Używasz bardzo starej przeglądarki. Nasza strona (oraz inne!) może nie działać w niej dobrze. Naprawdę czas na zmianę na przeglądarkę, która będzie bezpieczna i szybka, na przykład darmowego Firefox, albo darmową Operę. Obie są bardzo szybkie, bezpieczne i wygodne.
mamusia synka twój Julek mógł przynieść z przedszkola i zarazić ciebie bo o to bardzo łatwo np. drogą kropelkową.. a cytomegalie można przechodzić bezobjawowo albo może dawać objawy przeziębienia. Zastanawiam się czy robić awidność
secreto ale ja po poronieniu w marcu zrobiłam cytomegalię i IgM i IgG przekroczone i w lipcu powtórzyłam i to samo, IgM nie spadło prawie nicccccc :-( lekarz powiedział, ze teraz już jest to stare zakażenie i żeby się nie martwic....... zrób sobie IgM......
Dziewczynki, cytomegalię większość "zalicza" w wieku dziecięcym, objawy jak w infekcji wirusowej - ból gardła, gorączka, złe samopoczucie, czasem ból brzucha, czasem wyczuwalne węzły chłonne, czasem wysypka - jednym słowem nic specjalnego, ale groźne dla płodu (zresztą też jak większość wirusówek wieku dziecięcego). Zasada taka sama - jeśli tylko IgG podwyższone, to znaczy, że kontakt był wcześniej i nic się nie stanie dziecku, jeśli IgM podwyższone to świeża infekcja, trzeba koniecznie zgłosić lekarzowi. Na pocieszenie tym, co martwią się o wysoki wynik IgG dla cytomegalii - ja miałam ponad 800 :-) Ale ja z kontaktu z dziećmi, więc zaskoczona bym była ujemnym IgG Mrowka - Baby Design Lupo to jeden z moich trzech typów, jak chcesz to daj maila na priv, to ci wyślę mój spis uwag z różnych opinii netowych. Podobne do tego wózka są też Bebetto Luca i Tako City Move. Ja wybieram już tylko między tymi, ale nie wiem czy uda mi się podjąć ostateczną decyzję kiedykolwiek
mamusia synka czyli nie powinnam się przejmować nawet jeśli IgM miesiąc temu wyszło ujemne? bo już chyba znalazłam sobie kolejny powód do zadręczania się
Secreto - no właśnie to jest bezsens oznaczania raz IgM a następnie IgG, bo nie wiesz jaki miałaś wstępny wynik i się zamartwiasz. IgG możesz mieć wysokie od wielu lat, a ważne jest teraz czy IgM rośnie czy nie, więc ja bym zrobiła sobie IgM i do końca ciąży już tylko IgM oznaczała.