reklama

Mamy z FRANCJI!

A jaka dokladnie masz sytuacje z Securite Sociale?
Moze jak dokladniej wyjasnisz Twoja sytuacje to cos doradzimy? Chodzi o to czy pracujesz/lub maz (o ile jestes mezatka) pracuje,czy tez nie- bo to wtedy sa rozne opcje....jest tez CMU (couverture maladie universelle) dla osob, ktore nie maja Sécurité sociale...
Nie martw sie, bedzie dobrze.
Wiesz, to nie jest zly znak, ze ta dr. byla "oburzona"...to moze znaczyc ze powazna jest, ze nie bagatelizuje ciazy...
Jak zobaczy, ze przychodzisz pozno nie z lekkomyslnosci, ale z powodu skomplikowanej sytuacji, to na pewno zmieni zdanie...

I przypomnialo mi sie tez ze mozna tez bezplatnie chodzic na konsultacje w czasie ciazy do PMI (Protection maternelle et infantile)- PMI znajdziesz w kazdym wiekszym miescie.

Ostatnia edycja:
reklama
I w ogole sie nie martw, bo jesli ciaza przebiega bez problemu, to nic nie szkodzi, ze nie bylas na wizycie wczesniej.
W ciazy sa tutaj 3 podstawowe badania usg i wlasnie robi sie pierwsze w 3 miesiacu.
Oprocz tego zaczniesz co miesiac badac krew i mocz...ewentualnie posiew z pochwy.
No i tyle...nic waznego jeszcze nie przegapilas.
Sama mam kolezanki, co mialy nieregularne miesiaczki wiec o ciazy dowiedzialy sie dopiero w 3 miesiacu...:)

YASEMIN
-ze co????????????????????????????????????ZE JA NIBY GADULA??????JOSEPHINE-no moze jak najbardziej:)))))Ale pociesze cie ze teraz ty bijesz na glowe tutaj wszystkie forumowiczki,o czym swiadczy ilosc twoich postow;pppppppp

Areaksa-niestety nie pomoge bo nie jestem w temacie,ale sluchaj sie anuc-hy bo dzieki niej mam zastrzyki za ponad 1600e w lodowce,a normalnie aptekarz kazal mi wykladac na nie kase!!!!
Tutaj dziewczyy maja wieloletnie doswiadczenie,i dla takich nowisjuszek jak my-sa jak zloto!!!

O boszeeee dziewczyny?moge powiedziec tylko uff takie male uff bo niby skonczyla sie orka zaplanowana na ten tydzien,a weekend do bani bo pracujacy znowuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu;(((((
W dodatku szef nad szefami ze tak sie wyraze,zmienia zasady sprzatania w jednej rezydencji i nie zgadniecie czym mamy myc podloge?????Szmatka z mikrofibry zawinieta na szczocie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tak takkk;))))Bo sie latwiej wyciska i dokladniej sprzata!!!Masakra jednym slowem tak to okresle.
Co innego gdyby kupili jakiegos mopa na ktorego by sie zachaczalo pieknie te szmatki,a tak?Nawet sie w to nie bawilismy dzisiaj tylko recznie myslimy podlogi bez owijania.Czas pracy w taki sposob sie wydluza jak latwo zgadnnac co nie jest oczywiste mile!Ale................

Po 2 tyg chorobowego Maria od poniedzialku na 2 tyg urlopie a ja nadal z mezem na jej zastepstwieeeeeeeeee!!!
:szok::szok::szok:
Niech ktos mnie wypisze z tej bajki?Ja sie tak nie bawie
:-(:-(Marys,Anuc-ha,Magda-wracajcie do nas zdowiutkie!
Aczkolwiek widze ze
Ania sie udziela,to przynajmniej nie jest tak cichutko jakby sie Yasemine spodziewala:)))hehehe
Marzenka-gdzie ty?
Josephine-poltorej godziny minelo a ciebie ani slychu ani widu
:-D:-p

U nas piekne sloneczki,ale rano padalo!

Wykorzystam te popoludnie siedzac wygodnie na balkonie z laptopem i okropnym bolem plecow,powiedzmy piekacym bolem!
Potrzebuje masarzystki,lub najlepiej miesiac urlopu
:-pZgadzacie sie ze mna?

Anuc-ha: Pracuję, ale to jest tak, że z językiem u mnie słabo, znajomych póki co zero, więc zanim w ogóle ktokolwiek raczył mnie poinformować, że jest coś takiego jak securite social i że sama muszę to załatwiać(moja zmienniczka powiedziała, że jej szefowa to załatwiła) to minęło trochę czasu. Byłam raz zorientować się jakie dokumenty trzeba itd. Muszę przetłumaczyć akt urodzenia u tłumacza przysięgłego, a resztę dokumentów potrzebnych mam. Ale słyszałam, że długo się czeka na przyznanie tego numeru. I właśnie jak to jest, czy numer ss jest równoznaczny z otrzymaniem karty vital?
Jak pisałam jestem zielona i się gubię, bo coś tam usłyszę, coś poczytam, a czasami to tak sprzeczne informacje, że nie wiadomo w co wierzyć. Gdybym tylko znała język to byłoby mi łatwiej.
A co do samej ciąży i wizyty u lekarza to raz, że późno się zorientowałam, dwa, że kompletnie nie wiedziałam jak tu z tym lekarzem itd, a jak już teoretycznie mogłabym iść to mieliśmy mały dołek finansowy. Jakoś tak wszystko naraz :no:
I w ogóle dziewczyny dzięki za pomoc, widzę, że w końcu mogę się kogoś poradzić i troszeczkę mi ulżyło!

Areaksa ja zalatwialam SS jak bylam jeszcze studentka, bardzo dawno temu, nie wiem ile sie teraz czeka.A jak juz dostaniesz numer, to najczesciej najpierw zaswiadczenie i kilka dni pozniej carte vitale tez, tak jak mowisz. Bardzo czesto
jest tak ze wlasnie pracodawca zapisuje pracownika do SS,ma na to 8 dni od daty zatrudnienia,w jakis szczegolnych przypadkach pracownik zapisuje sie sam (gdy na przyklad ma wielu pracodawcow)...

Biedna Ty Mistralka, moje mysli wirtualnie masuja Twoje obolale plecy...

Areaksa w kazdym razie, gdyby okazalo sie ze ta dr. L Ci nie odpowiada w PMI masz prawo do bezplatnych wizyt nawet jesli nie masz jeszcze SS, bo oni pomagaja osobom bez papierow, bez prawa pobytu itp I mozna trafic na dobrych lekarzy tam tez...

Aniu-hehehehhehe dzieki serdeczne za wymasowanie pleckow:))))))))usmialam sie;)

Co do nr SS-ja zalatwialam sama niestety,bo pracodawca wymagal a ja nie mialam.Zaczelam pracowac niestety po 2 mies od przyjazdu tutaj i nie moglam wczesniej jak po 3 mies od przyjazdu ubiegac sie o nr SS;obcokrajowcy sa traktowani jako turysci do czasu gdy nie przemieszkaja na terytorium Fr 3 mies!
Wiec na pierwszej wizycie-odeszlam z kwitkiem,a na drugiej mialam umowe o prace i odcinek wyplaty bo to bylo podstawa ubiegania sie o nr ss tutaj.
Nie czekalam dlugo na sam nr ale juz nie pamietam ile dokladnie?Natomiast na sama karte czekalam dosc dlugoooo,chyba nawet ponad 3 miesiace!Ale wszystko zalezy od regionu w ktorym sie mieszka chyba?Juz sama nie wiem dlaczego tak dlugo czekalam.

Swoja droga w temacie SS-Aniu moj doradco 'osobisty';na ostatniej wizycie u mojej gin zaplacilam kasa za wszystkie usg etc plus inseminacje,niestety SS nic jak do dnia dzisiejszego mi nie zwrocilo-bon;prawie nic bo widze ze sa jakies wplaty w sumie ok.150e!Co sie dzieje?Przeciez moje leczenie jest w 100%refundowane a tu kasy po ponad miesiacu niiiimaaaaa?
Kumasz cos?
Pomyslalam ze przejde sie do mojej gin i poprosze o jakies potwierdzenie wplaty i z tym papierkiem pojde do Insurance Maladie,co?
Tyle ze ciezko jakos mi to wcielic w zycie,bo tak jak w tym tyg np;robilismy zastepstwa za 2 osoby;moj maz za 3,wiec sil mi brak zeby wyjsc z domu po pracy:baffled:

Musze sie udac do dermatologa bo mam jakies uczulenia na skurze,od dluzszego czasu.Wczesniej myslalam ze to od progesteronu ktory bralam dowcipnie po inseminacji,ale po odstawieniu nadal je mam.Byc moze to uczulenia od prodoktow jakich urzywamy w pracy?Urzywam rekawiczek,choc nie zawsze bo od nich takze czesto mam uczulenie.Ogolnie mam delikatna skore dloni i staram sie o nie dbac.
Kupilam wapno-i nadal nic:confused:

Moj maz kwiczy ze to od cukrow jakie wpierdzielam dziennie;))))):-p:-p:-pOby nie!
Mama podejrzewa egzeme;ale na szczesnie nie mam zadnych wypryskow!
To jakis rodzaj alergicznego apelenia skory,jak pokrzywka na wewnetrznej stronie przedramion,od nadgarstka do lokcia.Plus na tylniej stonie uda mam wieksza,czerwona plame ktora swedzi i wysusza w tym miejscu strasznie skore!
Rozsypuje sie dziewczyny??????:dry:

Lerze i oko zanurzam w tele;Un diner presque parfait-ktora oglada?
Ja czasami plus lubie Astuce du chef-to akurat taka chwilka pomiedzy programami,przydatne porady i pomysly na iny obiad co nie?

NO I GDZIE NASZA FORUMOWA GADULA??????????????Gdzie sie podzialy metrowe posty???

Mistralko ty duzo chemii uzywasz w pracy, wiec pewnie stad to uczulenie, jak mowisz...Co do kosztow...wiesz, jak Ci wspominalam, Ty chodzisz do gyn prywatnie,wiec pewnie cos bedziesz musiala placic ze swojej kieszeni...czesc z tego moze zaplacu mutuelle...ile??? to zalezy od jej honorarium...ja moje INV robie w panstwowym szpitalu i nie place za wizyty nic...

Mistralko ty duzo chemii uzywasz w pracy, wiec pewnie stad to uczulenie, jak mowisz...Co do kosztow...wiesz, jak Ci wspominalam, Ty chodzisz do gyn prywatnie,wiec pewnie cos bedziesz musiala placic ze swojej kieszeni...czesc z tego moze zaplacu mutuelle...ile??? to zalezy od jej honorarium...ja moje INV robie w panstwowym szpitalu i nie place za wizyty nic...
Dziekje Aniu.)
A jak mam znalezc panstwowego lekarza ze tak powiem?
Bo bede szukac innego gina niestety.Czy na necie dowiem sie czegos?

reklama
Mistralka heheh ‘Gaduła’ dzisiaj w realnym życiu się produkowała, a to w gościach była a to goście do nie przyszli później, a teraz mam Was :))) Metrowe posty będą będą, spokojnie czekam na jakiś zapalny temat – co bym mogła się po mądrować ;) …a tu tymczasem temat ciąży się nawinął i czym ja mam zabłysnąć ? jak przeznaczenia śliniaków niektórych nawet nie odróżniam ;DD

Anucha - ty to jesteś nasz forumowy skarb :)

Proponuję przeprowadzić konkurs: MISS WIEDZY BB - France 2013 (edycja 1)

Nominowani są:

Anucha w kategorii „Ciąża: gdzie się udać? Jak się nie dać ?”,
Josephine: „Zakupy na każdą okazję, czyli co?, gdzie?, kiedy?, za ile?”
Magda: „Jak zorganizować czas jedynakowi i przetrwać szczepienia”
Maryś: „Między Polską a Francją – podróże z dziećmi”
Mistralka: „Przepisy na każdą okazję”
Antylopka: „Edukacja dzieci – przedszkole co? i jak ?”
Zoe: „dwu i trzyjęzyczność dzieci ”
Marzenka: „Gdy wiruski atakują dziecko”
oraz „Kino wojenne - recenzje”

:-):-):-)

Ostatnia edycja: