reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mamy z norwegii

Magda JAAAAAAAAAAAAA mieszkam na stale (bynajmniej chcemy tutaj zostac forever) no i :
Agata
Izka
Agnieszka
Kaska
Lilka a jak kogos zapomnialam wspiac to sorki
i masz racje, kazde dziecko rozwija sie indywidualnie wiec nie ma co porownywac, tymbardziej ze Amelka ma problem z napiciem miesniowym, ale zobaczysz jak nabierze sil do dorowna rowesnikow :tak:
a co do zabkowania to tez kazde dziecko inczej przechodzi :tak:

Ostatnia edycja:
reklama
To jest ta sukieneczka ... tylko coś mi się wydaje, że przez te dwa miechy to jednak z niej wyrośnie, bo jak jej przyłożyłam to jest taka raczej na teraz :crazy: Aaa i sorki, że taka wygnieciona ale dopiero co ją z torby wyciągnełam

Załączniki

• Sukineczka 002.jpg
    Sukineczka 002.jpg
    14,4 KB · Wyświetleń: 41
Ostatnia edycja:
Kamila sliczna sukienusia :tak:, moze sie zmniesci jeszcze ze te 2 miechy...a moze nie...
no to mozesz jej teraz zakladac na niedzielne msze :happy:
a co do kosciola i wogole to jak Anka pisala u nas jest tak ze na cholillie dzieci wychodza do "przedszkola" obok i tam siotra uczy dzieci modlitw i jak sie przezegnac i piosenki "kto sworzyl? ..." Natala tam sie nauczyla modlitwy "Aniele Bozy"
ale ccha wlasnie w bergen zrobic jedna msze w misiacu zeby byla cala dla dzieci.
a w PL paietam ze jak Natala zaczela chodzic to wycieczki podczas mszy robilam z nawy do nawy i jakos sie dalo przezyc:laugh2:
Spokojnej Nocki :happy:

Hejka.
Niestety nie da raczej rady założyć jej na chrzciny, bo właśnie jej przymierzyłam i jest akuracik na teraz. Więc jak pogoda dopisze, do w czwartek na Boże Ciało jej założę. Tylko zonk, bo bucików eleganckich do niej nie mamy a trampki albo adidaski to nie bardzo:-D:rofl2::laugh2:
U nas też jest msza tylko dla dzieci ale ludzie tego nie rozumieją i mimo iż kościółek mały to naschodzi się ludzi bez dzieci a później się denerwują, że dzieciaki piszczą i krzyczą.
My na 12.30 idziemy do lekarza. Zobaczymy co powie:sorry: Pogoda jak narazie ładna a więc wózkiem odrazu spacerek zaliczymy:tak:

Dzień dobry,
z Alanem na rękach pisze, marudzi dziś bo tatuś nas budzikiem obudził o 6.30, zaraz chyba do sklepu pójde co mi uśnie w wózku, a potem chcę robić oponki serowe.

kama jak kupy normalne to nie ma co panikować, bardzo dużo dzieci tak ma w okresie ząbkowania, ja już przywykłam, ale te ilości pampersów! Sukienka słodka.

MM to podciąganie za rączki to próba trakcji, robią ją ok 3 miesiaca żeby sprawdzić napięcie mięśni, Alan właśnie gdy miał 2 i pół ciągnął głowę jak niemowlę do tyłu, potem zaczęła się rehabilitacja, prawidłową próbę wykonał ok 3 i pół miesiąca czyli zmieścił się w normie, pani dr była zdziwiona że tak szybko nadgonił, myślała że będzie gorzej. Miał właśnie za bardzo usztywnione tylne mięśnie szyji a za słabo przednie, położony na brzuszku za bardzo odchylał głókę trzymał ją sztywno w górze a ja myślałam że to dobrze że silny jest, a to był nieprawidłowy przykurcz. Jeśli mogę coś doradzić, to ćwiczenia u rehabilitanta to niewiele, trzeba codziennie ćwiczyć tak jak oni nam pokazuja, no i polecam książkę Zawitkowskiego 'Co nieco o rozwoju dziecka' on tam pokazuje jak wpływać parwidłowo na napięcie mięśniowe przez wprowadzanie elementów ćwiczeń metodą bobath w codziennych czynnościach takich jak zmiana pieluchy, odkładanie do łóżeczka, to naprawdę przynosi szybkie efekty. No i ważne żeby unikać pionizowania dziecka, my tak na początku dość często robiliśmy bo Alan się tylko tak uspokajał podczas ataki kolek, pani rehabilitantka kazała nam zrezygnować całkowicie z pozycji brzuszek do brzucha, nosiliśmy go przodem do świata w pozycji krzesełkowej, dzięki temu ćwiczył przednie mięśnie szyji, a nie usztywniałl tylnych, no i w takiej sytuacji nozidełko może zrobić sporo krzywdy. Więc nie martw się tylko ćwiczcie i Amelka na pewno szybko nadgoni.

Alan wyje jak wściekły.....

WITAM:happy:
Kamila sukienusie przecudna ..z lnu?ja też takie lubie , tylko komu takie kupować:-D...i stroić;-).
Daria super książka , gdzies zapisz epozycje , nigdy nic nie wiedomo...

Hej
ja dzisiaj w humorze "uwaga bo zabije kogos!!!!!" nie ma to jak hormony :zawstydzona/y::crazy:...
no ale do tematu wiec chialam napsiac ze ja nie bede szczepin Mayi na gruzlice bo wczoraj gadalam i dowiedzialam sie ze ta szczepiona wogole nie uodparnia organizmu wiec nie po co ma ja szczepic,a blizna moze sie brzydka zrobic i jeszze bedzie oszpecac...
a i mam pytanie "jaka dodatkowa pieczatkai skad ma byc na norweskim akcie urodzenia? potrezbne do paszpotru polskiego." dzieki
milego dnia

reklama
Do góry