reklama

Majowe Mamy 2016

Cześć kobietki, z chęcią do Was dołączę. Mam 28 lat, jestem z Poznania (chyba jest tu spora ekipa z tego miasta). To jest moja pierwsza ciąża. Z OM termin porodu wychodzi mi na 21 maja. Czyli jest to 8 tydzień :-) Pierwszą wizytę u ginekologa mam w poniedziałek :) wtedy będę miała założoną kartę ciąży.
Jeśli chodzi o moje objawy, to miałam straszny ból piersi - nadal mnie bolą, głównie w nocy, rozciąganie brzucha. Wymiotów nie miałam, aż do dzisiaj, zwracam każdy posiłek, który nie jest bananem czy biszkoptami. Na szczęście nie zwracam napojów.
Do tego wszystkiego jestem na antybiotyku, bo mam zakażenie układu moczowego :( stresowałam się w szpitalu czy wszystko jest ok. Ale okazało się, że z dzieckiem wszystko w porządku ;-)

reklama
Witaj Malutka466 i sie rozgosc
Z pecherzem to wspolczuje ale rozumiem bol bo ja co chwile mam z tym problem. Czekam na drugi trymestr zeby mozna bylo bezpiecznie furagina sie ratowac. Na razie mnostwo cytryny soku z żurawiny duzo wody i czasem urosept.

Poprawę i ja za wcześnie ogłosiłam... Dziś czaszka mi paruje. Wzięłam już dwa APAPy a tu dalej fatalnie. Mdłości przez ten ból głowy niemiłosierne...
Wróciłam z pracy i spałam 1,5h. Powiem Wam, ze mam już serdecznie dosyć :(

Nesia sprobuj babciny sposob na bol glowy mi pomaga - przewiaż sobie glowe hustka bawelniana tak zeby ja scisnac zmoczona w zimnej wodzie i pokrop octem i przespij sie tak. Nie wiem jak to dziala ale jak bylam mala to moja mama mi tak robila i dalej tak robie i czesto pomaga.

13x13 niestety nie poinformowałam pracodawcy na piśmie ale już mniejsza o to, idę w poniedziałek po zwolnienie bo na dodatek się rozchorowałam. Prawda jest taka, że mogłabym robić coś innego gdybym tylko dostała pozwolenie. Co prawda dalej na stojąco ale byłoby mi o wiele lżej i w końcu nauczyła bym się czegoś przydatnego do mojego zawodu.
Czy stosujecie się do wszystkich zaleceń odnośnie jedzenia? Ja mam dylemat bo jak na razie jako tako dobrze czuje się tylko po rybach wędzony :-/ tak to już nie wiem co innego miałabym zjeść, na kanapkach z pomidorem i ogórkiem pewnie długo bym nie pociągnęła ;-D nie jem tych ryb na okrągło ale jak mam gorszy dzień a wiem że jak nic nie zjem będzie mnie mdliło

Witaj Malutka466 i sie rozgosc
Z pecherzem to wspolczuje ale rozumiem bol bo ja co chwile mam z tym problem. Czekam na drugi trymestr zeby mozna bylo bezpiecznie furagina sie ratowac. Na razie mnostwo cytryny soku z żurawiny duzo wody i czasem urosept.

U mnie na szczęście nie ma bólu pęcherza. Nie miałam problemu z oddawaniem moczu. Czułam lekki ból z prawej strony brzucha. Okazało się ze w moczu mam liczne bakterie. Jest już duża poprawa. Mam przepisany tez zuravit. A i zakaz słodyczy ;-)

W poniedziałek mam nadzieję na zwolnienie lekarskie. Moja praca niby biurowa ale dużo trzeba dźwigać, jeździć w teren a przede wszystkim jest bardzo stresujaca.

A właśnie. Powiedzcie mi-dostaje się zaświadczenie od lekarza o ciąży czy samemu trzeba napisać? Muszę trochę o tym poczytać.

Niesia a wolno w ciąży apap?mi farmaceutka ostatnio pow, ze tylko paracetamol jest bezpieczny i dozwolony ale może ma jakies stare info?
Malutka ja poprosiłam lekarza i dal mi jak zaczelam 6 tydz i było widać zarodek z bijącym serduszkiem:tak:wczesniej dostałam L4:tak:
Was tak mdli a mnie nic:no:na początku ciąży mnie mdliło ale jakos szybko przeszlo:tak:plecy mnie jedynie często nawalają...w ogole czuje sie inaczej niż w 1 ciazy:-)

Kachaa87 jakaś kiepska albo poczatkujaca była ta farmaceutka w apapie jest paracetamol :-) Paracetamol to nazwa substancji jest on zawarty w kilku lekach o różnych nazwach handlowych, z których najpopularniejsze to właśnie apap i panadol

A właśnie. Powiedzcie mi-dostaje się zaświadczenie od lekarza o ciąży czy samemu trzeba napisać? Muszę trochę o tym poczytać.[/QUOTE]Witam w naszym gronie....miło że z Poznania.Ja będąc na pierwszej wizycie 5tc lekarz nie był chętny na danie zwolnienia L4 ale od ręki zaproponował że może dać mi zaświadczenie że jestem w 5tc i że jestem pod ochroną i pracodawca ma mi zmienić stanowisko pracy na odpowiednie do mojego stanu.Cieszę się że poszłam do innego gin.po 2tygodniach i dostałam L4 bo po jakimś czasie wylądowałam na izbie przyjęć i po badaniu okazało się ciąża zagrożona nie wiem co byłoby gdybym pracowała bo zapisał mi leki i kazał leżeć.Rozne są sytuacje w życiu ja mam też 33lata i bałam się pracować dobrze że zależało mi na L4.A to tak dla przypomnienia jaką miałam sytuacje.Pozdrawiam u Was też już tak zimno brr.......

Poczatkujaca na pewno nie była - pow mi, ze to sam paracetamol a w innych mogą być już jakies dodatki...w sumie najtańszy chyba z przeciwbólowych i mi pomaga:tak:syropu prawoślazowego tez nie chciała sprzedać mimo, ze na dużo forach pisano, ze można?podobno jest tam odrobina alkoholu - a dziecku normalnie przepisują jak jest chore:eek:
Happy u mnie zimno:wściekła/y:nie cierpie zimna, uwielbiam wiosne:tak:

reklama
W każdej tabletce są jakieś dodatki wypełniacze itp. Ale jeśli producent deklaruje, że substancją czynną jest paracetamol to nie ma prawa być tam nic innego co wskazywało by działanie. Rozumiem są inne tabletki z paracetamolem plus coś i ich już brać nie można np. Metafen paracetamol plus ibuprofen ale to zawsze zaznaczone jest na opakowanu ;-) Niektóre kobiety muszą brać dużo gorsze leki w ciąży niż syrop prawoslazowy a jakby przyszła mama miała receptę na antybiotyk to też by nie wydała

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry