reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2026

A dużo odstęp między USG jest u ciebie ?

Umówiłam się na tego 13.10 .
Będę miała odstępy tygodniowe ale czytałam że to nie szkodzi .
W sumie to chcę żeby ta ginekolog potem prowadziła mi ciążę
1.10 byłam na potwierdzeniu ciąży to był 6+4.
Teraz idę na nfz 13.10 bo chce jak już było wyżej wspominane zaoszczędzić troszkę gotówki.

U swojej mam 27.10 a prenatalne 14.11 😉

Więc gęsto wizyt. 😉

Po prostu częściej będę się widziała z moim bąbelkiem 😉

Z córką też początek miałam gesty w wizytach ponieważ miałam krwawienia w pierwszym trymestrze.

Dawało to spokój głowie. 😉

Teraz nie myślę o niczym negatywnym. Beta pięknie przyrastała 143%. 1 usg w 4+4 był pecherzyk ciałko żółte. W 6+4 już piękny ludzik z serduszkiem. Nie ma co ściągać złych myśli.

Jeżeli lekarz na NFZ będzie się denerwował albo mi kaprysił po prostu wyjdę z gabinetu i zrobię badania płatnie.
Nie omieszkam zaznaczyć że byłam potwierdzić ciążę prywatnie ale chce prowadzić ja i niego bo ma super oponie i kilka osób mi go polecało.
Bardziej boje się o wyjaśnienie przyjmowanie heparyny 🫣🤔

reklama
W tamtym roku sie juz to zmieniło, nie ma kryterium wieku. Każda kobieta w ciąży moze miec wykonane badania prenatalne na nfz 🙂
Tylko pierwsze 2. Taką uzyskałam informację przy rejestracji na 1 prenataln 😜

W tamtym roku sie juz to zmieniło, nie ma kryterium wieku. Każda kobieta w ciąży moze miec wykonane badania prenatalne na nfz 🙂
To fajnie ze nie ma kryterium wieku . Bardzo dobrze
Tylko pierwsze 2. Taką uzyskałam informację przy rejestracji na 1 prenataln 😜
Ja właśnie słyszlam ze na NFZ jest to w 12 tygodniu i połówkowe

1.10 byłam na potwierdzeniu ciąży to był 6+4.
Teraz idę na nfz 13.10 bo chce jak już było wyżej wspominane zaoszczędzić troszkę gotówki.

U swojej mam 27.10 a prenatalne 14.11 😉

Więc gęsto wizyt. 😉

Po prostu częściej będę się widziała z moim bąbelkiem 😉

Z córką też początek miałam gesty w wizytach ponieważ miałam krwawienia w pierwszym trymestrze.

Dawało to spokój głowie. 😉

Teraz nie myślę o niczym negatywnym. Beta pięknie przyrastała 143%. 1 usg w 4+4 był pecherzyk ciałko żółte. W 6+4 już piękny ludzik z serduszkiem. Nie ma co ściągać złych myśli.

Jeżeli lekarz na NFZ będzie się denerwował albo mi kaprysił po prostu wyjdę z gabinetu i zrobię badania płatnie.
Nie omieszkam zaznaczyć że byłam potwierdzić ciążę prywatnie ale chce prowadzić ja i niego bo ma super oponie i kilka osób mi go polecało.
Bardziej boje się o wyjaśnienie przyjmowanie heparyny 🫣🤔
U mnie teraz wyjdzie co tydzień ale w sumie powiem tej pani cala historie i ze docelowo chce zostać u niej to mysle ze nic w tym złego .
Ja wiem ze nie powinno się przeciągać złych myśli . U mnie tez te przyrosty ładne były i teraz na USG zarodek z serduszkiem i lekarza nic nie martwiło. Ale jakos przez te moje 42 lata i in vitro mam strach. Z drugiej strony powodem in vitro byl czynnik meski. U mnie wszystko gra i buczy wiec skoro jest zarodek i serduszko i mój organizm ma dobre warunki to czemu miałoby byc zle. Tak się uspokajam.
Też jestem obstawiona lekami. Biorę progesteron, acard i heparynę . No musi byc dobrze .
Progesteron miałam wyskoki bo 83 …

A czemu będziesz musiała się tłumaczyć z heparyny? Często juz podczas starań zalecają ja brać to mozesz tak mu powiedzieć ze inny lekarz ci ją przepisał jak się starałaś i juz

Zbyt częste USG nie jest zalecane. Są kraje w których w standardzie robi się 3-4 USG na całą ciążę. ALE jeśli bez tego USG będziesz się mocno stresować to wg mnie lepiej na nie iść niż się martwić 2 tyg
Nie prawda. Te ultradźwięki są bezpieczne bo co ma no powiedzieć kobieta, co ma zagrożoną ciążę i chodzi do 2 tygodnie? Byłoby to tym bardziej niewskazane.
Są też kraje co uznaje się ciążę od 12 tygodnia i dopiero wtedy można odbyć 1 wizytę.
Także @Mikusia🌼 możesz śmiało iść, jest bezpieczne.

Hej. Dołączam do Waszego grona :⁠-⁠) Termin mam na 30.05.2026 r. Proszę o wpisanie mnie na listę. Aktualnie 6 tydzień skończony. W tym tygodniu lekarz potwierdził ciążę. Jest już i serduszko ❤️ Ciąża zagrożona, ale wyjdziemy na prostą z Maleństwem 🕊️. Na pokładzie roczne Dzieciątko i kochany Mąż. W planach - odstawienie dziecka od kp i może wysłanie do żłobka. Miło mi Was poznać 😉

Hej. Dołączam do Waszego grona :⁠-⁠) Termin mam na 30.05.2026 r. Proszę o wpisanie mnie na listę. Aktualnie 6 tydzień skończony. W tym tygodniu lekarz potwierdził ciążę. Jest już i serduszko ❤️ Ciąża zagrożona, ale wyjdziemy na prostą z Maleństwem 🕊️. Na pokładzie roczne Dzieciątko i kochany Mąż. W planach - odstawienie dziecka od kp i może wysłanie do żłobka. Miło mi Was poznać 😉
Hej.
Czemu zagrożona? Dostałaś jakieś leki ? Trzymam mocno kciukasy🤞

reklama
Duphaston biorę. Zagrożona z powodu plamienia i bólu brzucha. Poza tym ograniczenie wysiłku fizycznego itp. Nie mogę nosić Dzieciątka. Muszę, ze względu na to zagrożenie, w miarę szybko zakończyć kp.
Ja w poprzedniej ciąży też plamiłam, miałam mięśniaki. Również brałam wtedy duphaston.
A znana jest u Ciebie przyczyna? Może masz niedomogę lutealną (czyli teraz niski progesteron)? Czy nie wiadomo skąd to się wzięło? Bo i tak czasem bywa.

Do góry