• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

W wyniku obróbki cieplnej mleka zawartość w nim białka, tłuszczu, laktozy i składników mineralnych wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku praktycznie nie ulega zmianie. W mleku sterylizowanym UHT zachodzą większe straty witamin niż w pasteryzowanym. Najwyższe straty dotyczą tiaminy, folianów, witaminy B12 i C.

Mleko UHT produkowane jest z różną zawartością tłuszczu (3,2 proc.; 1,5 proc.; 0,5 proc.). Wraz ze wzrostem zawartości tłuszczu rośnie jego wartość energetyczna.

Podkreślić należy natomiast fakt, że im mniej tłuszczu zawiera mleko, tym mniej znajduje się w nim witaminy A i D – piszą autorki książki. – W 100 g mleka o zawartości 3,5 proc. tłuszczu jest 40 mikrogramów witaminy A i 0,03 mikrogramów witaminy D, natomiast w mleku odtłuszczonym o zawartości 0,5 proc. tłuszczu jest odpowiednio 15 i 0 mikrogramów.

reklama
TRUSKAWKOWA ale jak kupisz w butelce plastikowej mleko 3,2 to też możesz je tylko podgrzać w mikrofali.Mleko w kartonie ma bardzo mało witamin i wiekszości artykułów uznaje ja jako produkt mlekopodobny a nie mleko.Wystarczy porównać jaki ma termin ważności mleko w butli a w kartonie,choć moj starszy pije z kartonu:sorry2:

O matko ale produkcja :szok:

H mleka zwykłego nawet nie ruszy tylko NAN a że innych rzeczy je mało to niech chociaż mleko pije.
O szkole się nie wypowiadam starszy poszedł normalnie i idzie dalej a zanim H dorośnie to ciekawe co jeszcze wymyślą :confused:

Teraz jeszcze śpi i tylko słyszę jak kaszle :confused2:.

Truskawkowa miałaś rację mrozek nam wczoraj pomógł mały cały spacer przespał a starszy przestał kasłać (kolejna rzecz która potwierdza alergię).

Milenko tak jak pisała Truskawkowa mój K też był od małego leczony na "zatoki" a wyszła alergia :cool2:.

Nie było mnie od wczoraj, a tu tyle stron do nadrobienia.
Napisze najpierw co u nas, bez czytania. Wczoraj Kinga poszła spać o 23. Niby szła spać normalnie, ale budziła się co chwilę. Sama noc już nie była taka straszna, ale wieczór mnie wykończył. Przez co pokłóciliśmy się z mężem.
Dzisiaj mała jeszcze kaszleć zaczęła, więc poszłam z nią do lekarza. Okazało się, że to tylko przeziębienie.
W dzień mała jest normalna, tylko trochę bardziej marudna, najgorzej jest wieczorem. s
Dla odstresowania wyskoczyliśmy z mężem na szybkie zakupy i kupiłam sobie trochę ciuszków.
A najlepsze jest to, że mnie też coś łapie. Dobrze, że nie mamy planów na sylwestra.

Madzik widać Emmie służy nowe miejsce do spania. A to co robisz wcale nie jest nienormalne, sama tieś obię jak moja długo śpi.

Katjuszko impreza dana, starsza zadowolona, a to najważniejsze.
Zdrówka dla Was.
Moja pcha ręce do paszczy, aż ją cofa. Myślałam, że może ją gardło boli, ale lekarz stwierdził że jest w porządku. Może to też zęby o stąd jest osłabiona, muszę jej do paszczy zajrzeć, z tym że u niej to już piątki.

Truskawkowa ja daję mleko 3,2. Gdzieś czytałam, że dla dzieci lepsze tłuste mleko, bo w takim rozpuszczają się witaminy i wapń. Łaciate nawet jest chyba 3,8% dla dzieci.

No i nadrobiłam :biggrin2:

Truskawkowa u nas od pol roku tylko laciate w butelce. 3,2 lub 2,0. U nas idzie czasem 2 litry mleka dziennie dlatego czasem daje mniej tluste :-)
Co do szkoly to ja tez sie nie wypowoadam. W ogole wkurza mnie takie systemowe podejscie do nauczania i szukam jakiejs alternatywy.
Edysiek to zdrowia dla Was :-) a z mezem czasem trzeba sie poklocic dla zdrowotnosci
Co do alergii to ja nie wiem ale my codziennie min 2 h na dworze i na szczescie poki co chorob brak.

Hej.
Emma obudziła się pół godziny później, przebrałam pieluchę, dałam mleko i poszłyśmy dalej spać. Do dziewiątej :)

Katjuszkooo - jest oczywiście minus przenosin, przedtem wystarczyło sięgnąć i przerzucić Emmę do siebie, teraz trzeba łazić między pokojami, ale ja i tak się cieszę, po tej nocy widzę światełko w tunelu w kierunku do przespanych nocy. Nie sądzę że to już był przełom, pewnie dalej tak jak u Viltutti będziemy zaliczać dwie pobudki ale i tak jest nieźle :)

Ale dyskusja o szkołach. Ja nawet nie wiem w jakim wieku Emma tu pójdzie do szkoły, chcemy po nowym roku iść się dopytać bo to zależy od części roku w którym dziecko się urodziło. Dzieci urodzone w tym samym roku ale do któregoś czerwca idą we wrześniu do szkoły, a te z drugiej połowy idą w następnym roku :confused:

Madzikm my tu o szkole starszakow mówimy a ty z grubej rury ze po nowym roku o szkole dla Emmy będziesz myśleć heh

Edysiek Zdrówka dla dziewczyn i spóźnione życzenia dla Angeli.

Mój pluszaczek zakochany w nowej pizamce bo z pepa pig pół godziny sie w lustrze przegladala a jak sie ją miło tuli :rolleyes:bo jest z pluszu

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry