reklama

Majowe Mamy 2016

Witam z rana.
Hajduczka póki co u mnie też żadnych objawów porodowych i wczoraj na wizycie lekarz stwierdził, że porodu narazie nie widać, bo szyjka długa i zamknięta. Także czekamy ;-)

Sylwia oj co za lekarka.. Tez bym sie wkurzyla :/ koniecznie idź do innego lekarza prywatnie, bo inaczej sie zadreczysz zamartwianiem czy wszystko okej.

Ja chodzę do gina prywatnie i co wizytę miałam robione usg a co drugą zlecal różne badania, także jakies dodatkowe jak było takie wskazanie. I na prawdę lekarz z powołania, na każde pytanie odpowiedział, tłumaczyl, dopytywal o dolegliwości, w razie czego przepisywal leki, także jestem z niego zadowolona :)

Napisane na HUAWEI SCL-L01 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
w Polsce też są tylko 3 USG na NFZ

Wytłumaczcie mi dziewczyny fenomen ciąży na wyspach bo ja tego pojąć nie mogę. Moja znajoma zarabia 2000 funtow, do prywatnego lekarza nie pójdzie bo drogo - 80 - 100 funtów - dla niej to 400 zł a nie 100 funtow - dlaczego? przecież zarabia w funtach! Polka w Polsce zarabia 2000 zł - chodzi do prywatnego 200 zl co wizyta - nie czaje skąd taka oszczędność u emigrantek? Tak jak moj znajomy. Zarabia 2000 funtow i zakupy jedzeneniowe na tydzien jak robi to lamentuje że wydal 40 funtow. Serio? U mnie zakupy na tydzień to 400 zl.

Niestety duzo osob przelicza np euro na zlotowki. Tu w de tez czresto spotykam takie zachowania ale na szczescie do lekarzy nie chodzi sie prywatnie bo do wszystkiego jest dostep na panstwowa kase chorych.

Witam :) córka w przedszkolu mąż w pracy ale dziś zostaje dłużej wiec pewnie przyjdzie o 20 :p pogoda wydaje się na ładna :)
ja też chodzę do lekarza tez na kasę chorych i usg mam na każdej wizycie od początku później badanie na fotelu pytania i wychodzę :D wiec u mnie nie ma tragedii :D teraz kolejna wizytę mam 6 05

Raz, że niektórzy przeliczają na złotówki co jest chore. Ale dwa, że nie porównuje się wydatków na inne, podstawowe rzeczy. W Polsce możesz zarabiać 2000 i jest ok a np. u mnie musisz za sam wynajem mieszkania zapłacić 1500e. A gdzie rachunki, jedzenie itd. Każdy ma inną sytuację i nie ma co porównywać.
Chociaż to prawda, że niektórym bezsensowne oszczędności na wszystkim weszły w krew, i nawet na lekarza nie poświęcą bo za mało odłożą w danym miesiącu.

Napisane na D6503 w aplikacji Forum BabyBoom

Ale to też widać gdy Polak jedzie na wakacje zagranico. Wszystko przelicza na złotówki.
Co?? Za obiad 60e? Powaliło?? I nie kupuje. A to mniej więcej tak jakby w Polsce wydał 60 zł na obiad (co nie jest wielką kwotą np. w Poznaniu) a nie 240 zł tak jakby wychodziło w przeliczeniu na złotówki po kursie.

Polak na emigracji to Polak oszczędny. Te 2000e to nadal mało w porównaniu z pensją np. Brytyjczyka, Niemca, Belga czy Francuza. Owszem, to robi wielkie Wow na Polaku no bo Hello 8 kafli na rękę w Polsce nieosiagalne dla wielu. I mozna kupić juz rzeczy na ktore w Polsce nie byłoby szans. Ale na standard zachodnioeuropejski to nadal mało, dlatego moim zdaniem Polacy mimo to oszczędzają

Cześć w piękny, słoneczny dzień u nas. Zgadzam się, nie można zarobków przeliczać na naszą walutę, to bez sensu. Tak zarabiamy i tak wydajemy. Ta sama waluta, ceny itd.

Co do opieki lekarzy to źle trafić można wszędzie i prywatnie i na NFZ, a opieka powinna być wszędzie taka sama, bo zarówno tu płacisz i tu płacisz. A tak wogóle to powinna być najlepsza opieka zapewniona z naszych składek, a nie człowiek zanim dostanie się do specjalisty to może jeszcze bardziej się rozchorować.

Przykład, teściowa musi zrobić usg jamy brzusznej, w szpitalu jej nie zrobili jak leżała, bo po co, na NFZ czas oczekiwania miesiąc, więc poszła prywatnie :(

Ale w kwestii prowadzenia ciąży słyszę od Was, ze to się naprawdę zmienia, lekarze sa co raz bardziej kompeteni, zlecają badania i wogóle. Obym też dobrego pediatrę znalazła dla maluszka, a Wy już macie wybranego pediatrę? Chyba wezmę kogoś z polecenia?

reklama
Ja dziewczyny też chodzę na nfz i wcale nie mogę narzekać. Morfologia, mocz co wizyta. Usg miałam 4 plus jedno w szpitalu ale przed porodem pewnie jeszcze zrobią bo ostatnie miałam w 32 tyg a trzeba sprawdzić wielkość dziecka a jak nie to pójdę prywatnie ;)
Wczoraj odebrałam wózek a mała to chyba oszalała z radości bo wiercila się niemiłosiernie przez pół dnia :D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry