reklama

Mamy z FRANCJI!

Kurcze u nas jakas goraczka czepila sie Olivii:/ takze dzisiaj w planie lekarz, zeby mi sie bardziej nie rozlozyla na weekendzie....moze to zeby, moze po szczepieniu jeszcze, moze ze slonca zobaczymy....
milego dnia:)

reklama
Anucha-Nie mam pojecia... Wole zerknac czy wszystko z nia oki, tym bardziej ze nie minie 6 godz a temp wzrasta do 38,6c:/
a wam co sie dzieje? Przeziebienie? Z tym ze wszyscy chorzy to masz racje! Wczoraj sasiadke spotkalam, mowi ze jest na antybiotyku i fatalnie sie czuje:/
zdrowka dla was!!

hej dziewczyny !!
yasemin : ja gadula, JA ? No wiesz ty...? :)))))))))))))))))))

magda marys : zdrowka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a ja wpadlam jak piorun sie pozegnac za 1,5h wyjezdzmay na lotnisko. maly spi, starszak w skzole, odbierzemuy go o 11h30 i wio na lotnisko prosto ! Ja juz spakowana ide sioe kapac szykowca obiad i bedzie 5ty bieg !
Ale wracam w poniedzialek choc tylko na 1 lub 2 dni to na pewno zajrze :)
Milego weekendu !!!!!!

Hej dziewczyny! Jestem tu nowa i całkowicie zielona ;) Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swego zacnego grona :) Poczytałam trochę i muszę stwierdzić, że znacie się na wielu sprawach, a ja jestem z tych co to ciągle czegoś nie wie, więc mam nadzieję na małą pomoc z Waszej strony :)

Na sam początek może napiszę, że mieszkam w okolicach Paryża od października, nie znam zbyt dobrze języka, więcej rozumiem niż umiem powiedzieć, ale staram się jakoś dokształcać. Jakiś czas temu okazało się, że jestem w (pierwszej) ciąży. Niestety nie byłam jeszcze u lekarza, bo kompletnie nie wiem co i jak. To znaczy trochę poczytałam i na sam początek chcę iść do dr. Lebkowski, z racji tego, że mówi po polsku, a ja raczej wolałabym zrozumieć wszystko i zadać kilka ważnych pytań. W związku z tym mam pytanie, czy któraś z was miała "do czynienia" z tą doktor? Widziałam, że tu na forum była jakaś wzmianka o niej, ale niewielka. Bardzo się stresuję, bo nie orientuję się jak to jest z ubezpieczeniem, co pokrywa, czego nie. Czy nawet mając ubezpieczenie płaci się za wizyty i badania? Błagam pomóżcie, bo jesteście chyba moją ostatnią deską ratunku!
Pozdrawiam serdecznie! :)

Anucha, Magda, Maryś - SZYBKIEGO POWROTU DO ZDROWIA DLA WAS I DZIECIASZKÓW !

Magda dzisiaj to masz rację, u mnie bynajmniej bardzo ciepło:) tutaj też różnie, tak jak u Was – rano krótki rękaw a po południu taki wiatr, że ho ho! nawet teraz już się chmurzy, więc nie macie czego zazdrościć ;)

Jospehine – MIŁEJ I SPOKOJNEJ PODRÓŻY ! …co do gadulstwa to sama się przekonasz, jak tutaj będzie cicho do poniedziałku ;DD …aczkolwiek dołożę wszelkich starań by godnie Cię zastąpić ;D Dziewczyną będzie ciężej z racji zmagań z chorobami :(

MIŁEGO I ZDROWEGO DNIA DLA WSZYSTKICH !

Hej Areaksa
Ja niestety nie znam tej doktor.Kiedys przypadkiem trafilam do ginka o nazwisku Tomikowski, pracuje przy gare de lyon, mial nowoczesny gabinet z usg i wydawal sie rozsadnym lekarzem, mial takie sobie maniery, typu "co mi tu k..rwa" ktos dzwoni w czasie wizyty", ja nie lubie wulgaryzmow wiec to mnie ciut zrazilo, ale oprocz tego wrazenia zlego na mnie nie zrobil.Ale na jakims forum czytalam rozne nienajlepsze opinie o nim
Co do platnosci, ciaza jest refundowana w 100% (w tym badania, usg) ale jesli np chodzisz do ginka prywatnie, to czesc honorarium byloby na Twoj koszt.Ta doktor o ktorej piszesz chyba nie jest droga wiec moze by Ci ubezpieczenie zwrocilo prawie cala sume za wizyte. Jesli chcesz rodzic w Paryzu to musisz bardzo szybko zapisac sie na porodowke, bo pozniej nie ma juz miejsc- gdzie dokladnie mieszkasz?
W moim przypadku ciaze do 5 miesiaca prowadzila moja lekarka, a pozniej chodzilam na konsultacje bezposrednio na porodowke.
Lekarka na pierwszej wizycie gdy stwierdzi ciaze, da Ci papiery do wyslania do Sécurité Sociale, ktore spowoduja, ze dostaniesz refundacje 100% na leki i badania zwiazane z ciaza.

O ile sie nie myle Sécurité Sociale zwraca refunduje max 28 euros za prywatna wizyte u ginka. Czyli jak znajdziesz ginka, ktory bierze 28 euro za wizyte to nie zaplacisz nic. Moja dr brala 60 euro za wizyte czyli refundowano mi 28 euro i 32 euro musialam wylozyc z wlasnej kieszeni (dlatego wiekszosc osob ma tutaj tzw mutuelle-dodatkowe platne ubezpieczenie, ktore pokrywa np takie nadwyzki honorarium)

Ostatnia edycja:
reklama
Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Chyba trafiłam na odpowiednie forum :)
Mieszkam a Aulnay- Sous Bois (93 departament). Ja właśnie mam problem, bo z racji tego, że dość późno zorientowałam się, że to ciąża i zanim ogarnęłam temat lekarza to podejrzewam, że to już 3 miesiąc :szok: i boję się teraz, że nie pozałatwiam tego wszystkiego na czas i będę musiała płacić, securite social jeszcze nie mam, a z tego co czytałam to wszystko jest bardzo drogie :-(
Co zaś do lekarza to dzwoniłam dziś do dr Lebkowski i nie wydała się miła, wręcz była oburzona, że tak późno i w ogóle... Ale naprawdę gdybym tylko mogła i miała możliwość na pewno poszłabym wcześniej. W każdym razie póki co gubię się i to wszystko mnie przeraża :-(

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry