A propos kaszlu i innych dolegliwości to dostałam od teściowej fajną książkę z domowymi sposobami na różne dolegliwości.
Na pierwszy ogień opiszę co polecają na kaszel a co możemy stosować:
- syrop: wymieszaj 2 łyżki soku cytrynowego z łyżką miodu i dodaj szczyptę pieprzu kajeńskiego (papryki cayenne). Miód pokrywa podrażnione gardło ochronną warstwą, sok cytrynowy łagodzi stan zapalny i dostarcza organizmowi wit. C, pieprz zwiększa miejscowy przepływ krwi w tknkach gardła, przyspieszając w ten sposób proces gojenia. Zamiast pieprzu możesz użyć trochę świeżo startej cebuli. Cebula zawiera substancje lekko drażniące, które pobudzają odruch kaszlu i pomagają oczyścić górne drogi oddechowe z wydzieliny
- inny syrop z cebulą: obierz i drobno posiekaj 6 średnich cebul, wymieszaj je z 4 łyżkami miodu; miseczkę z mieszaniną umieść na garnku z gotującą się wodą. Przykryj i zostaw tak na 2 godz. Następnie odcedź i pij łyżkę płynu co 2-3 godz
- syrop łagodzący ból gardła: do szklanki płynnego miodu dodaj 5-6 goździków i wstaw na noc do lodówki. Rano wyjmij gożdziki i raz na jakiś czas zażywaj łyżeczkę miodu. Substancje zawarte w goździkach zmniejszają ból a miód łagodzi stan zapalny.
- herbatka: do szklanki gotującej się wody wsyp 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i po szczypcie zmielonego cynamonu i goździków. Zamieszaj, zdejmij z ognia i pij gorący napój.
Mam nadzieję że sposoby te są skuteczne ;-)
Z tego co wiem to możemy stosować środki homeopatyczne a na kaszej bardzo dobry jest syrop Stodal (pod warunkiem oczywoście że akurat na Was działa homeopatia ;-))