reklama

Lipiec 2014

Dzisiaj pobudka. o 6 a nie o 5 :)

Czy wasze małe pociechy gdy jedzą z piersi zaczynają nagle kręcić głową w obie strony? Moja Z. robi to na szczęście bez sutka w buzi. Wygląda to tak jakby go szukała, ale denerwuje się przy tym strasznie i często przytrzymuje. jej głowę aby w końcu trafiła.

Oficjalnie mówię dzień dobry :-*

reklama
Dziewczyny czy Wy umiecie po nocnej zasnąć?
Mnie wykańcza powoli codzienne nie-spanie od 4.00 rano. Nawet jak Mały miał ten tydzień kiedy przesypiał do 7.00 ja od 4.00 spałam już na czuwaniu a teraz jak karmię w nocy to już nie śpię. Nie umiem zasnąć bo jestem już tak rozbudzona, że schodzi mi nawet do 40 minut zanim mnie zacznie sen brać a dwa Mały jęczy i stęka co mnie z tej senności wybudza.
Czy te jęki i stękania wiążą się z bólem brzuszka, który mam nadzieje minie ok 3-4 miesiąca? Czy te jęki to norma u niemowlaków i przyjdzie mi nie spać do czasu przeprowadzki dziecka do jego pokoju ( czyli do nie wiem kiedy bo póki co warunków na osobny pokoik dziecka- brak ).

A drugie pytanie: jak długo karmicie piersią? aż dziecko wypluje sutka? czy macie jakiś określony czas, jak tak to jak długo?
Mnie na nocnej zmianie schodzi jakieś pół godziny 20min jeden 10 min drugi i zabieram kładę do łóżeczka spać. Nie wiem czy dobrze robię, może wystarczy 10min jeden 10 min drugi albo i krócej to może bym się tak nie rozbudziła...
W ciągu dnia też karmię z zegarkiem bo inaczej bym zaległa na 24h z cycem na wierzchu - karmię co ok 2 godziny 30 min jedną piersią.
Jak jest u Was?

I trzecie pytanie :) : Czy macie jakieś poranne rytuały z Maluchami? Przebieranie ciuszków z nocnych na dzienne? Jakaś toaleta poranna? poranna pielęgnacja? Wieczorną pielęgnacją zajmuje się tatuś ale nie ma w niej miejsca na wcieranie żadnych balsamów, można to zrobić rano? ale to przed karmieniem czy po karmieniu?

Jagódko - życzę zdrowia bratu - wszystko będzie dobrze :)

Ostatnia edycja:
GiB poprosze przepis na Twoje śniadanie. Bylismy na kontroli z wysypka i zdaniem lekarza to już nie trądzik ale alergia. Choć na azs nie wygląda. Dodatkowo śluz w kupce. Dostaliśmy dicoflor i fenistil. Mam biogaje w domu, więc od tego zacznę. Plus dieta bezmleczna u bezjajeczna. Jak myślicie ile trzeba czekać żeby sprawdzic czy to to?
Około 3 tygodnie na ścisłej diecie - w tym czasie powinna być poprawa. Potem na każdy pokarm mi kazali dać 2-3 dni kiedy dziecko może zareagować na alergen

Dziewczyny czy Wy umiecie po nocnej zasnąć?
Mnie wykańcza powoli codzienne nie-spanie od 4.00 rano. Nawet jak Mały miał ten tydzień kiedy przesypiał do 7.00 ja od 4.00 spałam już na czuwaniu a teraz jak karmię w nocy to już nie śpię. Nie umiem zasnąć bo jestem już tak rozbudzona, że schodzi mi nawet do 40 minut zanim mnie zacznie sen brać a dwa Mały jęczy i stęka co mnie z tej senności wybudza.
Czy te jęki i stękania wiążą się z bólem brzuszka, który mam nadzieje minie ok 3-4 miesiąca? Czy te jęki to norma u niemowlaków i przyjdzie mi nie spać do czasu przeprowadzki dziecka do jego pokoju ( czyli do nie wiem kiedy bo póki co warunków na osobny pokoik dziecka- brak ).

A drugie pytanie: jak długo karmicie piersią? aż dziecko wypluje sutka? czy macie jakiś określony czas, jak tak to jak długo?
Mnie na nocnej zmianie schodzi jakieś pół godziny 20min jeden 10 min drugi i zabieram kładę do łóżeczka spać. Nie wiem czy dobrze robię, może wystarczy 10min jeden 10 min drugi albo i krócej to może bym się tak nie rozbudziła...
W ciągu dnia też karmię z zegarkiem bo inaczej bym zaległa na 24h z cycem na wierzchu - karmię co ok 2 godziny 30 min jedną piersią.
Jak jest u Was?

Jagódko - życzę zdrowia bratu - wszystko będzie dobrze :)

KasiaSierpen nie karm z zegarkiem:sorry2: Ja karmię do tej pory aż Adaś wypluje sutka, albo widzę, że tylko cmokta, zamiast ciągnąć. Cycek to nie smoczek, więc zabieram. Karmienie z przewijaniem zajmuje nam jakieś 30minut.
A co do spania po 4 - ja właśnie na tym karmieniu jestem najmniej przytomna, więc nie mam tego problemu

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dzień dobry :)
Koniec ze spaniem do 9-10 :(
Trzeba córkę do szkoły przyszykować. Dobrze, że na razie mąż ją będzie woził.
Młody puszcza bąki i gada do drzewa za oknem, zaraz pewnie zaśnie.
Pogoda jesienna, w planach na obiad zupa pieczarkowo-grzybowa.
Bardzo dużo grzybów w tym roku, lubicie zbierać?

Doti, rozbawiłaś mnie z rana.

Kasia, u mnie z karmieniami pełna dowolność.Czasem zjada w 5 min, czasem potrzebuje wiecej czasu. Raz potrzebuje obu cyców, innym razem wystarcza jedna

Ja właśnie nie umiem poznać kiedy on już się najada. Bo on je, je, potem cycka za chwilę znowu słyszę że je i przełyka i chyba wolę te 30 min przeleżeć ze ssakiem niż wyciągać cyca co 15 min.
Nie mniej jest to niewychowawcze i chciałabym to zmienić tylko, kurcze, nie wiem jak :)
Po czym Wy poznajecie, że Małe ma dość? Mój nie wypluwa sutka chyba że karmię po 45 min każdą piersią to chyba już z nudów wypluwa wtedy a nie z najedzenia :/

Dzisiaj brzdąc obudził się w dobrym humorze ( przynajmniej on ). Uśmiechnął się od ucha do ucha na widok swej zbolałej i niewyspanej matki :) Teraz leży sobie w łóżeczku i się dalej śmieje :)
Oł, już nie trza mleczarnie załączyć

Ostatnia edycja:
Doti lubię ale czasu brak na chodzenie po lesie

Kasia rano zmiana piżamki i umycie buzi.
W nocy nie patrzę ile karmie. Zuza je i puszcza sutka albo zabieram jak widzę że zasnęła.

Dzień dobry :)

Ostatnia edycja:
Dzień dobry mowię i ja.

Kasia ja w nocy też nie sprawdzam, karmie aż zasnie. Ew wypluwa jednego, przewijam i zasypia przy drugim. Całość trwa nawet do godziny. W dzień karmie aż zacznie się awanturować, że slabo leci, ale pilnuje żeby jadl min 15 min ale nie dłużej niż 30 min z jednego. Zazwyczaj te 20 min ssie. Często też drugi idzie w ruch.

Rano mamy przebieranie, mycie, wietrzenie i smarowanie pupy, przemywanie buzi i ew. oczu i psikanie do noska.

Ja niczym nie smaruje po kapieli, ale po wczorajszej wizycie mam się przerzucić na emolienty. Najpierw nic nie lać do wody bo potowki a teraz lać olej:confused: Wyprobuje atoperal bo jest na oleju lnianym a nie parafinie. Może ktoś próbował?

Zastanawiam się też czy odstawic też od razu białko kozie czy najpierw tylko krowie i zobaczyć czy coś się zmienia. Lekarz nie umiał jednoznacznie odpowiedzieć.

reklama
Kozie też:tak: Mają bardzo podobne białko i może wystąpić alergia krzyżowa. Mi kazali tez odstawić mięso wieprzowe.
Ja używam atoperalu, tzn tylko kremu. Kąpię w hippie - on jest na olejku migdałowym i skóra jest ładna - niczym nie smaruję, kremu atoperal używam do buzi na te zmiany jak ciemieniucha

DOTI - Sto lat!!

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry