reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopadowe mamy 2022

reklama
No my nosimy już rozmiar 68.
Ostatnio zamówiłam troche ciuszków w rozmiarze 74 więc jestem spokojna 😉
Jeden rozmiar jesteśmy zawsze do przodu.

Nasz mala też dużo gada i tak pięknie się przy tym uśmiecha ❤️❤️ kochany słodziak.

Myślę że każde dziecko inaczej reaguje na te cale skoki.
Wow, 68?
Choć my niektórych używamy w rozmiarze pomiędzy 62/68. Wszystko zależy chyba też od kroju ;)

U nas gadki i śmiechy też są. Fajnie jak dziecko już nie jest taką lalką tylko reaguje ❤️

Wow, 68?
Choć my niektórych używamy w rozmiarze pomiędzy 62/68. Wszystko zależy chyba też od kroju ;)

U nas gadki i śmiechy też są. Fajnie jak dziecko już nie jest taką lalką tylko reaguje ❤️

To my już z 62 zeszliśmy.
Też jakiś czas wahaliśmy się między 62 a 68 ale już chodzi aby w 68.
Ale to prawda zależy od firm i jak szyja.

To my już z 62 zeszliśmy.
Też jakiś czas wahaliśmy się między 62 a 68 ale już chodzi aby w 68.
Ale to prawda zależy od firm i jak szyja.
Najbardziej mnie wkurza że na długość dobre a w rękawach i nogawkach ciasne bardzo 😁

Nie wiem co jej dolega, bo ogólnie to pogodne dziecko. Może i jakieś napięcie ma i jej przeszkadza... Może ten płacz to ten cały purple crying?
Do tej pory uważaliśmy że to skok albo przed, bo objawy typu nerwowość, częste wiszenie na cycu (żarłoczność) i niepokój jakiś taki, no i czasami nieukojony płacz i to wszystko kumuluje się wieczorem. To są niektóre takie dni, potem przychodzi jakby spokój. Zobaczmy co pediatra stwierdzi... Ale jak rozmawiałam z koleżanką to jej dziecko podobnie się zachowuje przy okazji skoków (prawdopodobnie - bo co tak naprawdę się dzieje to nie wiadomo).

Wasze dzieci też ssą często palce i "badają" nimi jamę ustną?

Aha. Jak wam pisałam, że zasnęła i waham się czy na śpiąco karmić czy już olać to próbowałam na spiaco i buzia na kłódkę... U nas jest taka prawidłowość już, że spanie od 23, 24 lub 1szej do rana (i to nie raz ją wybudzam karmiąc na moje żądanie, na śpiąco, bo mam nazbierane 🍼). Podobno niestety potem może się to zmienić.

@martimo śluz i nitki krwi moim zdaniem możliwa alergia. Może czeka was wizyta u alergologa. Ale nie martw się na zapas.

Z niepokojem wieczornym u nas też jest podobnie, ale bardziej na zasadzie terroru ze strony Kuby. Tylko u mamy jest zadowolony. Możemy się bawić, może jeść albo spać, ale tylko u mnie. Tata - stękanie i płacz. Babcia - płacz. Mama - cycek i uśmieszki. Próba odłożenia - RYK. Za tydzień mam lekarza; nie wiem, jak oni sobie poradzą.

Ale. Teraz znów zasnął jakiś czas temu na rękach, oddałam go tacie i spał dalej, jak przyszłam to dał się przewinąć i zasnął bez jedzenia. Ja mu cycka pod nos, a on zamknął oczy i poszedł spać dalej. 😳

Jeśli chodzi o rozmiar to mamy 62/68. Nie wiem, ile Kuba waży, ale rośnie bo to widać, i tłuściutki jest.

Kuba ma słabe rączki i moim zdaniem nadal za duże napięcie mięśniowe. Nóżki pracują ładnie.

Aaa i ważne - dziś badaliśmy uszka. Wyniki są ok! 😍

Najbardziej mnie wkurza że na długość dobre a w rękawach i nogawkach ciasne bardzo 😁

Nie wiem co jej dolega, bo ogólnie to pogodne dziecko. Może i jakieś napięcie ma i jej przeszkadza... Może ten płacz to ten cały purple crying?
Do tej pory uważaliśmy że to skok albo przed, bo objawy typu nerwowość, częste wiszenie na cycu (żarłoczność) i niepokój jakiś taki, no i czasami nieukojony płacz i to wszystko kumuluje się wieczorem. To są niektóre takie dni, potem przychodzi jakby spokój. Zobaczmy co pediatra stwierdzi... Ale jak rozmawiałam z koleżanką to jej dziecko podobnie się zachowuje przy okazji skoków (prawdopodobnie - bo co tak naprawdę się dzieje to nie wiadomo).

Wasze dzieci też ssą często palce i "badają" nimi jamę ustną?

Aha. Jak wam pisałam, że zasnęła i waham się czy na śpiąco karmić czy już olać to próbowałam na spiaco i buzia na kłódkę... U nas jest taka prawidłowość już, że spanie od 23, 24 lub 1szej do rana (i to nie raz ją wybudzam karmiąc na moje żądanie, na śpiąco, bo mam nazbierane 🍼). Podobno niestety potem może się to zmienić.

My jak dostaliśmy (mała) typowe pepcowe ciuchy to właśnie w rękawach wąskie że raz chciałam założyć i sobie odpuściłam.

My ciuchów pepcowych nie kupujemy jedynie z tej serii Disney.
Ale ostatnio zrobiłam zamówienie ze strony bobaskowo i mala ma już spora ilość ciuszków na 74.

Ja nie pomogę. Na jednej ręce palców mogę policzyć tych niespokojnych nocek.

@martimo śluz i nitki krwi moim zdaniem możliwa alergia. Może czeka was wizyta u alergologa. Ale nie martw się na zapas.

Z niepokojem wieczornym u nas też jest podobnie, ale bardziej na zasadzie terroru ze strony Kuby. Tylko u mamy jest zadowolony. Możemy się bawić, może jeść albo spać, ale tylko u mnie. Tata - stękanie i płacz. Babcia - płacz. Mama - cycek i uśmieszki. Próba odłożenia - RYK. Za tydzień mam lekarza; nie wiem, jak oni sobie poradzą.

Ale. Teraz znów zasnął jakiś czas temu na rękach, oddałam go tacie i spał dalej, jak przyszłam to dał się przewinąć i zasnął bez jedzenia. Ja mu cycka pod nos, a on zamknął oczy i poszedł spać dalej. 😳

Jeśli chodzi o rozmiar to mamy 62/68. Nie wiem, ile Kuba waży, ale rośnie bo to widać, i tłuściutki jest.

Kuba ma słabe rączki i moim zdaniem nadal za duże napięcie mięśniowe. Nóżki pracują ładnie.

Cieszę sie bardzo że wyniki są dobre ❤️❤️
Tata będzie musiał dać rade bez mamusi a i mały też musi jakoś przetrwać 😉

super, że uszka zdrowe :). A wieczorne marudkowanie może się zdarzyć :). Moja też jak już zmęczona to po kapieli marudek, ale tylko przystawie to je zasypia i do spanka. Przeważnie zasypia 21-22 na noc, dziś 20:30 i ciekawa jestem o której się przebudzi 🤔.
Ja mam w piątek fizjo .... i moja butli nie chce :/ i jak ją tu zostawić. Zatankuję ją :), zostawię butle i mam nadzieję, że 2-3 h wytrzyma :).
@martimo .... dziś już się kładę, bo jutro chcę do labu skoczyć zrobić sobie badania...
Ale nie mam pojęcia co to purple crying 🙈. Ja chyba nigdy nie doszukiwałam się żadnych dolegliwości, bo u mnie maluchy raczej bez problemów. Czasem zapłaczą, pomarudzą itp.... nigdy nie musiałam godzinami nosić.. zdarzał się płacz, którego ukojenie trwało dłuzej niz zwykle. To patrzyłam ma wiek malucha i szukałam winowajcy. Jak 3-4 miesięce to brzuszek, ok 6 m-ca to ząbki lub brzuszek bo rozszerzałam dietę i patrzyłam na to co podałam maluszkowi.
A z tego co tu piszą dziewczyny to krew w kupce to może być od alergii, ale to lepiej specjalisty pytać.
Tak łapki są non stop w buzi 😁 i tylko słychać ciumkanie. Kupiłam jej takie małe silikonowe gryzaki w kształcie sztućców i zamieniłam paluszki na łyzeczkę :)

reklama
Nie wiemy co dolega. Po prostu drażliwa robi się...

Kupki - sporadycznie pojawił się raz ślad krwi (glutek) i nitki. Położna radzi obserwować, a za chwilę mamy wizytę u pediatry to się dowiem może. Ale zastanawia mnie. Innych objawów brak...
Krew w kupce to dość silny objaw...

Do góry