reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Maj 2012

Fiore- to samo co ci napisała Justynamilka- dziecko jak będzie głodne to się obudzi. Tym bardziej, że śpiąc mniej energii zużywa więc i ma mniejsze zapotrzebowanie. jak będzie głodny to się wybudzi. Ważne żeby przybierał na wadze.

reklama
Fiore - u nas może być bajzel, a żaden z chłopaków się nie weźmie do sprzątania - kiedy braknie naczyń (mamy 3 komplety!) to umyją sobie ile potrzebują - np jeden talerz i jeden nóż i z powrotem na kupkę brudów, więc już nie próbuję zapuszczać domu, bo później mam więcej sprzątania... czasem jak wyjątkowo długo krzyczę, to posprzątają, więc jest szansa:)
co do spania - Hanusia potrafi spać o 21 do 6 rano, więc to jest 9h i nie budzę, owszem - sprawdzam, czy oddycha, ale bez większej paniki. myślę, że skoro dziecko prawidłowo przybiera na wadze, w dzień je normalnie, to może tyle spać, zwłaszcza, że Leo zjadł podwójną porcję na "kolację", pomyśl - jak Ty się napchasz to jesteś głodna w nocy? :) nie martwiłabym się, ale spytaj pediatrę, bo nasze rady mają przed sobą "wydaje mi się".

a dla mam, które szczepią szczepionką skojarzoną - ceny w aptekach są nierówne!! u nas w aptece w przychodni cena jest ok 170, a "pod orłem" 110:szok::szok::szok: jak dla mnie ogromna różnica. uważam, że warto pojeździć po aptekach i znaleźć coś tańszego, bo to przecież pół następnej szczepionki!!

od tego załatwiania i sprzątania bolały mnie łydki niemal całą noc:/ wzdychałam co po chwilę i Misiek marudził, że spać nie może;p na dziś zostaje salon i łazienka, więc bez szaleństw.

Flaurka - racja - mleko mamy ma najwięcej tłuszczu w nocy i dzieciaka trzeba budzić. jeśli chodzi o robienie "gęstszego" mleka, to absolutnie nie powinno się tego robić. gęstsze się ciężej trawi i od tego jest problem z brzuszkiem, lepiej zagęścić kleikiem jeśli już trzeba.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry Kochane:) To forum uzależnia:-),ledwo człowiek oczy otworzy to bb odpala:) A tak poważnie to super mieć takie wirtualne dobre duszyczki jak Wy - DZIĘKI:tak:

Właśnie miałam telefon, że za 2 godz. mam gości a w domu sajgon, chłopaki jeszcze śpią a ja biorę Ole do leżaczka i ekspresowe sprzątanko. Miłego dnia!!!

Mysio - gratuluje, bylam pewna, ze inaczej byc nie moze :-)

Ja Was podziwiam dziewczyny, jak Wy znajdujecie czas na forum (mam na mysli te najwiecej piszace) - dla mnie to niezle wyzwanie, z ktorym nie zawsze sobie radze :-p

Maz mi teraz uspil synka przed wyjsciem do pracy :eek: Mial go zajac, zeby maly nie wrzeszczal, kiedy pojde na dluzej do toalety a nie uspic tuz przed karmieniem, zeby mi poprzestawiac plan dnia :confused2: Teraz czekam na wrzask potomka :-p

Dziekuje za porady,oczywiscie to na chwile dla porownania opinii,ktore sa wazne,ale oczywiscie poradze sie pediatry.Ona sama mi powie jak jest dokladnie z waga malego,bo wazac w domu (Leo na rekach ja na wage z dokladnoscia do 100gr,potem bez Leo) widze ze waga rosnie normalnie.Chodzi o to,ze to sie nie zdarzylo po raz pierwszy,tylko juz zaczyna byc regularne dlugie spanie.Choc fakt,w dzien potrafi zjesc wieksze posilki.I tak np.obudzil sie po 9 i wszamal 1,5porcji,zrobil kupsztala i dojadl do caly 2porcji.Teraz lezy na macie otoczony zabawkami i siostra...ah nie,zasnal:eek: Ok,ja mu sie nie dziwie,sama bym do lozka wskoczyla,bo choc jestem przy 2 kawie,to dobudzic sie nie moge.Oczywiscie ze spaceru nici,bo zaczelo padac:confused2: Jakas dzis glodna jestem i juz najchetniej zjadlabym obiad,najlepiej gdyby na obiad byla pizza z truflami,ale ze obiecalam sobie koniec pizzy,to nie ma opcji i dzis buraczki z jajkiem sadzonym-zachcianki gorsze niz w ciazy:-pW miedzyczasie piecze sie chleb zytni z czosnkiem ;-) Eh koncze,bo jednak malenki sie obudzil i marudzi.

Hej :)

Mysio gratuluje!!!!!!! Kobito, zmobilizuj mnie jakos ;)

Fiore - mój przesypia całe noce, je o 21 i wstaje o 6. Dostaje odpowiednia ilosc posilkow, wiec nie widze problemu. Na opakowaniu z mlekiem jest rozpisana tabela, jaka porcje, ile porcji w jakim wieku dziecko ma dostawac. Na Bebilonie jest napisane, ze 2 miesieczne niemowle (jak moj Krzys) powinien zjadac 6 porcji po 120 ml kazda (ja czasami mu daje 130 ml jak mi sie ciut wiecej wody naleje, bo on, jak nie moze to po prostu zostawi). Oczywiscie ta tabela obowiazuje pod warunkiem, ze pediatra nie zalecil inaczej. Ja swojego nie wybudzam, dzis spal d0 7 (zjadl o 21:30), mial 6 porcji, wec jest ok. Ciesz sie, ze sie wysypiasz, naprawde - rozmawialam o tym spaniu z bardzo dobrym pediatra, zasmial sie i kazal cieszyc, ze dziecko niu budzi ;)
Pieszczoszko - przy mm nie powinno karmic sie wiecej niz zalecaja, ani tym bardziej na zadanie... mozna zrobic krzywde, chocby tym, ze zapcha sie jelitka i pozniej sa kolki i zaparcia. Poza tym w nocy, teoretycznie, jak dziecko na mm czesto budzi sie na jedznie, to raczej powinno sie je poic, niz znow dawac butle, bo przekarmieniem, szczegolnie jak jest goraco mozna zafundowac biegunke. I nelezy karmic zgodnie z tabela, ktora jest na mleku :) a w miedzyczasie oszukac herbatka np. ;)

Mamy dzieci z bolacymi brzuszkami, jesli karmicie butla trzymajcie dziecko jak najwyzej, prawie na siedzaco - szkrab nie lyka wtedy powietrza, moze sie wiec zdazyc, ze nie odbije, choc moj i tak beka ;) Ale odkad tak zaczelam robic skonczyly sie kolki.

Witajcie Dziewczyny.
Jutro mam obrone a praca przeczytana tylko raz....:wściekła/y:i to z Olą na rękach...:-(. Mały tez co chwilkę,,mamuje" albo siedzi biedny sam w pokoju...ot takie nie fajne ma wakacje...:zawstydzona/y:ale tłumacze mu ,ze jeszcze tylko dzisiaj i jutro Mama juz bedzie tylko dla Nich:tak: oby tylko się udało..:szok: bo naprawdę nie jestem przygotowana...:zawstydzona/y::wściekła/y::-(
Buziaki Dziewczyny..i miłego weekendu!!!!!:laugh2:

czesc dziewczyny! u mnie tez czasu jak na lekarstwo. ostatnio wzielam sie za generalne porzadki w domku wiec kazda wolna chwile, tzn drzemki malego wykorzystuje na sprzatanie. chociaz troche Was podczytuje :) maly mi w dzien ostatnio ladnie spi, tzn kilka minimum godzinnych drzemek wiec mam troche czasu. ale ostatnie dwie noce nie spal zbyt dobrze. chyba zjadlam za tlusta zepe i go brzuszek bolal. musze wrocic do opcji woda z dodatkami :/ wracam do zajec domowych a Wam zycze milego dnia!!! :* :)

gratuluje pani magister Mysiochomis! ;)

Elipaw, powodzenia jutro! bedzie dobrze :)

Ostatnia edycja:
reklama
a mi się zważył krem na ciasto:wściekła/y: musiałam go "wrzucić do kąpieli" i teraz czekam aż znowu zgęstnieje - na 15 nie mam szans się wyrobić, tym bardziej, że na wierzchu ma być galaretka:/

któraś z Was pisała, że jej Maluszek ma torbiela w główce (?), jakie badania zalecił pediatra, ew, leczenie? wiem, że to nic groźnego i raczej nic się z ty nie robi, ale chcę porównać kroki podjęte przez naszego pediatrę.

Do góry