reklama

Lutóweczki 2008-wątek główny

Witam się i ja,

Kropecka - pazurki śliczne- ja też takie lubię. Trzymam kciuki za 6 październik.

U nas w mieszkanku jeszcze nie grzeją i zimno mi niestety. Odebrałam wczoraj wyniki badań z hormonkami i byłam też na wizycie u endokrynologa. Wszystko przynajmniej w tym tarczycowym zakresie jest narazie dobrze i trzyma się norm.

A co poza tym - dziś poszłam tylko poprosić o skierowanie na badania przed piątkową wizytą i jestem megazaskoczona. Trafiłam na fajnego lekarza, który zbadał mnie i zrobił mi także wcześniejsze USG. (myślałam, że dopiero w piątek u mojego lekarza czegoś się dowiem)
Tak więc pochwalę się, że wygląda moja Dzidzia na 17 tydz. i wszystko jest z nią dobrze tylko jak narazie łożysko przodujące. Ale lekarz mówi, że to się może jeszcze zmienić.
I coś jeszcze wiem, choć oczywiście jak to bywa w przypadku tak małej ciąży nie na 100%, Moja Kruśka jest DZIEWCZYNKĄ!!!

Pozdrawiam Was ciepluteńko.

reklama
Witam kobietki dawno mnie tu nie było ale cóż zabiegana przed ślubem:P W koncu obrąćzki załatwione w sobote jeszcze troche spraw do załatwienia i potem jeszcze co nieco ile tego załatwiania na jeden piękny dzień. I oczywiście stres coraz większy:/

A co do dzidziusia to dalej nie daje o sobie znać. W poniedziałek byłam u prywatnego lekarza i powiedział, że wszytko w pożądku zrobił nawet usg i na jego usg wyszło, że to 16 a nie 17 tydzien:P ale co tam tydzień różnicy ważne że moje kochane słoneczko jest zdrowe. Niestety nie dane mi było tym razem zobaczyć jego fikania nóżkami ani też ssania paluszka jak to wam sie udało:( Mój szkrab słodko spał udało mi się jedynie zpbaczyć jego bijące serduszko jzu nie moge się doczekać kiedy je usłysze:( bo jak byłam ostanio u położnej to nie mogła znależć tetna nie wiem czy to wina sprzetu:P, czy może jeszcze za wcześnie. Kochane powiedzcie w którym tygodniu można już detektorem tętna usłyszeć nasze maleństwa? A jak tam wasze maluszki?

hej:-)

przyszli rodzice , moja to druga ciaza ale nic nie wiem na temat lozyska widocznie wtedy bylo ok, teraz moj gin tez nic nie wspominal na ten temat,

Ika_s super informacja , ja jeszcze nic nie wiem ,ostatnio zaslaniala pepowina to co chcialam zobaczyc

pozdrawiam mamusie:rofl2:

Cześć Wam. Co do łożyska to ja miałam przy Miśku na ścianie tylnej. Przodujące to nie zbyt dobrze - trzeba leżeć a przednie to nie wiem co to jest!!!
Dzięki dziewczynki za pocieszenie. Wiem Anna_ajra że budowa nie jest łatwa ale takie cyrki naprawde żadko się zdażają. JAk któraś chce to może poczytać co mi się stało (ja to agwapi)Pop�kany i zapadni�ty chhudziak - Zobacz temat :: Murator
Myyszaaa Dzięki za pożyczenie pogody:-)
kropeckapazurki suuuper!!!
Ika_scieszę się ze widziałać córcie i wszystko jest ok.
całuski

Ika gratulacje, :-):-)jak to dobrze i lekko na serduszku jak sie dzidzię widzi, prawda.:tak::tak:
Kropecka pazurki rzeczywiście ładne:tak::tak: a ten 6 października to jakaś większe impreza? ;-)bo chyba przegapiłam:sorry2:
ja tez muszę o czymś takim pomyśleć, bo wyjątkowo w tej ciąży nie lamia mi sie paznokcie i chyba już wystają 1 cm za opuszek.:szok::szok::szok:
mnie też nic gin nie w3spominał nic o łożysku. powiedział jedynie , ze szyjka jest długa i zbita. kropka.hihihi

o łożysku przodującym znalazłam cos takiego:

Łożysko przodujące

Gdy łożysko umiejscawia się w dolnej części macicy i całkowicie lub częściowo zakrywa jej ujście wewnętrzne, to może być przyczyną krwawień i uniemożliwić poród naturalny. Jeżeli w 16 tygodniu ciąży zrobiłaś badanie USG i powiedziano ci, że łożysko jest nisko umiejscowione, jeszcze nie ma się czym przejmować, bo zdarza się to dość często. W większości przypadków łożysko z czasem przesuwa się ku górze. Kolejne badanie ultrasonograficzne zostanie wykonane prawdopodobnie w 32 tygodniu ciąży. Jeżeli łożysko nadal będzie w dolnej części macicy - wtedy można mówić o łożysku przodującym. Zdarza się to raz na 200 ciąż, raczej rzadko przy pierwszym dziecku, a częściej po operacjach macicy, po zabiegach (np. przerywaniu ciąży).

Objawem tego powikłania są na ogół nieznaczne krwawienia (spowodowane rozciąganiem się dolnego odcinka ściany macicy), którym nie towarzyszy ból.

Jeśli w ciąży pojawia się krwawienie z dróg rodnych, natychmiast skontaktuj się z lekarzem!

Jeśli masz łożysko przodujące, to:

• w później ciąży unikaj uprawiania aktywnych sportów;

• uważaj na siebie, uraz może spowodować uszkodzenie łożyska;

• zrezygnuj ze współżycia;

• jak najczęściej odpoczywaj.

Jeżeli pojawi się krwawienie, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem. Tego rodzaju komplikacje z reguły wiążą się z koniecznością pójścia do szpitala. Niektóre kobiety muszą pozostać w szpitalu aż do porodu; inne mogą wrócić do domu, gdy tylko ustanie krwawienie, chociaż zazwyczaj zaleca się im dalszy odpoczynek i spokojny tryb życia.

Jeżeli łożysko znajduje się tak nisko, że zakrywa ujście do kanału szyjki macicy, krwawienia mogą się powtarzać. Wtedy prawdopodobnie trzeba będzie zostać w szpitalu do końca ciąży i poród odbędzie się przez cesarskie cięcie.

Jeśli przodującemu łożysku towarzyszy krwawienie, należy tylko regularnie sprawdzać jego położenie. Może się przesunąć nawet w 32 tygodniu i odsłonić ujście do kanału szyjki macicy. W 38 tygodniu ciąży lekarz będzie w stanie ustalić, czy możliwy jest poród fizjologiczny. Jeśli jednak łożysko nadal zakrywa ujście, poród fizjologiczny jest niemożliwy i trzeba zastosować cesarskie cięcie.

Przodujące łożysko nie musi pojawić się przy kolejnej ciąży.

No Agawa niewiele z tego zrozumiałam ale jedno wiem ze sie porobiło:szok::no: I co budowlańcy będą zrywać i na nowo ubijać? Oby wszystko miało dobre zakończenie
Ika s gratulacje córcia to fajna sprawa wiem coś o tym;-):tak:I najważniejsze że wszystko z dzidzia jest ok.
Przyszli rodzice nie mam pojęcie co oznacza łożysko przednie ale jeśli lekarz nic więcej na ten temat nie powiedział to powinno być wszystko ok:tak:Zreszta jeśli nawet łożysko przednie a przodujące to to samo to zapewne jak u Iki jeszcze czas by sie martwić.
Ania 31 najwyższy czas zacząć się rozpieszczać No ciąża co prawda nie choroba ale stan wyjątkowy;-)

Dawna Cloe będą zrywać - nie mają innego wyjścia. Problem w tym że mieliśmy już zamówionego instalatora( od lutego) do centralnego gaz i wody i w tym roku już nie da się nic zrobić:-( I jeszzcze walka o koszty kto je poniesie bo na pewno nie my a wykonawca chce na 1/2 dzielić- niechh zapomni

reklama
Miłego dnia Wszystkim!:-) Zaraz ide po wyniki badań.
Agawa powodzenia i pokonania wszystkich przeszkód!
Ika_s ciesze się, że dobrze z dzidziusiem i dziewczynka, fajnie!:-)
Przyszlirodzice i Kropecko powodzenia w przedślubnych przygotowaniach!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry