reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

male slicznosci,czyli ciuszki i inne cudenka naszych maluszkow

reklama
Tez slyszalam, ze daja jakies probki, ulotki, ponoc w Gliwicach ( dane sprzed 2 lat) Pampers dawal jakas paczuszke dla malucha, pare pieluch, chusteczki jakas zabawke,a oprocz tego dostawaly dziewczyny Sudokrem - na odparzenia, i jakies masci dla maluszkow. Ciekawe, czy my sie na cos zalapiemy??

wanienka i kocyk z ikei, juz wklejam zdjecia ;-)
wanienka jest sliczna, antyposlizgowa od spodu i od srodka :-)
a kocyk milusi, wzielismy ten bezowy zeby nie zapeszyc plci dziecka, bo jeszcze nie wiemy do koca czy to Michas czy Agutka :-)

Karlam - polecam ci dwie hurtownie, ktore są w Zabrzu. Myślę, że powinnaś je znać. Ja tam zaopatrzyłam się we wszystkie rzeczy potrzebne maluszkowi od A do Z. Jedna hurtownia mieści się za Teatrem Nowym na Mikulczyckiej 1 nazywa się BOCIEK a druga jest na Roosevelta naprzeciw Lidla. Są tam superowe rzeczy ale warto porównać ceny dwóch hurtowni ;-)

wlasnie wiedzialam o tej kolo lidla a o tej na mikulczyckiej nie, az wstyd bo mieszkam na curie hehhe i na mikulczycka mam 5 minut piechota ;-) napewno cala reszte kupimy w ktorejs z tych hurtowni :-) gdyby nie niskie ceny w ikei to bysmy sie nei skusili, ale chyba 25 zl za wienienke i 12 zl za kocyk to nie duzo /:confused: :-) w sumie nie orientuje sie w cenach hehe ;-)

to nie jest tak ze ja nie uznaje tetrowych pieluch. ale wiadomo ze jednorazowe są wygodniejsze i maluszek ma w nich sucho (chyab ze jakies bardzo pseudo pampersy, to róznie moze byc z tą suchością:sick: ).
my zdecydowalismy sie na jednorazówki, bo szczerze mówiąc nie wyobrazam sobie prania tych pieluch i suszenia. moze jak bym mieszkala w domku, to by było inaczej. bo wiadomo ze w piluszce sa nietylko siuśki, ale i kupa. i jak ja w bloku spłukiwac??:zawstydzona/y: nad wc, w wannie?? no i problem z miejscem do suszenia...
ale jak tu ktos pisał, miliony dzici zostały wychowane na tetrze (my też:tak: ) i mają się dobrze:-)

rok temu moja przyjaciolka byla w ciazy i oswiadczyla,ze ma zamiar uzywac pieluch tetrowych . najpierw pomyslalam,ze jest chyba szalona, ale ona mi powiedziala,ze tetrowe sa zdrowsze itp.... weszlam sobie wiec na internet i zaczelam szperac na temat pieluch tetrowych i jednorazowych i po tym co przeczytalam o tych ostatnich to "wlosy stanely mi deba" i oswiadczylam Joe, ze jak bedziemy miec malenstwo to uzywamy tetry.... oczywiscie bedziemy uzywac tez jednorazowych ale zadko. w Ameryce pieluchy tetrowe wygladaja troche inaczej niz w Polsce. sa ich kilka rodzaji miedzy innymi takie ktore wygladaja jak pampersy tylko,ze sa wykonane z materialu ( glownie flaneli, tetry, froty itp...) i sie je pierze, mozna je tez samemu uszyc lub kupic. fakt,ze na poczatku jest to spory wydatek,ale i tak po przeliczeniu kosztow samch pieluch jak i pozniej prania i suszenia ( tu sie uzywa nonstop suszarek- co sie odbija na rachunku za prad ) to i tak wychodzi duzo taniej i jeszcze jesli sie planuje kolejne dziecie,to juz beda za darmo. co do prania,to na poczatku kiedy dziecko je tylko melko matki to takie pieluchy wkladasz do pralki na plukanie i pozniej na normalne pranie. gdy zaczyna przyjmowac rozne nowe pokarmy i jego kupka zmienia sie na "twarda" ( sorry za obrazkowosc...) to kupke splukujesz do sedesu,a pieluszke pierzesz w pralce.sa specjane urzadzenia do splukiwania kupki tzw. prysznice przy sedesie ktore mozna samemu zamontowac. nie wiem jak w Polsce,ale w Kanadzie i USA jest wymog (ktory niestety nie wszyscy stosuja) ze nawet jesli uzywasz piluch jednorazowych to ich zawartosc "twarda" ( kupke) musisz splukac do sedesu i dopiero taka pieluszke wyrzucasz do kosza. jednak nie ma co byc paranoikiem i jak decydujesz sie na uzywanie pampersow to mozesz to smialo robic tylko musisz pamietac,ze niezaleznie co producent ci mowi o czestosci zmiany pieluchy ( zwykle zalecane co 4 godziny lub po kupce przed uplywem 4 godzin), to powinnas ja zmieniac jak tylko dziecko w nia nasiusia lub zrobi kupke od razu,a nie jak niektorzy maja w zwyczaju po paru godzinach..... brudna pielucha jest brudna pielucha niezaleznie od materialu,z ktorego jest wykonana. musimy pamietac,ze na pieluchach jednorazowych wychowuje sie dopiero pierwsze pokolenie i nie znamy ich skutkow ubocznych. byly robione badania dotyczace zaleznosci wystepowania bezplodnosci u chlopcow a uzywania pieluch jednorazowych a u dziewczynek wykryto podobne objawy jak po uzywaniu tamponow ( zapomnialam jak to sie nazywa dokladnie). rowniez zauwazono,ze wiele wiecej dzieci cierpi na odpazenia pupy,ktore kiedys byly znacznie zadsze ( czestsze zmienianie pieluch i "wietrzenie" pupy przy okazji jak rowniez brak chemikaljow,ktore wystepuja w jednorazowych).postaram wam sie wkleic kilka linkow dotyczacych pieluch tetrowych,ale sa one po angielsku. jesli ktos jest zainteresowany pieluchami tetrowymi wygladajacymi jak pampersy to tez wysle zdjecia. ich mankamentem do uzywania w Polsce jest to,ze ze wzgledu na ich grubosc( kilka warstw flaneli) schna bardzo wolno.ale dla samej ciekawosci jest warto je zobaczyc....
jutro bede padnieta w pracy... u mnie jest 00h10 a ja mam wsac o 6h....
pa

reklama
hmmm no ciekawe, ja jakos do konca nie jestem przekonana do pampersow, chyba bede uzywala tych i tych, tetry w domku a pampersow na wychodne ;-) z reszta zobaczy sie "w praniuu " :-)

Do góry