reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Mamy w danii

Friggia To dobrze, że Dymitr jest spokojny, oby było tak dalej!:-)

U Nas w przedszkolu dziś już lepiej (choć wcześniej źle nie było) Lenka dziś nie płakała, sama mi powiedziała papa, była troche smutna, ale dała rade moja kochana dziewczynka:-) Ja dziś jeszcze do pracy, jutro jeszcze do szkoly, ale tylko do 11 i weekend, na który czekałam bo w koncu porządnie się wyśpie.;-)

Dobrej nocy :-)

reklama
Herbata co tam u Ciebie? jakieś postępy? Może mało pocieszające, ale bóle pleców, to dobry znak ;-) Być może Twoja kruszynka chce być punktualna i powitać Cię w wyznaczonym terminie? Moc skurczybyków dla Ciebie :-D

LuliM oczywiście, że w Święta korzystaj, że jeszcze jesteś wśród bliskich! Ja bardzo bym chciała pojechać do PL, ale nie wiem czy będzie to możliwe. A reszta jak? Zostajecie dziewczyny czy jedziecie w rodzinne strony? Friggia, Herbata i Echo pewnie zostaną z racji dzieciaczków świeżo wyklutych bądź jeszcze niewyklutych ;-) Choć ja przyznaję, że z Nikodemem ruszyliśmy w taką podróż jak miał już 3 tygodnie, ale fakt - to była końcówka wrzesnia, więc tez inaczej.

friggia jak tam Twoja codzienność? Pewnie świat wywrócił się do góry nogami? Nie martw się, oczywiście, że sobie poradzisz! W końcu matka natura wyposażyła nas w instynkt :-) Ale prawda jest taka, że niezaleznie od wszystkiego, każda takie obawy miała bądź będzie miała. Tak więc Echo, Ty również głowa do góry, z pewnością nie zrobisz maleńkiej krzywdy o wyrywaniu już nie wspominając!

effaa ja też z mąkami jestem na bakier, zwłaszcza jak mam z niej zrobić coś na słodko - jestem totalna noga :zawstydzona/y: Knedli tez w życiu nie robiłam. Wyszły Ci? Bo jak masz sprawdzony przepis, to podziel się. Ja Wam powiem, że z tą cebulową ostatnio to normalnie mistrzostwo kuchni mi wyszło, ale to nie moja zasługa, tylko dobrego przepisu. Jakby ktoś był zainteresowany, to znalazłam tez przepis na fantastyczne kurki w śmietanie. Normalnie palce lizać! Aż głodna się zrobiłam na samą myśl :-p A co do herbat, to tez jestem wielką wielbicielką, zwłaszcza jak za oknem leje jak z cebra jak to właśnie robi w tej chwili.

Na jesienne, deszczowe dni polecam dobrą książkę, wygrzane miejsce pod kołderką i właśnie herbatkę z miodkiem i cytrynką, albo gorącą gęstą czekoladę by sobie nastrój poprawić :tak:

O tak, niech niemowlęca elastyczność chroni me dziecko przed niedoświadczoną mamusią:tak:

Nasza córcia w święta będzie miała około miesiąca, także nie będziemy się w taką podróż wybierali niestety, ale nie będzie źle, przyjadą moi rodzice, brat z żoną i córką, także święta będą prawie jak należy. Szkoda tylko, że teściówka nie da rady przyjechać, no ale nie można mieć wszystkiego.

hopsasanko, ja poproszę o podzielenie się przepisem na cebulową, lubię, a w sumie nigdy nie robiłam :)

Robią tutaj przed porodem posiew z wymazu z pochwy? Bo w PL to taki standard, a tutaj? W środę idę na trzecią i ostatnią wizytę do mojej rodzinnej i jak nie robią tego standardowo, to chyba powiem, że mnie coś piecze czy swędzi, wtedy będzie musiała sprawdzić ;) Bo często się lubi jakieś świństwo przypałętać i można łatwo maleństwu sprzedać przy porodzie, a później, wiadomo, problemy...

Echo sami z siebie to nie robia, ale jak poprosisz to moze sie uda. ja poszlam do pl lekarza, bo dunka do ktorej chodzilam cala ciaze badala mnie tylko raz :crazy: zrobil mi wymaz na paciorkowca, pare rodzajow grzybicy i cos jeszcze, ale nie pamietam co. na wyniki czekalam 5 dni. jesli cos wykryja a nie zdaza wyleczyc to wystarczy ze zglosisz to poloznej, a w szpitalu podadza Ci antybiotyk dozylnie zebys nie zarazila dziecka

hopsasanka faktycznie malo mnie to pocieszylo :) cale szczescie, albo i nie - dzis nic mnie nie boli. pogoda piekna, wiec odpuszczam sobie ksiazke i ide na spacer ;-) a co do czekolady to ostatnio pije jej tyle ze chyba urodze mulatke :-D

Ostatnia edycja:
hopsasanka Troche swiat sie przewrocil, ale nie narzekam poki co :-). Mam tez tego plusa, ze moj maz nie pracuje, wiec jet w domu, chociaz on caly czas sie uczy malego (jakos kobieca intuicja lepiej daje rade). Do Polski nie jedziemy, bo nie mamy ani prawek ani samochodu, za to mamy sporego psa, wiec nie tak latwo jest nam wyjechac. Swieta spedzimi z moimi tesciami, zobacze jak to wyglada po dunsku.
Podaj przepis, ja tez uwielbiam cebulowa, chociaz nie wiem czy teraz powinnam.

W ogole to poradzcie mi dziewczyny co mi wolno a czego nie, mialyscie jakies diety w ciazy?

echo ja w przeciagu calej ciazy nie mialam zadnego badania poza krwia i moczem :no:

friggia w ciazy to ja zadnej diety nie stosuje :-D
a jesli chodzi o karmienie to kazdy pewnie doradzi inaczej. napisze czego unikac, ale to polska szkola, bo tu radza wszystko jesc wiec unikaj : smazonego, wzdymajacego (straczkowe, kapusta, kalafior) brokuly nie wzdymaja, cebuli, czosnku, czekolady, orzechow ziemnych, cytrusow i truskawek (ponoc uczulaja). pieczone z piekarnika mozna...

Herbata Ja w ciazy diety tez nie stosowalam, ale na szczescie nie mialo to niegatywnego wplywu, po porodzie stracilam 7kg, a dzisiaj stanelam na wadze i waze 5kg mniej niz przed porodem :-D (no ale przy mojej wadze nie moglam/nie powinnam przytycz wiecej). Wiem, ze tutaj nie maja zadnych wskazan, co bylo widac po posilkach w szpitalu, ale wole za bardzo nie ryzykowac, wole czegos nie zjesc niz potem walczyc z bolem brzucha u malego ;-).

Nie wiem jakie doswiadczenia macie z sundhelplejerske, ale ja jestem pozytywnie zaskoczona. Byla u nas juz dwa razy, bo zaoferowala pomoc w przystawianiu malego. Za tydzien znow przychodzi. Dala mi numer, zebym mogla zawsze zadzwonic lub wyslac sms. Zaoferowala nawet pomoc w opiece nad dzieckiem, bo nie mamy tutaj nikogo znajomego i rodziny.
Do grupy mam sie raczej nie zapisze ze wzgledu na dojazdy, ale za to pielegniarka zaoferowala mi udzial w projekcie podobnym do grup mam, beda to spotkania mam w wieku od 23 do 26lat razem z lekarzem, polozna, na ktore beda nas dowozic. Mysle, ze sprobuje. Bedzie to dopiero w listopadzie lub grudniu. Zobaczymy jak bedzie z dunskim, chociaz praktyke juz mialam w szpitalu i z pielegniarka, z ktorymi staralam sie rozmawiac tylko po dunsku :-)

Ja miałam robiony wymaz na pierwszej oficjalnej wizycie ciążowej, wtedy też była badana krew. Potem lekarka stwierdziła, że nie trzeba. A od położnej dowiaduje się, że trzeba, bo mamy z mężem konflikt krwi, ja mam B-, mąż A+ i muszą zbadać moją krew, bo na tej podstawie poznają Rh krwi córci i będą wiedzieli czy podać mi immunoglobulinę po porodzie czy nie. Także ma mi to zrobić, nie wyjdę z gabinetu, aż mi krwi nie pobierze... No i jak powiem, że coś mnie swędzi czy piecze, to też nie może nie zrobić wymazu. Co prawda, czuję się okej, no ale jednak na wszelki wypadek wolałabym mieć ten wymaz.

Ja już złapałam 17kg w ciąży! Masakra, a jakaś specjalnie szczupła przed nie byłam, taka normalna... No nic, zobaczymy do ilu dojadę, do 20 zapewne spokojnie ;)

reklama
Do góry