friggia co do fotelikow to Lusia ma ponad 2 lata i dalej jezdzi tylem. Tzn po miescie tak na zakupy itd, przy malych predkosciach, wozimy ja przodem, szczegolnie jak sama z nia jade, to chce widziec co sie dzieje (ona chce widziec droge, a ja chce widziec co ona robi hehe), ale jak w trasy, nawet takie 100 km, to jedzie tylem, bo tak faktycznie bezpieczniej. My zdecydowalismy sie na fotelik 0-18 kg, hiszpanskiej firmy Jane, ale teraz patrzylam i ma tylko 3 pkt w testach, to nie jest zle, ale szybko sie zmienia, bo jak kupowalismy, to mial 4, ale teraz sa nowe technologie itd. Takze ten fotelik sluzy nam juz 2 lata, a mloda wazy 12 kg, takze jeszcze pewnie ze 2 lata moze w tym jezdzic.
A teraz kupimy jednak ten maxi cosi 0-13 kg, bo mozna go montowac na stelazu wozka, a potem zmienimy na taki 9-18 kg z mozliwoscia montowania tylem. To jest duzy wydatek, ale jednorazowy, ten Jane kosztowal nas ok 450 zl i bedzie na ok 4 lata, a ten dla mlodego bedzie na ok rok (Ty masz spore dziecko, wiec niestety sluzy Ci krocej
) i kosztuje ok 400 zl, ale jednoczesnie sluzy za nosidlo i mozna go wpiac w stelaz wozka np na zakupy a to jest duzy plus. I potem ten 9-18 kg powinien starczyc tak na 2-3 lata.
My fotelik razem z wozkiem zamawiamy z Polski, bo jest taniej, ale np widzialam rozne promocje, np na stronie pricerunner mozna cos wyszukac, albo w gazetkach, ostatnio widzialam fajny fotelik, tylko ze od 15 kg, Roemer, za chyba 790 DKK. Ale slyszalam, ze mniejsze tez przeceniaja.
Ah, wiosna
u nas jest jeden dzien ladny a nastepny taki, ze sie wstawac nie chce. Ale dzis akurat przepieknie :-)
A teraz kupimy jednak ten maxi cosi 0-13 kg, bo mozna go montowac na stelazu wozka, a potem zmienimy na taki 9-18 kg z mozliwoscia montowania tylem. To jest duzy wydatek, ale jednorazowy, ten Jane kosztowal nas ok 450 zl i bedzie na ok 4 lata, a ten dla mlodego bedzie na ok rok (Ty masz spore dziecko, wiec niestety sluzy Ci krocej
) i kosztuje ok 400 zl, ale jednoczesnie sluzy za nosidlo i mozna go wpiac w stelaz wozka np na zakupy a to jest duzy plus. I potem ten 9-18 kg powinien starczyc tak na 2-3 lata. My fotelik razem z wozkiem zamawiamy z Polski, bo jest taniej, ale np widzialam rozne promocje, np na stronie pricerunner mozna cos wyszukac, albo w gazetkach, ostatnio widzialam fajny fotelik, tylko ze od 15 kg, Roemer, za chyba 790 DKK. Ale slyszalam, ze mniejsze tez przeceniaja.
Ah, wiosna
nie wiem, jakim cudem zamiast staniec podrozaly, szczegolnie ze jak juz pisalam wydawalo mi sie, ze ich ocena w testach torche spadla. 
a jak dziecko jedzie tylem, to glowka oprze mu sie o zaglowek, w razie gdyby ktos uderzyl w tyl samochodu z kolei rzadko sa takie predkosci, zeby zrobic duza krzywde.
i z tego co widzialam, mozna te baby joggery dostac w Danii, ale prawie 2 razy drozsze! Takze za jakis rok bede pewnie mogla spokojnie wystawic go na dba i jest szansa, ze nawet spora czesc pieniazkow nam sie zwroci, do dagpleje faktycznie kupie jakas wielka, uzywana gondole, a lekka parasolke mam po Lusi, tzn ta, w ktorejona teraz jezdzi, mamy Coneco i jestem super zadowolona, wprawdzie jest taka grafitowo-fioletowa, powieddzialabym, ze bardziej dziewczeca, ale coz...
ehhhh
ale chcemy pojechac do polskiego kosciola poswieci jajka.