rozpoczynamy kolejne opakowanie leku. Stosowanie leku można przerwać w dowolnym czasie. Jednak od dnia przerwania przyjmowania leku pacjentka powinna wiedzieć, że nie jest zabezpieczona przed zajściem w ciążę.
W czasie stosowania leku Azalia mogą pojawić się krwawienia czy plamienia, jednak nie należy wtedy przerywać przyjmowania tabletek.
Mogą je stosować wszystkie kobiety, zwłaszcza karmiące piersią lub palaczki, ale też Panie, które źle znoszą lub nie mogą stosować złożonej antykoncepcji hormonalnej.
Ważne! Minitabletkę Azalia należy stosować codziennie o tej samej porze z jak największą dokładnością. Aby skuteczność antykoncepcyjna została zachowana opóźnienie w przyjęciu tabletki nie może wynieść więcej niż 12 godzin! Wskaźnik Pearla dla minitabletek wynosi od 0,3 do 4,0. Całkowity wskaźnik Pearla dla preparatu Azalia wynosi 0,41 (na podstawie monografii produktu)

ja od listopada prechodze na Azalie, nie mam zamiaru czekac na okres jak na zbawienie nie wiedzac czy sie pojawi czy nie.:crazy:
Wiktor zrobił sie ostatnio baaardzo towarzyski-tylko do mamusi-jak mnie nie widzi i nie daj Boże nie słyszy to jest taki płacz jakby go ze skóry obdzierali:szok:- normanie ja nie wiem z Natką tak nie miałam

KATE no to ginka mi nie poweidziała że sa jakies inne:dry:ja jeszcze nie kupiłam tych carezete ale na dniach sie wybieram do apteki- wiec mówicie że mam sie zaopatrzyć w wieksza ilość gotówki:baffled:
Agnieszka mój Kuba ma to samo:tak:ale poprostu nasze dzieci sie rozwijają :tak:

hmmmmm...a ja idę na żywioł:-):-):-) i nie stosuję nic...
A tak naprawdę to mam taki wyskoki poziom prolaktyny że bez leków obniżających ciąża mi nie grozi.
Tak naprawdę to chciałabym najpierw schudnąć :)baffled: co przy moich tendencjach łatwe nie jest) a potem mogłabym zaciążyć znowu:-):-):-):-), bo plan mamy napięty a lata lecą nieubłagalnie.

Post, ja rok temu stwierdziłam, że idę na żywioł i zanim się obejrzałam....:-D U mnie ten żywioł jakoś od razu ciążą skutkuje, więc wolę nie ryzykować ponownie:-p
Kicrym: właśnie wykupiłam kolejne opakowanie za 37 PLN, więc nie jakoś tragicznie, ale jednak zdecydowanie drożej niż Azalia.

Agnieszka: A może Wiktor dojrzał już do etapu, kiedy rozróżnia mamę (cacy) oraz resztę świata (be)?;-) Florka generalnie toleruje wszystkich bez wyjątku, aczkolwiek miewa okresy, kiedy nawet tata się do ukojenia nie nadaje, musi być mama i nikt więcej...

Ja tez idę na żywioł i bez zabezpieczania :happy2: aczkolwiek i tak żadko daje się dotknąć że nie opłacałby mi się tabletki:-) Tak więc na razie jesteśmy na prezerwatywach:happy2: Jak urodzę drugie dziecko wtedy zastosuje tabletki albo inny rodzaj zabezpieczenia :-)

Odnośnie dziecka to Aga u mnie jest tak samo. Mama mama i tylko mama:happy: Jak ostatnio zostawiłam Adasia u Mamy i wyszłam poszaleć po sklepach to jak dziecko się zorientowało że nie ma Mamy to był ryk jak nie wiadomo co :-(

czesc dziewczyny! dawno mnie nie bylo tzn kilka dni,ale i tak mnostwo do nadrobienia.
Jestesmy juz spowrotem w UK.Macius podroz zniosl dobrze aczkolwiek w polowie drogi zaczal ryczec,bo juz na kolanach nie chccial siedziec,tak dziadki nauczyli,ze mozna na raczkach ponosic:wściekła/y:Na szczescie zasnal i bylo ok.

Kasia moj Maciek o wczoraj tez starsznie marudny i juz sama nie wiem czy to koka czy co innego.Dzisiaj to jeczy niemilosiernie:no:Tyle tylko ,ze nie jeczy o stalej porze,a caly dzien juz od 6 rano:angry:
Zmieniam mu mleko od wczoraj,przechodzimy z bebika na angielskie i nie wiem moze go brzuch boli ,albo co.Nie mam pojecia,moze ma tylko zly dzien-oby.

Z tym jego jedzeniem to tez ostatnio jakos tak wszystko nie uporzadkowane.Normalnie jadl co 4 godz ok 150 ml,a teraz to jak mu daje po 4 godz to malo zjada,pozniej jeczy ,ze glodny zjada ok 240ml i za chwile znow chce jesc i caly dzien kupy wali.Mam nadzieje,ze to ta podroz i zmiana otoczenia tak mu zamieszaly i sie wszystko unormuje.
Przedwczoraj jak zasnal o 17 to sie obudzil o 4.30 rano i wypij 300ml mleka:szok:

Pobyt w Pl udany,poza tym ze przez ostatnie 2 dni bylam niezywa z powodu jakiegos cholerstwa co mnie rozlozylo na lopatki,byly wymioty i ogolnie samopoczucie do bani.Dobrze,ze mama sie zajela Mackiem,a jak nastepnego dnia i ona polegla,to dziadek przejal dyzur wiec sie moglam wyspac przez prawie 2 dni.

No i wrocilismy na stare smieci i zaczynamy poszukiwania nowego mieszkania,gdzie maly bedzie mial swoj pokoik i ogolnie wiecej miejsca bedzie,bo tu narazie to jest mega klaustrofobicznie w 2 pokojach +Krzyska siostra z manelami.

Madzia- jaki jest ang. odpowiednik Bebika? Cow&Gate? Co cie sklonilo do zmiany na to wlasnie mleko? Pytam bo sama nie wiem jakie mleko dawac malej, nie jestem zadowolona z jej wagi- 5700g. Pewnie, gdybym byla w Polsce to dawalabym jej Humane, bo jak wspominalyscie, jest odpowiednia dla niejadkow. Jednak w Anglii nie ma tego mleka (a przynajmniej nic mi jeszcze nie wiadomo).
Upsss, to chyba nie w tym watku...

reklama
Madzia witaj z powrotem:-)
Macius pewnie musi "odchorowac" tyle wrazen dla takiego maluszka rzeczywiscie moze zaburzyc rytm:tak: W ciagu kilku dni sie wszystko unormuje:tak:
Ja siedze w polsce zostaje do swiat choc chcialabym juz zostac na stale ...
nie ma to jak dom

Do góry