reklama

Mamy z FRANCJI!

reklama
Mistarlko - szybkiego pozbycia się wysypki życzę ! Ja obstawiam, że to pewnie coś od chemikaliów w związku z wykonywaną pracą.

Anucha – jako członek JURY obawiam się, że nie mogę spełnić twojej prośby, gdyż konkurs ma wydźwięk pozytywny, proponuję pozostać przy wybranej kategorii.
Dlaczego od razu porażki wychowawcze ? No co ty ? Anucha ? :(( Jak dla mnie to znak, że jesteś ambitną osobą skoro tak piszesz i myślisz, że można by zawsze zrobić coś (postąpić) lepiej, niż się zrobiło… mylę się ???

Ostatnia edycja:
Mistralka heheh ‘Gaduła’ dzisiaj w realnym życiu się produkowała, a to w gościach była a to goście do nie przyszli później, a teraz mam Was :))) Metrowe posty będą będą, spokojnie czekam na jakiś zapalny temat – co bym mogła się po mądrować ;) …a tu tymczasem temat ciąży się nawinął i czym ja mam zabłysnąć ? jak przeznaczenia śliniaków niektórych nawet nie odróżniam ;DD

Anucha - ty to jesteś nasz forumowy skarb :)

Proponuję przeprowadzić konkurs: MISS WIEDZY BB - France 2013 (edycja 1)

Nominowani są:

Anucha w kategorii „Ciąża: gdzie się udać? Jak się nie dać ?”,
Josephine: „Zakupy na każdą okazję, czyli co?, gdzie?, kiedy?, za ile?”
Magda: „Jak zorganizować czas jedynakowi i przetrwać szczepienia”
Maryś: „Między Polską a Francją – podróże z dziećmi”
Mistralka: „Przepisy na każdą okazję”
Antylopka: „Edukacja dzieci – przedszkole co? i jak ?”
Zoe: „dwu i trzyjęzyczność dzieci ”

:-):-):-)
hehehhehehehehehe dobra jestes no nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Przepisy na kazda okazje?Zebym jeszcze znala odpowiedzi na kazde pytanie w tej kategori?Bylo by wspaniale;))))

Co do dwu-trzy jezycznosci-przypomniala mi sie moja bliska kolezanka!!!
Mam kolezanke w Kanadzie(zona algierczyka oczywiscie),bralysmy slub w jednym roku,my 2 miechy po nich w Deblinie:)
Oni maja 4 dzieci-uwaga;5-cio jezycznych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Polski,francuski,angielski,arabski i algierski!!!Jej najstarsza corka Amina,przeszla w jednym roku o 3 lkasy wyzej!!!Bardzo madra dziewczyna,i szczerze bylam zdumiona nieco,bo pamietam ja jako lobuziare na maxa!
Kolezanka wiecznie krzyczasa;Aminaaaa chodz tutaj,Aminaaa co tam majstrujesz...Amina nie depcz ptaszka!I tak dalej.
I co sie okazuje;wielojezycznosc u dzieci procentuje w pozniejszym wieku madroscia!Mozg dzieci wielojezycznych rozwija sie lepiej.
Tak wiec Zoe i inne dziewczyny ktore wychowujecie dzieci w minimum 2 jezykach;przewiduje ze wasze dzieci takze beda inteligentne!:);-)
Poza tymmmmmm;dzieci ze zwiazkow mieszanych takze zazwyczaj sa bardziej inteligentniejsze niz ich rowiesnicy!
Ciekawe co nie?:-p:-p:-p

No i co forumowa gadulo na to?Ciekawa jestem twojego metrowego postu;))))hehehehehehehhhhehehehhehe
I jak sie udaly wizyty?
Josephine wsiakla na dobre na tym lotnisku?A moze zapakowala sie w walizke i przemycili ja nielegalnie emigranci????hehehehe

Mistarlko - szybkiego pozbycia się wysypki życzę ! Ja obstawiam, że to pewnie coś od chemikaliów w związku z wykonywaną pracą. Ja dostawałam regularnej wysypki od źle wypłukanych rzeczy :baffled: wszystkim raz wystarczyło, a moje musiały być dwa razy płukane - ot taka ze mnie księżniczka na ziarnku grochu ! :-D Chipsy też mi nie służą... więc męża teoria bardzo prawdopodobna z tymi cukrami;) Koniecznie do lekarza bo się nam umęczysz.

Anucha – jako członek JURY obawiam się, że nie mogę spełnić twojej prośby, gdyż konkurs ma wydźwięk pozytywny, proponuję pozostać przy wybranej kategorii.
Dlaczego od razu porażki wychowawcze ? No co ty ? Anucha ? :(( Jak dla mnie to znak, że jesteś ambitną osobą skoro tak piszesz i myślisz, że można by zawsze zrobić coś (postąpić) lepiej, niż się zrobiło… mylę się ???
eeee spoko spokoooooooooooooooooooooooooo!!!!!!
Nawet jak sie 'mecze',na kolanach dowloke sie do laptopa i nosem bede klikac;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
No wlasnie Aniu-jakie porazki zyciowe????To dopiero poczatek drogi rodzicielskiej!Uwazam ze jestes dobra matka!!!!
A szoooo z takimi paskudnymi myslami!:angry:

Scene de menage a po nich padammmmmmmmm
I tak leze juz w lozku z nogami do gory ze tak sie wyraze;))))
Tak wiec moze sie pozegnam?

Dobrej nocki i dzieki wam za mile chwile:))))-to tak na wypadek gdybym sie juz jutro miala nie obudzic co nie? heheheh

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Yasemin hahahha , ale sie usmialam!!
co do pani LEBKOWSKIEJ bylam..nie polecam; bylam tylko raz; dlaczego?? nie wiem, nie mila, ona wszystko wie , nie zadawaj pytan, bo ona jest lekarzem, i jak bedzie miala pytania to ONA sie zapyta, poszlam z moja corka i mezem; bo tak wyszlo, oni oczywiscie czekali w poczekalni, ona wielce oburzona ze jak to tak!!!!!!!!!!!!!! po....a
niestety zrobilam taki sam"blad" (jesli mozna to nazywac bledem) chodzilam do polskich lekarzy bo nie znalam fr, i wcale sie Tobie nie dziwie; ale ja to sie strasznie zawiodlam !!!!a jak trafisz na ANDRZEJA PAWLAKA tez ginekolog to uciekaj! oczywiscie moim skromnym zdaniem to oni tylko na polkach zeruja , bo watpie ze francuski tak traktuja!!!

Mistralka...dobre to "nie depcz ptaszka"!! nie wiem czy dzieci wielojezyczne sa bardziej inteligentne od innych; wiem napewno ze sa bardziej otwarte, na wszystko, na wiedze, na ludzi!! kiedys tez czytalam taki artykul ale nie pamietam gdzie:confused:!! moja teraz jest na fazie fr, mowisz np po wlosku ona odpowie po fr, widzialam identyczny przypadek u znajomej, tez rodzina operuje trzema jezykami, dzieci odpowiadaja po fr!!
kurcze ale inteligentne te nasze dzieci!!!!:-D

Mistralko – nie prowokuj potwora bo pożałujesz ;DD

Co do dzieci koleżanki to wowww ! Zgadzam się z Tobą, że to procentuje w przyszłości – na początku jest dzieciom ciężej – bo więcej mają do opanowania i do poukładania w głowie. Kiedyś czytając post Zoe – poirytowałam się wypowiedzią jakieś tam pani „nauczycielki” na temat akcentu jej córeczki czy mniejszego zasobu słownictwa…??? nie pamiętam już… Kurcze ta pseudo nauczycielka to chyba z zazdrości tak gadała… mała 3 języków się uczy – a będzie mi tu porównywać z francuskimi dziećmi co jednego się uczą i to w domu i w przedszkolu !!!! Francuskie nauczy się une voiture i już – a córeczka Zoe musi umieć une voiture, samochód i jeszcze po włosku ! Ona może mieć mniejszy zasób słów w języku francuskim, ale dodając dwa języki dodatkowe to ilość słów przyswojonych będzie taka sama !

Uważam, że dzieci ze związków mieszanych mają ogromny potencjał – fajnie jak rodzice o to zadbają od początku. Niestety w Polsce znam same pary mieszane, których dzieci tylko w języku polskim mówią, kobiety same też nie uczą się języka partnera. Nie kupują zagranicznych bajek, książeczek, nawet jaka tata mówi do dziecka w swoim języku to jest tego za mało. Rodzice muszą naprawdę się pilnować, najfajniej jak by każde z osobna mówiło w swoim języku, bo uczy akcentu odpowiedniego. Dziecko wówczas samo rozumuje, że do mamy to w tym języku muszę powiedzieć a do taty to w tym bo inaczej mnie nie zrozumie… jest to bardzoooo ciężkie bo przecież rodzice względem siebie muszą się jakimś językiem porozumieć, a dzieci to wyłapią od razu i na łatwiznę idą. ;)

Ps: jestem wolnaaa jak żółw - zanim skończę pisać to już wylogowana jestem ehh :/

Ostatnia edycja:
Yasemin dokladnie tak jak piszesz!!! a to co mowia w szkole to samo sobie przeczy; bo przeciez sa kusry jezykowe dla dzieci od 3 lat!! to dla francuskich tylko? bo co jak bedzie chodzilo na angielski to angielski to fajny a inny jezyk to juz po co!!!!!zamiast cieszyc sie ze dzieci beda mialy latwiej w przyszlosci to nie!! gnebia! napewno moja corka ma mniejszy zasob slow niz dzieci francuskie, wloskie czy polskie; i to normalne. ale to tez zalezy od dzieci, moja urodzila sie we wloszech przyjechalismy jak miala 1,5 do fr; i tu przestala mowic, te kilka slow co mowila! az do drugiego roku zycia!! nic sie nie odzywala! tak ja zatkalo ze nawet mama nie mowila! potem powoli sie otworzyla, ale czasami tez jej nie rozumie , bo mowi nie wyraznie (po wlosku) , nie po fr...wczesniej bylam lekko mowiac spanikowana, ale teraz widze jak wielki postep zrobila i juz o tym nie mysle.

reklama
Ja sie czuje tak sobie ,wieczorami nedznie:tak:. nie mam mdlosci ani nic takiego, poprostu nie mam sily, padam; nie mam ochoty na nic nawet cos zjesc.. takze w dzien musze nadrobic wszystko bo wieczorem naprawde ciezko

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry