Używasz bardzo starej przeglądarki. Nasza strona (oraz inne!) może nie działać w niej dobrze. Naprawdę czas na zmianę na przeglądarkę, która będzie bezpieczna i szybka, na przykład darmowego Firefox, albo darmową Operę. Obie są bardzo szybkie, bezpieczne i wygodne.
Monisia zapomnialam Ci napisać co z tym basenem. My chodziliśmy do Piekar bo niedaleko mieszamy a w soboty przez ok 3 godz jakos od 9 do 12 jest podgrzewana woda w malym basenie bo wlasnie sa zajecia dla takich maluszkow. I ozesz sie albo zapisac na takie zajecia albo chodzic sobie tak o. Polecam!
Jagna - mi nie tyle o samochod chodzi tylko o ten problem teraz bo tu mrozy a my bez samochodu a mala trzeba do pzredszkola, maz musi do pracy, ja na badania - niby jest jeszcze ten moj gracik ale on taki starsznie awaryjny jest no i jak mroz to od razu szwnakuje (wczoraj na kablach go odpalalismy)
a no fakt monisia pytala o basen - my chodzilismy z mala na AGH ale nie na zajecia zorganizowane (choc akie tez podobno sa) tylko po prostu razem - sztania rodzinna, meeega czysciurko wszedzie, woda ciepla, jeden z rodzicow moze sobie pojsc na zmiane na ktorys wiekszy basen poplywac, jest duzo spzretu typu rekawki, kola, pilki dla dzieci; podobno tez w herbewie sa zajecia ale tam taki maly ten basenik jest ze chyba tlok; duzo osob sobie chwali Strona główna - Ciocia Rybka i oni kiedys mieli zajecia tez na Morelowej w Hotelu Daisy i tam podobno sa super warunki tez
Cześć Mamusie:-)
Ale mi dziś dłonie puchną.....nie mogę zacisnąć pięści......
kasiulekk trzymam kciuki &&&& ewa86 już kiedyś wspominałaś o filmikach Zawitkowskiego i ja je skrupulatnie molestuje na yt . Tylko taka lalka-bobas przydałaby mi się do treningów ;-).
MałaMama zdrówka dla męża
flower dobrze że mąż cały, a z tym terminem do wyjazdu do Pragi to naprawdę się wstrzelili
Ja obiadek mam jeszcze z wczoraj, to lecę zrobić dzisiaj rogaliki drożdżowe z jabłkiem
Flower, też byłam na nie jeśli chodzi o budzenie w nocy. Ale stwierdziłam, że spróbuję.
W sumie to jak Frankowi w dzień zdjęłam pieluchę, to jakiś miesiąc go pilnowałam, żeby sikał, potem dopiero sam zaczął wołać, więc może w nocy też takiego "lekkiego startu" potrzebuje. No zobaczymy
Trwa to minutę w każdym razie, więc tragedii nie ma A budzę go, bo wysadzanie na śpiocha to już zupełnie się mija z celem moim zdaniem
Dobra, Nusia śpi.
Siadam do roboty dalej, bo jestem w czarnej d*.
A zaraz po przedszkolu do Szwagrów jedziemy. Szwagierka jest w ciąży 5 tygodni do przodu w stosunku do mnie, więc już prawie na wylocie
oj i ja pojedzona...kurczaka wczorajszego konczylismy i muffinki kakaowe na deser..pychotka...
jeszcze kompocik z jabłek zrobiłam bo mi brat nawiózł i szkoda zeby sie zmarnowały a długo nie poleżą.
Pokaże Wam mój plan porodu jaki dostałam od położnej, obowiązuje w moim szpitalu.
