reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Maj 2013 :):)

reklama
Wiikki ok 12 tygodnia każda z nas (w Pl) będzie miała usg genetyczna, a dodatkowe badania, testy disomii, trisomii( chyba) są wykonywane jeśli ty tego chcesz, lub jeśli jesteś w grupie ryzyka.

No, no to ja tez o tym... No dobra, to skoro to sie wszystko wykrywa na usg to po co inwazyjne badania prenatalne? Amniopunkcja itp..

Mieszą nosek, przyzierność karkową, długość kości udowej, główkę i inne. Sprawdzają, czy narządy są dobrze wykształcone i umiejscowione tzn nerki, wątroba. I na tej podstawie, jeśli coś jest nie tak zlecają bardziej szczegółowe badania.
A w Szwecji tego nie ma?

Te bardziej inwazyjne badania, między innymi aminopunkcję, robi się wtedy, gdy to genetyczne wykryje jakieś nieprawidłowości, kolejne badania są w celu potwierdzenia/wykluczenia lub określenia stadium zawansowaniam np. zmian.

Skoro mówicie, że drugi trymestr będzie lepszy to już się ciesze. Chociaż chyba i tak nie mogę tak strasznie narzekać bo nie wymiotuję, tylko mnie od tygodnia strasznie muli i mam wzdęcia. Dziś jestem bardziej krytyczna co do samopoczucia bo doszło to wstrętne przeziębienie.

reklama
dziewczyny a co na opryszczkę? Słyszałam, że opryszczka jest groźna :( ale jak ktoś przebył już opryszczkę to niby nie ma co się martwić, ja się martwię :(

Do góry