• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

Dziękuję dziewczyny. No i muszę powiedzieć, że wyjaśniła się wpadka męża. Wczoraj po południu ktoś zadzwonił do drzwi i mąż powiedział, że mam iść otworzyć, bo to pewnie ksiądz po kolędzie. Ale jak otworzyłam to usłyszałam głośne "sto lat". Okazało się, że przyjaciółki postanowiły mi zrobić imprezę niespodziankę dzień wcześniej, bo na dzisiaj mąż mial dla mnie plany. No i żebym się niczego nie domysliła postanowił mnie rano wprowadzić w błąd. Generalnie było super, tylko trochę głupio się czułam jak musiałam dmuchać świeczki na torcie w dresach, które sięgały mi zaledwie do kostek [emoji6]

Napisane na Redmi 3 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Kroczek ja robię z tego:
0.5 kg mąki
Posolić
0,5 szklanki oleju
2,5 dag drożdży
Zalać bardzo ciepłą wodą zaczekać chwilkę aż drożdże "ruszą" i zagnieść ciasto. Ja wody dodaję po trochu do momentu kiedy ciasto ładnie odstaje od ręki.
Robię z tego jedną dużą blachę grubszego lub dwie cienkiego :-)

Co to za mąka 00?

Napisane na SM-J510FN w aplikacji Forum BabyBoom

To jest dokładnie ta mąka, moja mama robi z niej makarony
29824aac442461948277c8dbc0561f78.jpg

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja właśnie piekę pizzę :D
Też używam tej mąki, ale jak nie mam to daję zwykłą Basię.
Pół kostki drożdży rozrabiam z odrobiną letniej wody. Potem dolewam jeszcze około szklankę wody, trochę oleju, szczyptę soli i tak gdzieś pół kilo mąki, ale dokładnie ile to nie wiem, bo dosypuję na oko do wyrobienia ciasta. Ciasto odkładam do wyrośnięcia na pół godziny lub dłużej.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry