reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopad 2009

Aha... zapomniałam się was zapytać... czy wybieracie się na USG 4D 3D???
Robi się je przeważnie dopiero w 22-30tygodniu, ale lekarz mi już je polecał... Mówił że drogie ok 180 zł i nie w każdym mieście... Ja mam najbliżej w Krakowie. Gin uważa że warto jest zrobić sobie raz żeby wszystko dokładnie obejrzeć i wykluczyć wady genetyczne. Mówi że na zwykłym usg można zobaczyć dużo ale są mniejsze rzeczy które przy takich zwykłych usg można przeoczyć.... to niby jest dużo później ale już mi o tym mówił... Wicie coś dziewczynki na temat tego usg genetycznego??

reklama
Niunias - widzę że mamy ciąże w jednym terminie - na kiedy masz wyznaczony termin porodu??? Co do USG 3czy 4 D to jeszcze nie rozmawiałam o tym z lekarzem, u mnie w mieście zapewne też go nie ma, musiałby mi kogoś polecić, bo nie wystarczy mieć dobry sprzęt musi też to badanie zrobić dobry lekarz a nie byle kto. Myślę, że porozmawiam o tym z Ginem, ale jest jeszcze na to wszystko czas...na razie wole nie wybiegać tak mocno w przyszłość :)

Bura - serdeczne gratulacje. Bardzo sie ciesze...
Ja tez marzylam o blizniakach - maz blizniak i jak na pierwszym usg byly dwa pecherzyki i lekarz stwierdzil, ze beda blizniaki skakalam z radosci...
Niestety na kolejnym usg lekarka widzila juz tylko jedna fasolke, :( Ponoc tak bywa, ze jeden z blizniakow "znika", ale ja mam nadzieje, ze na usg dopochwowym w lany poniedzialek okaze sie, ze ten drugi blizniak byl po prostu niesmialy i sie schowal z tylu...
Na razie jednak marze, by uslyszec choc jedno bicie serduszka.
Co do wizyt to ja mam je juz super rzadko. Bylam u lekarza 3.03 - zmierzyla mi cisnienie i wage i to bylo wszystko, zadnych badan, nic... Pozniej 19.03 tylko telefonicznie przekazalam wynik usg i uslyszalam, ze zrobic ponownie usg za 2 tygodnie. Po kolejnym usg znow zadzwonilam, ze dalej nie slychac serca i uslyszalam, ze kolejne usg powtorzyc za 2 tygodnie. Od poczatku marca wiec u lekarza nie bylam, a jak sie pytalam czy nie przyjsc to uslyszalam: po co?
Tak wiec teraz ide dopiero 16.04 z wynikami kolejnego usg. Skoro wszystkie badania robie prywatnie to postanowilam zaszalec i teraz zapisalam sie na usg z zapisem na plycie cd (10 euro roznicy a jaka pamiatka bedzie dla dzidzi)....
Co do jedzenia to od 3 dni mam napady glodu - moge jesc non stop, a i tak burczy mi w brzuchu...
A tak bardzo sie staralam nie przytyc ( przed ciaza bardzo przytylam ), a tu w 3 dni juz kilogram do przodu...
Teraz tez, mimo ze dochodzi 23 wlasnie zamowilismy z mezem pizze i kanapki...
A wy co robicie na napady glodu???

Hejka!

Ja ostatnio u ginki byłam 17.03, a teraz idę 14.04. powiedziała mi, że do 25 tc wizyty będą co 4 tygodnie, po 25 do 3.... któregoś tam co 3 tygodnie, a na samym końcu już co 2 tygodnie, oczywiście pod warunkiem, że nic nie będzie się dziać ;-)
Eh a co do mojego apetytu to u mnie ostatnio się zmniejszył :szok: na nic nie mam ochoty :-(, a na mięso to już patrzeć nawet nie mogę :szok:
Dla mnie i myślę, że dla mojego otoczenia też, najbardziej uciążliwe są gazy ! bardzo mnie męczą :-(
Eh i mam stresa przed wtorkową wizytą! tak się boję! żeby tylko z maluchem wszystko było dobrze!

Bura - super!! Gratuluję!! Ja tez zawsze marzyłam o bliźniakach jednojajowych ale że teraz jest jedno to sie ciesze bo bym chyba zwariowała:-D

Co do usg genetycznego to ja miałam w pierwszej ciąży i teraz też sie wybieram. Lekarz mierzy "przeziernośc karkową" czy jakos tak, jak ma nie więcej niż 1mm to wyklucza dużo wad genetycznych takich jak Down i inne. Robi sie je jak dobrze pamietam w 14-16 tygodniu

Ja tez bym bardzo chciala usg 4d ale u mnie w miescie nie ma no i sporo kasy kosztuje wiec nie wiem czy sobie pozwolimy. Słyszalam jakiś czas temu ze to usg 4d jest bardziej zeby popodglądać dzidziusia bo zwykłe usg jest dokładniejsze

No ale z tym zapisem na cd to musze podpytac czy mój gin ma taką możliwość:tak:

Ja ide jutro na pierwszą wizyte do przychodni (wczesniej bylam na potwierdzeniu ciązy prywatnie) wiec dopiero mi wyznaczy termin nastepnej ale u mnie jest to co 4-5 tygodni, podobno jak sie nic zlego nie dzieje to nie ma potrzeby częstrzych wizyt

Wogóle to wiecie o czym marze?? Żeby już czuć ruchy dziecka, wtedy sama będe wiedziała czy z maluszkiem jest wszystko w porządku a nie czekać z niecierpliwością na kolejne usg:baffled:

hehe - właśnie zauważyłam na suwaczku że u mnie już 11 tydzien sie zaczął:szok: mam nadzieje ze maluszek zdrowo rośnie, byle do 12 tygodnia:tak:

Bura z calego serca gratuluje! Moj maz marzy o blizniakach, ale u nas w rodzinie nie wystepowaly, wiec marne sa na to szanse. Nastepne usg mamy na poczatku maja to wtedy sie przekonamy czy jest jeden czy dwa dzidziusie :)

pmonika - witaj w naszym gronie :-)

Ja dzis bylam na dlugim spacerku, na ktorym pod koniec musialam odpoczac na laweczce i posilic sie biszkoptami, bo tak mi glosno zaburczalo w brzuchu :-D A jadlam przed wyjsciem. Jak widac jak na dluzszy spacerek sie wybieram to albo musze cos miec do przegryzienia albo wczesniej ciut wiecej zjesc ;-)

milego dnia dziewczyny :-)

Hej, wiesz co? U mnie też dziś tak dzień wyglądał :laugh2:: Piekne słońce, więc poszłam na długi spacer do parku z torebką BISZKOPTÓW;-). Niby jadłam porządne śniadanie, a już takie uczucie ssania w żoładku miałam. Siedziałam na ławce i jadłam biszkopty. Czyli znów tak samo jak Ty (i maki też lubię:-D)
Pozdrowionka!

Cześć Mamuśki!!
Byłam dzisiaj na moim pierwszym ciążowym USG... Widziałam moje maleństwo i jego wielkie bijące serduszko :))) Jestem szcześliwa :))) Ufff.... szczeście że to nie bliźniaki, a śniły mi się po nocach :))
Mam pytanie co ile chodzicie do gina??? Chodzi mi o dziewczyny które nie miały żadnych plamień, poronień i tp
Teraz lece nadrabiać co naskrobałyście :))

Ja też się zastanawiałam, czy nie za długo muszę czekać na kolejną wizytę. Pierwsze usg miałam w 7 tc., i teraz czekam na 28.04. (więc odstęp 5 tygodni)
Lekarz mówił, że będę przychodzić co miesiąc. Znów odliczam dni do tego magicznego dnia kolejnego usg. Będziemy badać m.in. przezierność karkową.:happy:

Cześć Mamuśki!!
Byłam dzisiaj na moim pierwszym ciążowym USG... Widziałam moje maleństwo i jego wielkie bijące serduszko :))) Jestem szcześliwa :))) Ufff.... szczeście że to nie bliźniaki, a śniły mi się po nocach :))
Mam pytanie co ile chodzicie do gina??? Chodzi mi o dziewczyny które nie miały żadnych plamień, poronień i tp
Teraz lece nadrabiać co naskrobałyście :))

TO wspaniale...:)

Witajcie...:)
ja nadla czuje sie swietnie;) heheh tylko chodze jak nacpana ciagle senna...az juz mnie to zlosci...:wściekła/y:

dobra ide LULU....Dobranocka;::)

reklama
Jam mam to samo. Zmuszam się rano do zjedzenia chociaż trochę płatków kukurydzianych z mlekiem. A dziś to mam mocniejsze nudności. Idę zaraz kupić sobie chyba rzodkiewkę i twarożek.
Największy apetyt mam na wieczór.

A ja mam pytanie do was Dziewczyny: czy w czasie ciąży u dentysty jest możliwe znieczulenie? A poza tym mam do wyrwania ósemkę i nie wiem czy to też jest teraz możliwe. Staram jeść się tak, żeby w pożywieniu było sporo wapnia, ale i tak boję się że pójdzie mi w zęby a szkoda by było stracić.

Z osemka lepiej bym poczekala, jesli nie boli. Moga byc z nia powazne komplikacje i jeszcze gorsze samopoczucie po usunieciu, lepiej wiec takie zabiegi wykonywac przed planowana ciaza, albo po rozwiazaniu.

Do góry