reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Kopka czasem pierwsze wrazenie wystarczy,mysle ze wam sie chlopak odwdzieczy z nawiazka:tak:ldzie sa sceptyczni bo wiadomo jak jest ale tez bym chyba pomogla,tez mielismy raz podobna sytuacje...co prawda bez spania ale facet nie sadzil ze ludize sa na swiecie jeszcze ktorzy pomoga bezinteresownie:tak:
Brawo dla Nadii:tak:moja ma ulubione slowa HI I bye bye hahahaha pod szkola ciagle mowia wiec ....kocha ptaki:sorry:

reklama
witam
Jak obiecalam ze wam napisze o paszporcie angielskim dla dziecka tak teraz juz moge bo mam informacje. Wyslalam paszport taty (ok 8 lat tutaj) moj niewazy dowod osobisty . z 5 lat p-45 i p-60,Taty, z reveniu potwierdzenie na jednej kartce wszystkich dochodow z tych lat ( tzn, w roku tym i tym taka suma itd), akt urodzenia dziecka. Payslipow zapomnialam wsadzic do koperty ii oczywiscie zdjecia. Dzis przyszly dokumenty zwrotne a po poludniu paszport wrzucony przez drzwi.
Nie trzeba miec rezydenta bo nam odmowili.

VeritA super,tez mowilam ze nie wazny dowod przejdzie!skoro mi przeszedl:tak:szybko poszlo.payslipy ci nie byly potrzebne bo mialas caloroczne dochody w p-45 i p-60 :tak:nie mogli by wolac juz.Witamy kolejna malenka Brytyjke:tak::-)

Moja mala chora,znowu uszy od zebow...jak u brata...antybiotyk ma ibum,paracetamol i dalej placze.nie mam sily juz.dwie nocki:no:

Najśmieszniejsze jest to ze juz przed urodzeniem małej wiedziałam co musze załatwić a jakaś głupia baba na poczcie namacic mi chciała.
Mam nadzieję ze kiedyś jej się przyda to na coś.
A szczerze zastanawiam się nad synem teraz tylko nie wiem czy nie lepiej poczekac i może sam sobie zrobi. Bo tu juz sa inne koszta niestety.
Mam pytanie czy wy szczepilyscie dzieci na gruźlicę? Jako dodatkowe?

Najśmieszniejsze jest to ze juz przed urodzeniem małej wiedziałam co musze załatwić a jakaś głupia baba na poczcie namacic mi chciała.
Mam nadzieję ze kiedyś jej się przyda to na coś.
A szczerze zastanawiam się nad synem teraz tylko nie wiem czy nie lepiej poczekac i może sam sobie zrobi. Bo tu juz sa inne koszta niestety.
Mam pytanie czy wy szczepilyscie dzieci na gruźlicę? Jako dodatkowe?

verita tak moi szczepieni na gruzlice z racji tego ze w pl jest obowiazkowa, a noz kiedys wrocimy. szczepienie jest bezplatne i mimo ze Polska nie jest w grupie ryzyka jak powiesz ze moze kiedys wrocisz i chcesz miec dla dzieci komplet szczepien to cie skieruja, wykonywane jest to w wiekszych sure start helath centres .

co do paszportu dla Aureliana ja bym mu wyrobila bo teraz nie musi pisac testow na obywatelstwo zeby dostac i placi jak za dziecko ( tak mi sie wydaje bo jest full time education i nie skonczyl 18 lat) czylo 551 a nie 998... roznica a jak dostanie obywatelstwo to tylko wysylasz cerytfikat i stary paszport + applicacje , zdjecie i nic wiecej wiec mniej zachodu. ja tak kevinowi robilam :)

Ja wzięłam od pielęgniarki środowiskowej skierowane na gruźlicę ale z tego co wiem to szczepienie trzeba powtarzać co parę lst więc jakby kiedyś wróciła w co wątpię to i tak juz nie działa. To co myśmy robiły jako dzieci to już nie chroni nas. Ns razie zadzwoniłam i umówiliśmy wizytę ale waham się. Jestem bardziej na nie.

Ja wzięłam od pielęgniarki środowiskowej skierowane na gruźlicę ale z tego co wiem to szczepienie trzeba powtarzać co parę lst więc jakby kiedyś wróciła w co wątpię to i tak juz nie działa. To co myśmy robiły jako dzieci to już nie chroni nas. Ns razie zadzwoniłam i umówiliśmy wizytę ale waham się. Jestem bardziej na nie.

verita BCG szczepi sie raz i po roku od szczepienia mierzy sie blizne jezeli jest wieksza nic 3 milimetry to znaczy ze organizm wytworzyl wystarczajaca ilosc przeciwcial i organizm jest chroniony, nie trzeba powtarzac szczepienia. aczkolwiek po kilku latach jezeli osoba miala kontakt z inna osoba chora na gruzlice to wykonuje sie tylko probe tuberkulinową, aby stwierdzic czy doszlo do zakazenia czy nie, wedlug statystyk dzieci szczepione maja wieksze prawdopodobienstwo , ze nie zostana zarazone niz dzieci nie szczepione ktore z wirusem nie mialy nigdy kontaktu. dzieki szczepieniom nie ma wielu chorych co za tym idzie nie ma od kogo sie zarazic :tak:
dlatego ja szczepilam

Ostatnia edycja:
reklama
ja nie szczepilam,bo szczerze mowiac zaden lekarz mnie nie poinformowal,ze sa jeszcze jakies dodatkowe szczepienia.
U nas mala tez chora,prawdopodobnie infekcja gardla,bo ma zaczerwienione. Gp jak zwykle paracetamol. Pierwsza noc byla okropna,goraczka siegala 39 i za nic nie moglam jej zbic. Mowilam o tym lekarzowi,a on mi na to,ze tempetarura mam sie nie martwic,bo oznacza to,ze organizm walczy z choroba. Teraz juz jest lepiej. Wczoraj miala goraczke rano,potem w dzien juz nie. dzsiaj jak narazie tez jej nie wzrosla.

Do góry