czesc WAM

WITAM NOWE MAMUSIE
przepraszam ale jakos nie miałam ost kiedy wejsc
po tej chorobie Nataszki było ok,ost zas slysze ze cos w nosku ma,pokasływała i kichała
juz myslaąłm ze po szczep.bo moze zas bedzie chora
Weronika zas miała jakis czas temu 3x temp ale nic sie złego nie działo
A
dzis poj.z mezem z Nia na szczep
zdrowa jest-bo badała
na wadze miała 5730g ale poruszyła sie i płakała zaraz to wyszło 5690g i tak ma zapisane
lekarka pow.ze mam duze córki
Ma lewy policzek lekko jakby opuchniety,tzn nie cały tylko miejsce blisko oka ale pow.ze to nic groźnego,bo to nie jest poporodowe,nie jakies kostne opuchniecie
szyjke pomacała,główke,zapytałą czy na 1 str tylko główke trzyma-ale powiedziałam ze nie,stłuc tez sie nie potukła ani nikt Jej przyp.nie uderzył bo ja pilnuje by Weronika jej nic nie zrobiła tez
Powiedzielismy tez ze wieczorami od dł.czasu jest niespkojna,płacze ale nie zas tak ciagiem jak np inne dzieci-podobno-płaczą godzinami -tylko pół godz,godzine-góra dwie ale z przerwami
to lek.na to ze jesli przez dzień częśto je,to na wieczór moze sie gromadzic zapas pokarmu i boli brzuszek
Moze miec takie lzejsze kolki,moge podac herbatke z kopru choc wg niej wcale do konca nie pomaga wrecz przeciwnie
mozna spróbowac dac i jak będzie cos nie odp.małej to nie dawac wiecej
Masowac brzuszek i kłasć Ją na nim
-- Akurat na brzuszku nie lubi zbytnio lezec jesli juz to bardziej jak ja siedze ikłade sobie Nataszke na brzuszku na moich udach-i tak to lubi bo jest spokojna,rozgląda sie...--
Szczepienie na szczescie było to nast.bo juz sie obawiałam ze od poczatku z powodu ze była chora 2 tyg i szczep.sie przeciagneło
tak było u Weroniki jak majac 2mies była w szpitalu i musiała miec od poczatku czyli to co w szpitalu
No ale gdyby tak było-to trudno
wazne zeby wogóle było
A miała normalne 3 ukłucia
Wiem ze inni biora to 3w1 bo niby mniejszy ból i tylko jedno ukłucie ale my z F,jestesmy tego zdania ze to to samo,bo i tak dziecko czuje ukłucie i boli w trakcie samego wkłucia
połozna jak była po porodzie u nas powiedziała ze ona tez by nie brała 3w1 bo zarowno dziecko majace 3 ukł.jak i tylko 1 moze miec ten odczyn poszczepienny jak i temp.
moze a nie musi
Moj Kacper był szczep."normalnie",Weronika tez i Natasza tez bedzie
Pozatym z tego co słyszałam,czytałam niektore szczep moga bardziej zaszkodzic noiz pomóc
jakies dziecko po otrzym,jakies szczep.zachorowało
ale teraz niepamietam na co
My myslelismy by W.zaszcz na meningokoki chybaale poki co do przedszkola nie chodzi a połozna pow.ze ona by nie szczepiła
Ada-siostra F.rozm n/t temat z 3 lekarzami i tez jest tego zdania
oczywiscie to nasza decyzja ale...raczej zostaniemy przy tych obowiązkowych
a to "dane"wpisane do ksiazeczki :
waga-5690g
obw główki -38cm
obw.kl.piers.-38cm
szczepienie-
Wirusowe zapal.wątroby typu B(rodzaj-EuraxB w dawce 0,5)
Krztusiec,Błonnica,Tężec(rodzaj-DTP,w dawce 0,5)
i Hiberix(A72CA560A)
no,i nast.szczep za 6tyg
A u nas pięlegniarka nie mierzy na długosc tylko obw .główki i kl.piersiowej wiec ja juz tu w domu sama zmierzyłam tylko--niewiem czy dobrze (mierzy sie chyba od najwyzszego pkt główki jak dziecko ma zgiete nózki i do pietki-tak mi kiedys przy W.pokazywała jedna z pięlegniarek)bo mi wyszło raz 58cm,potem 68
zmierzyłam kolejny rasz i tez jak za 1x 58
z zreszta ja zmierzyłam tylko z ciekawosci
ja jeszcze dziś cos Z@KRĘCON@
najpierw rano cappucino zamiast do wody wsypałam do mleka-bo robiłam dzieciom kakao i pomyliło mi sie
ale wypiłam takie i no no nawet lepsze niz z wodą
potem masło chciałam dac do mikrofali
Szłam do NFZetu spytac czy jest juz do odebr karta czipowa Nataszki
na szczescie była ale przez chwilke jak jeszcze babka jej szukała wsrod tych do odbioru i zapyt o imie--to zapomniałam jak
i po paru sek.wyjakałam ze Natasza
w aptece byłam-kupiłam nurofen bo jeszcze miałam w domu ale na koncowce i bez tej strzykawki-a gdyby N.miała temp po szczep.wolałam kupic
i cos chciałam a zapomniałam co
W kosmetycznym zas stanełam patrze i mysle"co ja chciałam?mydełko?płyn do mycia?...hmm,chusteczki nawilzajace ..ale ostr wycieram pupe N.wacikami kosmetycznymi ,no tak to chciałam
zapyt o krem linomag bo ten sudokrem cos nie odp mi juz i tak niewiem gdzie jest bo mi W.go dorwała,pewnie jej zabrałam i schowałam ale gdzie?"
babka pow ze w aptece taki sie kupuje
a ja"no tak,miałam zapytac o to w aptece jeszcze,to jest to o czym zapomniałam"
zaraz spytałam o gabki do mycia dla dzieci,ale chciałam takie jakie miały ost.
pokazała mi jakies a ja?..przyp strąciłąm pojemniczek z pomadkami na podłoge
hmm zbierałam,pani pow ze nie musze,ale ja pow ze nie specjalnie to zrobiłam,przeprosiłam oczywiscie na wstepie i pozbierałam,a p.ze mną
hm 4 czy 5 było na pół-i myśle "oho,pewnie kaze mi kupic"ale nie zepsułam bo ona je złozyła jakos
normalnie niewiem co
rozumiałabym 13 i np w pt ale w srode 15???
eh,ale smiałam sie z siebie
zakrecona i tyle