reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

lody bezmleczne

kilolek

podwójna listopadowa mama
Czy ktoś mógłby mi wyjasnić jak to jest z tymi lodami bezmlecznymi? Chodzi mi o te lody kulkowe. Czy każde lody typu "sorbet" są bezmleczne? Próbowałam dopytac na stoisku z lodami ale pani (mlode dziewcze) nie umiała mi powiedzieć. Właściwie to nawet się zdziwiła, ze lody zawierają mleko :-);-) Myslicie, że mogę zaryzykować i kupić mojemu dziecku z alergią na laktozę np. brzoskwiniowy sorbet?

reklama
nie wiem jak to jest z lodami kulkowymi ale kiedys przeszukalam wszystkie lodowki w Realu i nawet to co nazywalo sie "sorbet" zawieralo mleko - sladowe ilosci ale zawsze...
jesli koniecznie chcesz poczestowac dziecko lodem to kup np. Gibka (Nestle) - to lody zelowe - nie rozpuszczaja sie i nie kapia ;-)

tylko, że moje dziecko nie może żadnych konserwantów ani barwników niestety, a myślę, ze taki Gibek, skoro się "gibie" to na pewno zawiera coś sztucznego

to fakt - oprocz wody, cukru i syropu glukozowego i glukozy ma tez: stabilizatory (E415, E410), regulator kwasowosci (E330), barwniki (E141, E110) i aromat.

w kulkowych lodach do konca nigdy nie bedziesz miala pewnosci co jest w srodku. ludzie ktorzy nie zetkneli sie z alergia maja o niej ledwo blade pojecie - mojemu dziecku wciskali jogurcik, bo przeciez on na mleko uczulony a nie na jogurt... a ze jogurt z mleka zrobiony to im do glowy nie przyszlo... zapytasz sprzedawce a on zupelnie nieswiadomie moze cie wprowadzic w blad.
jesli znajdziesz na etykietce jakiegos produktu podejrzany skladnik zawsze mozesz zadzwonic do producenta - popros o polaczenie z dzialem kontroli jakosci - tam ci wszystko wytlumacza ;-)

zrób najlepiej samemu, będziesz miała pewność. Nie tylko sorbetowe, bo można przecież dodać śmietankę, albo mleko ryżowe, czy sojowe. Z migdałowym albo orzechowym będą miały pyszny smak.

Możesz spróbować podawać dziecku enzym - laktazę. Nie wiem do końca jak jest z alergią, ale ludzie którzy nie tolerują laktozy, produktów mlecznych i innych, przed spożyciem takich produktów biorą laktazę, żeby trawienie przebiegło bez problemów.

Możesz spróbować podawać dziecku enzym - laktazę. Nie wiem do końca jak jest z alergią, ale ludzie którzy nie tolerują laktozy, produktów mlecznych i innych, przed spożyciem takich produktów biorą laktazę, żeby trawienie przebiegło bez problemów.
a w jakiej postaci podawać ten enzym?

reklama
Do góry