Plik do pobrania na fb. Tu nie wiedziałam jak wstawić cały plik to kopiuje ;-)
PLAN PORODU
Imię i nazwisko………………………………………………………. Termin porodu……………………………………………………….. Lekarz prowadzący……………………………………………………
Oczekiwania wobecmiejsca / warunków porodu:
- chciałabym rodzić w sali pojedynczej - zależy mi, by w sali był/a prysznic lub wanna - chciałabym, by w sali była toaleta - mogę rodzić na sali wieloosobowej - chciałabym mieć możliwość posłuchania swojej muzyki - chciałabym, aby w sali porodowej było przyciemnioneświatło, panowała cisza - chciałabym rodzić w swoim ubraniu - chciałabym móc nagrywać poród na kamerę / robić zdjęcia
Osoba towarzysząca/ osoby obecne podczas porodu:
- chcę rodzić z bliską osobą - będę rodzić sama - chciałabym rodzić z mężem - chciałabym, aby osoba towarzysząca była ze mną przywszystkich/ wybranych przeze mnie zabiegach - zależy mi, aby mojej osobie towarzyszącej udzielanoinformacji o postępie porodu - wyrażam/ nie wyrażam zgody na obecność studentów/tekpołożnictwa i medycyny - zależy mi na tym, aby podczas porodu obecne były tylkoniezbędne osoby z personelu medycznego
Poród:
- zależy mi na pełnej i bieżącej informacji o postępieporodu - zależy mi by mój poród był naturalny, bez zbędnychzabiegów (podanie oksytocyny, przebicie pęcherza płodowego, stałe monitorowanieaparatem KTG), chyba że sytuacja medyczna będzie tego wymagała, w tej sytuacjichciałabym by dokładnie mi wszystko wyjaśniono - proszę pytać mnie o zgodę na wszystkie badania i zabiegipodczas porodu - zależy mi, by wszystkie proponowane interwencje medycznepoprzedzone były wnikliwą analizą mojej sytuacji - zależy mi by ograniczyć liczbę badań dopochwowych i aby wmiarę możliwości odbywały się one w dogodnej dla mnie pozycji - proszę pozwolić mi na swobodne wydawanie dźwięków i/lubkrzyku podczas porodu - chciałabym móc złagodzić głód w trakcie porodu - chciałabym pić w trakcie porodu - nie wyrażam zgody na masaż szyjki macicy i wyciskaniedziecka z brzucha – „chwyt Kristellera”
Pierwszy okres porodu:
- chciałabym mieć swobodę poruszania się w pierwszym okresieporodu - chciałabym mieć możliwość korzystania z wanny/prysznica - chciałabym mieć możliwość korzystania ze sprzętów takich,jak drabinka, materac, worek sako - jeżeli zaistnieje konieczność podania mi kroplówki lubmonitorowania stanu dziecka, chciałabym zachować możliwość poruszania się iprzyjmowania dowolnej pozycji
Drugi okres porodu:
- chciałabym mieć możliwość wyboru pozycji w drugim okresieporodu - w drugim okresie porodu, chciałabym przeć zgodnie z tym,jak podpowiada mi instynkt, przeć spontanicznie - chciałabym mieć możliwość urodzenia dziecka na podłodze,na materacu lub skorzystać ze stołka porodowego - chciałabym urodzić na fotelu porodowym - w momencie wyłaniania się główki dziecka, chciałabym jejdotknąć - jeśli będę rodzić w pozycji pionowej, chciałabym mieć możliwośćsama przyjąć dziecko - chciałabym użyć własnego lusterka dzięki któremu będęmogła widzieć pojawiającą się główkę dziecka - chciałabym prosić o przygaszenie świateł i wyciszenie wchwili, gdy dziecko będzie wychodzić naświat - zależy mi, aby w trakcie rodzenia się dziecka obecny byłtylko niezbędny personel
Łagodzenie bóluporodowego:
- proszę nie proponować mi farmakologicznych środkówprzeciwbólowych, zanim sama o to nie poproszę - jeśli poproszę o środki przeciwbólowe, proszę poinformowaćmnie o etapie porodu, na jakim jestem - chciałabym móc skorzystać ze znieczuleniazewnątrzoponowego - nie chcę znieczulenia zewnątrzoponowego - chciałabym móc korzystać z niefarmakologicznych metodłagodzenia bólu, takich jak masaż przez osobę towarzyszącą, prysznic, ipresjawodna - nie wyrażam zgody na podanie dolarganu oraz innych środkówzmieniających świadomość - jeśli poproszę o ulżenie mi w bólu, prosiłabym ozaproponowanie mi w pierwszej kolejności naturalnych metod łagodzenia bóluporodowego - jeśli zostanie podane mi znieczulenie zewnątrzopnowe,chciałabym zachować możliwość poruszania się i przyjmowania dowolnej pozycji
Nacięcie / ochronakrocza:
- zależy mi na uniknięciu nacięcia krocza - wolałabym mieć nacięcie krocza Chciałabym, aby położna starała się ochronić moje kroczepoprzez okłady i poinstruowanie mnie w czasie parcia - proszę o miejscowe znieczulenie przy zszywaniu krocza
Wywołanie /stymulacja porodu:
- jeśli nie będzie wyraźnych względów medycznych, chciałabymuniknąć wywołania porodu (w tym przebijania pęcherza płodowego) - zanim zostanie podana mi oksytocyna lub zostanie przebitypęcherz płodowy, chciałabym spróbować naturalnych sposobów stymulowania porodu,takich jak ruch czy masaż brodawek sutkowych - jeśli wywołanie porodu będzie konieczne, chciałabym, abynajpierw został użyty żel z prostaglandyną, zanim zostanie podana oksytocyna
Cesarskie cięcie:
- chciałąbym uniknąć cesarskiego cięcia - jeśli cesarskie cięcie będzie konieczne, chciałabym zostaćo wszystkim dokładnie poinformowana - chciałabym by osoba towarzysząca mogła być obecna podczasoperacji - zależy mi, by mieć możliwość jak najszybszego pierwszegokontaktu z dzieckiem, jeśli stan zdrowia dziecka będzie na to pozwalał - jeśli będzi eto możliwe, chciałabym aby dziecko zostałooddane na ręce osoby towarzyszącej od razu po porodzie - jeśli będzie to możliwe, chciałabym nakarmić dziecko jaknajszybciej po porodzie
Po porodzie:
- zależy mi, by towarzysząca mi osoba mogła przeciąćpępowinę - zależy mi, by pępowina została przecięta dopiero wtedy,gdy przestanie tętnić - chciałabym, aby moje dziecko było u mnie na brzuchu wkontakcie „skóra do skóry” tak długo jak będziemy tego potrzebowali - chciałabym nakarmić moje dziecko piersią jeszcze na saliporodowej - chciałabym, aby moje dziecko zostało owinięte w pieluszki,które przyniosłam z domu - chciałabym aby moje dziecko zostało ubrane w rzeczy, któreprzyniosłam z domu - zależy mi na tym, aby dziecko po porodzie zostało tylkoosuszone i okryte pieluszkami - nie wyrażam zgody na robienie zdjęcia mojemu dzieckupodczas ważenia, zwłaszcza z użyciem lampy błyskowej - proszę zważyć i zmierzyć moje dziecko po zakończeniupierwszego kontaktu skóra do skóry - chciałabym od razu po porodzie dowiedzieć się ile waży imierzy moje dziecko - chciałabym trzymać dziecko na rękach podczas rodzenia sięłożyska i w trakcie ewentualnych zabiegów - proszę o wykonanie wstępnej oceny stanu noworodka napodstawie skali Agar podczas kontaktu „skóra do skóry”, gdy dziecko będzieleżało na moim brzuchu - proszę o przeprowadzenie pełnego badania lekarskiego wpóźniejszym czasie, po zakończeniu pierwszego kontaktu, jeśli nie będzieprzeciwwskazań medycznych
Trzeci okres porodu:
- zanim zostaną podane mi środki naskurczowe, chciałabymspróbować urodzić łożysko samodzielnie - nie zgadzam się na podanie środków naskurczowych w 3okresie porodu - chciałabym mieć możliwość przystawienia dziecka do piersizanim urodzę łożysko
Na oddzialepołożniczym:
- chciałabym aby dziecko było cały czas ze mną w pokoju - w momencie, gdy odzyskam siły, chciałabym, aby dzieckobyło ze mną w pokoju - chciałabym, aby dziecko było ze mną w pokoju w ciągu dnia,a w nocy na sali noworodkowej - chciałabym zostać dokładnie poinstruowana, jak mamprzewijać i kąpać dziecko - jestem doświadczoną mamą, będę sama przewijać i kąpaćdziecko - chciałabym, aby kąpiel dziecka i inne czynnościpielęgnacyjne oraz ew. badania i zabiegi odbywały się w obecności mojej lubojca dziecka - zakładając, że ja i dziecko będziemy czuć się dobrze,chciałabym być wypuszczona do domu najszybciej jak to jest możliwe
Karmienienoworodka:
- planuję karmić dziecko piersią - nie wyrażam zgody, by moje dziecko było dokarmiane lubdopajane, chyba, że będą wyraźne medyczne wskazania - proszę nie dokarmiać/ nie dopajać dziecka bez uzgodnieniaze mną - chciałabym mieć możliwość skorzystania z poradykonsultanta laktacyjnego - nie planuję dziecka karmić piersią - nie wyrażam zgody na podanie dziecku smoczka
Szczepienia:
- nie wyrażam zgody na szczepienie dziecka w pierwszej dobie - zgadzam się na szczepienie dziecka - proszę, aby szczepienie dziecka odbyło się w obecnościmojej lub ojca dziecka
Ważne informacjedodatkowe (na przykład):
- mam tendencję do omdleń, to mój trzeci poród, po obupoprzednich straciłam przytomność - mam niską tolerancję na uczucie głodu, szybko opadam zsił, zależy mi aby w trakcie porodu mieć możliwość zjedzenia wysokokalorycznejprzekąski - chciałabym mieć szkła kontaktowe albo okulary przez całyczas porodu - proszę o ograniczenie liczby badań dopochwowych ze względuna traumatyczne przeżycia z mojej przeszłości - mam cukrzycę ciążową - mam cukrzycę - mam problemy ze słuchem - mam kłopoty ze wzrokiem.