reklama

Mamy z FRANCJI!

sabi69 witaj!!
Mieszkalam kilka miesiecy w Lyonie, przepiekne miasto.... I w ogole region przepiekny...
Co do rzepow...Ja obecnie mam dwa cienie. Jeden normalny standardowy, drugi ponizej metra.Jednynie jak maz jest w domu to mi troche odpuszcza... Dlatego najwspanialszy wynalazek na swiecie to Halte Garderie. Dzieki temu moge sobie np umyc wlosy bez malych raczek wyrywajacych mi prysznic,wylewajacych szampon,wrzucajacych recznik do mokrej wanny czy usteczek zjadajacych odzywke do wlosow ...

reklama
Czesc anuc-ha! Moj rzep teraz zasnal pewnie na chwilke to mam czas pisac, halte garderie, to takie przedszkole? Sorka ale ja jeszcze po francusku to nie kumam za bardzo, ale wujek google mi pomogl...moj rzepek jest jeszcze za maly I chyba szkoda by mi go bylo oddac...moj maz jest teraz w delegacji wiec pomoc nie ma kto a maluch jeszcze bardziej sie do mnie lepi zeby mu czasem I mama nie uciekla :)kocham go nad zycie I dlugo na niego czekalam I czasem mi wstyd ze sie zloszcze...ale jestem tylko czlowiekiem hihi..pozdrawiam!

sabi69 halte garderie to zlobek, ale nie w pelnym wymiarze godzin, moj synek chodzi 3 razy w tygodniu na 2 godziny.
To jest naprawde super rozwiazanie, bo dla malucha to nowe zabawki, nowi koledzy, jakies zajecia (farbki, naklejki, rowerki czytanie bajek itp). A dla mamy chwila oddechu.
Radzilabym Ci sie dowiedziec w Twojej dzielnicy, bo czesto na miejsce sie czeka. Moze jakbys sie zapisala teraz to bys na przyklad miala miejsce we wrzesniu. 8 miesiecy to wiek w ktorym czesto leki separacyjne sie pojawiaja i moglby synek sie troche bac, ale juz tak kolo roku, to moj wyraznie ciagnal do innych dzieci... Moglabys wtedy pomyslec o kursie jezykowym...chwili oddechu... Sama wiem jak jest trudno z takim rzepem ...

Jak byla zima, a ja nie mialam jeszcze miejsca w halte garderie, to bylo mi super przykro, bo widzialam, ze synek potrzebowal nowego towarzystwa, a wszedzie byly pustki, na placach zabaw, w parkach....Podobnie jest gdy teraz pada.... Wiem, ze istnieja tez miejsca typu Maison Parents Enfants gdzie mozna z dzieckiem zostac na miejscu lub tez tzw ludothèque wypozyczalnie zabawek z seansami dla maluchow...tyle, ze w moim miescie nie ma...

Ostatnia edycja:
sabi69 ja mam dziecko po INV po 10 latach staran...i wiem ze to cud, i kazda chwila sie ciesze...ale...JESTEM TYLKO CZLOWIEKIEM TEZ :) I czasem dwulatek w zlym humorze potrafi tak dac w kosc, ze mam ochote walic glowa w sciane...
ale jak dzwonie sie komus wyzalic.... to slysze; przeciez tak dlugo sie staralas !!! powinnas sie cieszyc!!!

Mistralko!! Jak piszesz o Twojej malutkiej kuchni i cudach cukierniczych; ktore tworzysz, to przychodzi mi na mysl ksiazka o zyciu Neli Rubinstein...o tym; jak ona w podrozach hotelach/pociagach przygotowywala wspaniale pierogi dla meza walkujac ciasto butelka na walizce!!!

Moje rzepy zawsze byly a szczegolnie synek . Coreczka ma 2.5 roczku i coraz czesciej do tatusia sie lepi:) ale zawyczaj wieczorem to jest klotnia jak wieczorynke razem ogladamy , kto bedzie na mamy kolanach siedzial:)

Witaj Saabi!
Ja mieszkam 100km od Lyonu ;-) A wlasnie w sobote tam bede;-)
Tez mam malego przylepca;-) Ma niecale 2 latka. Ale jak idzie do Halte Garderie to mamusi juz nie zna bo sa koledzy ;-)

I moj maly tak jak synek Anuchy chodzi do zlobka 3x2h , a ja biegne na francuski;-)

Anucha no to gratulacje! Niech sie ruszy to INV ;-)

Yasemin podrozy spokojnej ci zycze bez przygod!

A dziewczeta mnie tak glowa boli ze masakra,u mnie pogoda tez do niczego-pada i pada i pada.... Nic sie nie uklada po naszej mysli... U mojego meza w pracy zwolnili 5 osob- w tym mojego szwagra. Nie maja pracy. Od nowego roku ma sie ruszyc ale ile to jeszcze czasu! Alex daje mi w kosc...kurcze albo ja jestem juz zestresowana wszystkim i nie mam cieprliwosci albo nie wiem co.

Ale musze pochwalic mojego synka bo od przyjazdu z Pl nie uzywamy w dzien pieluszek , tylko na noc;-) Slicznie wola ze mu sie "chce";-) moze raz na dwa dni nie zdazy zawolac ale jest super;-)

Kobiety a moze wy znacie jakis bank polsko-francuski- myslalam o Credit Agricole ktory udziela pozyczek/kredytow hipotecznych na zakup mieszkania w Polsce? W naszym Societe nie ma takiej opcji wogole. A potrzebujemy mieszkanie w Polsce ;-/

Pozdrawiam babeczki

W Stanach Zjednoczonych tez o tym mowili bo otyli jakby nie bylo musieli siedziec na 2 fotelach a nie na 1.... ale tam sie wszystkie organizacje obrony otychych ( traktujacych otylosc jako chorobe) bardzo wzburzali i to nie przeszle ale niektorzy nadal o tym mysla.... jakbym miala lecec w glebokiej ciazy jak bylam z moim synkiem to bym sporo zabulila bo az 26 kg przybralam hahahah

O tak to prawda, raz nawet oglądałam w Tv - jak amerykanka się kłóciła, że normalnie nie jest tak gruba, tylko teraz bo jest w ciąży - ale, że i tak zajmie prawie dwa miejsca (bo w szerokości była duża) to musiała płacić.

reklama
hej, Marzenka długo Cie tu nie było :)

Anucha - wow cudowne wieści! Jednak to prawda, że niespodzianki przychodzą znienacka :)

Wiesz, idąc tym tokiem myślenia, to wychodzi na to, że na dzieci 'nie planowane' można mieć nerwy i można dowolnie na nie krzyczeć, a na te wyczekiwane latami to nawet jak na Ciebie zwymiotuje to jeszcze podziękować :-)
Żadne (chyba) dziecko nie budzi się rano obmyślając plan jak dokopać rodzicom tu by dzisiaj... No ale to jest wpisane w ich życie, że mają te swoje humory, tak jak dorośli - Ja też jestem czasem nie do wytrzymania ;) Tak jak piszesz matka też człowiek - jak coś to żal się nam !

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry