reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Macierzyński a koniec umowy

Kamusia1812

Początkująca w BB
Dzień dobry.
Jestem teraz na macierzyńskim.dowiedzialam się, że jestem ponownie w ciąży. Umowa kończy mi się miesiąc po terminie porodu. Kto w takiej sytuacji będzie wypłacał mi macierzyński? Czy będzie to taka sama kwota jak teraz? Czy prosto z urlopu macierzyńskiego mogę iść na L4?

reklama
Podstawa będzie taka jak dotychczas, czy możesz (a może raczej powinnaś) iść na L4, to określi lekarz.

edit. Już chyba późno - a możesz jaśniej napisać, tj. kiedy był pierwszy poród, w którym tygodniu ciąży jesteś obecnie? I kiedy kończy Ci się ta umowa?

Podstawa będzie taka jak dotychczas, czy możesz (a może raczej powinnaś) iść na L4, to określi lekarz.

edit. Już chyba późno - a możesz jaśniej napisać, tj. kiedy był pierwszy poród, w którym tygodniu ciąży jesteś obecnie? I kiedy kończy Ci się ta umowa?
Pierwszy poród był 8 miesięcy temu. Termin mam na sierpień. Umowę do końca września.

Ale ty będziesz miała umowę w dniu porodu. Będą wypłacać zasiłek macierzyński zgodnie z podstawą chorobową wyliczoną na podstawie Twojego wynagrodzenia.
Sytuacja o której piszesz ma miejsce, gdy kobieta w dniu porodu nie jest pracownikiem.

A orientuje się Pani czy wypłacać będą normalną stawkę czy tylko jakaś część z tej kwoty? Kiedyś słyszałam, że ZUS z racji, że kobieta nie miała umowy to wypłacał jej tysiąc złotych tylko.
pewnie wypłacali kosiniakowe.
Jeżeli miałaś normalną umowę o pracę, a skoro dostajesz kasę teraz, to miałaś, to powinnaś dostawać na macierzyńskim tyle, ile dostajesz teraz.

Do góry