reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

mamusie grudniowe:)

Ja z 3,5 miesieczna Jula jechalam 1100km do Wloch w straszny upal autem bez klimy. I nie bylo zadnych problemow. Stancje benzynowe poza Polska maja pokoiki do przewijania i to takie, ze mozg staje. Na kilku w Niemczech po kazdej wizycie mamy z dzidzia bylo wszystko dezynfekowane. I samemu tez mozna bylo sobie zdezynfekowac co sie chcialo- osobny plyn do rak, osobne do powierzchni. Rewelka. Ja tam sie podrozy z dzidzia nie boje. Na wakacje tez sie pewnie wybierzemy. Jak bylam teraz we Wloszech to na promie (12 h) plynela para z takim wlasnie 3 m-cznym niemowlaczkiem.
Nie wiecie jak to jest teraz ze zrobieniem zdjecia do paszportu dla niuni? Bo jak Julka miala robiony, to nie bylo tych wariackich zdjec. Nie wiem jak jest teraz. Zreszta Stonka ma zdjecie jak miala 2 m-ce, a paszport ma na 10 lat. Ciekawe, jak ja rozpoznaja jak bedzie miala np. 8 lat. Co ja mowie jak teraz maja zamiar ja poznac.
U nas kicha na maksa. Myslalam, ze zatrulismy sie wczoraj sokiem. Ale to niestety nie to. W przedszkolu panuje grypa jelitowa i zaatakowala Stonke mnie i podobno Macka. Jak nie urok to sraczka. Mam szpital na weekend. Zaje***e dobre placki....

reklama
Nonek mysle ze ze zdjeciem jest identycznie jak u mnie bylo. Bo to konsulat Polski i ma takie same prawa ja w Polsce. Ja jak bede robila malej juz paszport w Polsce (bo teraz robie tymczasowy na 6 miesiecy) to bedzie on wazny chyba na 2 lata ale nie jestem pewna. Zreszta w marcu bede go wyrabiac jak wroce do kraju wiec bede na bierzaco to podpowiem,

My jak wyrabialismy Julce to bylismy pewni, ze na rok, moze na dwa. A tu taka historia, ze od razu jak reszta- 10 lat waznosci. Sorry, ale to chyba lekko niepowazne. Kazde dziecko na taki aszport mozna wywiezc. Nie wiem jak teraz jest. Tak samo ze zdjeciem. Cholera go wie.
Ja sie wlasnie objadlam pierogow i czekam na reakcje organizmu. Ale juz bylam strasznie glodna i musialam cos wtranzolic. Gorzej z Julka, 38,5 goraczki i leje sie z niej. Daje jej tylko pic, zeby sie nie odwodnila.

Nonek - współczuję... Jezu, niech juz się skończy ten czas choróbstw - nienawidze przedwiośnia!!!!!
Pingwinek - super zdjęcia:-)

A poszporty nadal są wydawane na 10 lat - wstawiam zdjęcie paszportowe mojej Ali - miała 10 miesięcy:-D. Dla porównania aktualne. I wyobraźcie sobie,ze na ten paszport jeszcze w sierpniu wyjeżdżaliśmy do Szwecji i nie było problemów:-) . Ale to chyba norma, bo jeszcze starym sposobem jeśli ktoś ma dziecko wpisane w swój paszport to tez może wyjeżdżać, a tam przecież w ogóle nie ma zdjęcia:tak:

powidzcie mi dokladnie laski co trza zrobic zeby z dzieciem wyjechac za granice?

a ja poki co otworzylam flaszke czerwonego wina, przedemna talerz ciasteczek z ciasta francuskiego(self made hehe) i zaraz jakis filmik obczaje
chlop na gorze siedzi i udaje pana montazyste hehe
mlody spi, rodzice na weekend w berlinie
miod

Wyrobic paszport, bo nie wiem czy jeszcze mozna wpisac do swojego. Ale to upierdliwe jest. A czekaj czekaj, do krajow unii paszport niepotrzebny, tylko dowod. Wiem, ze nieletnim mozna wyrobic dowod, ale az takim? No ale poza unia paszport jak nic.
Dobra ide znow do lazienki....

ja ostatnio dowiadywalam sie o paszport dla dziecka i powiedzieli mi ze juz teraz nie wpisuja do rodzicow, dziecko musi miec swoj!
zeby go wyrobic trzeba miec:
-zdjecia (nie znam szczgolow, mozna zrobic na miejscu)
-akt urodzenia
-akt slubu (nie wiem co jesli rodzice nie maja slubu)
-dowody osobiste rodzicow
-nalezy dokonac wplaty na ich konto 30zl
-musza byc obydwoje rodzice plus UWAGA!!! dziecko (nie wiem po co:no: )

nic mi nie mowili na temat wyjazdu na dowod, poinformowano mnie ze dziecko zeby wyjechac zagranice musi miec paszport!

W krajach unii wystarczy dowód osobisty dla dziecka. Wygląda on tak samo jak dorosłych ale ma ważność określoną-krótszą. Ostatnio mój brat swojemu synkowi wyrabiał. Rożnica jest tylko taka, że w miejscu podpisu jest tekst "podpis niemożliwy" choć bratanek ma 8 lat i umiał by się już podpisać- wkońcu pierwszoklasista. Ale jak ktoś ma zamiar nie tylko po unii jeździć to lepiej paszport bo cena ta sama, warunki wyrobienia te same więc lepiej już mieć paszport.

sugar, ale ci fajnie ;-)
ja na razie planuje majowke z bb i tez do Paryza, ale nie wiem, czy z malym, czy sama! chcialabym sama, znaczy - z mezem (on u swojego przyjaciela, ja u swojej przyjaciolki - taki mini relaks, hehe, oczywiscie co dzien sie bedziemy widywac, ale wiadomo, ze kazdy ma swoje plany ;-) )ale sie zobaczy...

ja w wieku 18 lat dopiero wyrabialam nowy paszport, do tamtego czasu jezdzilam z takim, na zdjeciu ktorego mialam 8 lat ;-) i bylam podobna, ale nieraz na granicy byl problem ;-)

ale tez chcemy z malym podrozowac, ile wlezie!!

reklama
a w ogole to chcialam sie pochwalic! wreszcie, po roku czasu (specjalna sciana w salonie pomalowana na ciemnomalinowy kolor, gniazdko posrodku sciany) KUPILISMY TELEWIZOR LCD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! alez sie ciesze ;-) pojechalimy na zakupy (no i na moj egzamin na studiach, mniejsza, hehe, choc poszlo dobrze), a wrocilam z:
telewizorem + uchwytem (przypadkowo, bo byla promocja)
plaszczykiem (CUDO!)
bluzka polo
dwoma slicznymi stanikami z h&mu, wreszcie znowu odzyskam kobiecosc, a tez do karmienia! z koronki!!
czystym kontem (a tak sie cieszylam z becikowego... ;-) hihi... dostalam po 5 dniach od zlozenia wniosku, a 8 dni pozniej zero z tego zostalo ;-) )
i z mega zmeczonym facetem ;-)
a moje dziecko w tym czasie spalo u cioci ;-) caly czas!!

Do góry