reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Sciagnelam z innego forum.
Jak wyrobić dziecku paszport?

Żeby zacząć myśleć o wyrobieniu dziecku polskiego paszporty, najpierw trzeba zainteresować się uzyskaniem polskiego aktu urodzenia, który jest niezbędny do rozpoczęcia starań o paszport. Jak to zrobić? Należy przeprowadzić procedurę umiejscowienia.

1. Żeby wpisać dziecko do paszportu, wyrobić mu paszport lub uzyskać numer PESEL trzeba zacząć od rejestracji aktu urodzenia wydanego przez angielski Register Office w Urzędzie Stanu Cywilnego właściwym dla ostatniego miejsca zamieszkania w Polsce. Jeśli nigdy nie byłaś zameldowana w Polsce, akt powinnaś zarejestrować w USC Warszawa- Śródmieście, 00-950 Warszawa - Śródmieście, ul. Jezuicka 1/3. Tel.: 0048 22 831 7181 lub 0048 22 831 3403.

2. Umiejscowić brytyjski akt urodzenia w polskich księgach stanu cywilnego można:

- odwiedzając właściwy USC w Polsce, dokument należy najpierw przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego w Polsce;

- wysyłając oryginał aktu urodzenia oraz tłumaczenie pocztą do właściwego USC w Polsce; wcześniej trzeba potwierdzić zgodność przekład na język polski u Konsula; w przypadku, kiedy nie ma możliwości podpisania oświadczenia przed Konsulem, można to zrobić przed notariuszem miejscowym (Notary Public), który poświadczy podpis, zgodnie z wymogami prawa brytyjskiego i opatrzy go swoją suchą pieczęcią. Następnie tak sporządzony dokument powinien zostać poświadczony przez Foreign & Commonweath Office (Old Admiralty Building, Whitehall, London SW1A 2LG, tel. 020 70081111).

- za pośrednictwem pełnomocnika w Polsce, któremu należy wysłać oryginał aktu urodzenia i pełnomocnictwo; tłumaczenie aktu pełnomocnik może zlecić tłumaczowi w Polsce;

- za pośrednictwem Konsulatu, do którego należy dostarczyć:

* wniosek o umiejscowienie aktu adresowany do USC, który zawiera w szczególności adres ostatni adres zamieszkania w Polsce oraz aktualny adres i nr tel. za granicą

* oryginał aktu urodzenia

* tłumaczenie aktu.

Po zakończeniu procedury umiejscawiania Konsulat doręczy ci polski odpis aktu urodzenia. Średni okres oczekiwania na załatwienie sprawy za pośrednictwem Konsulatu wynosi 3 miesiące. Za przygotowanie dokumentów, umiejscowienie i dostarczenie ich Konsulat pobiera opłaty:

- poświadczenie tłumaczenia (za każdą stronę - do odbioru za ok. 4 dni) - 22.00 Ł.

- poświadczenie podpisu - 22.00 Ł

- przygotowanie dokumentacji dotyczącej wpisania brytyjskiego aktu urodzenia do polskich ksiąg stanu cywilnego oraz doręczenie - 34.00 Ł

- doręczenie dokumentu przekazanego przez polski urząd na wniosek osoby przebywającej za granicą - 22.00 Ł lub 26.00 (do odesłania pocztą).

Konsul poświadcza podpis na podstawie ważnego paszportu lub notarialnie potwierdzonej kopii.

Do wydania paszportu dla dziecka wymagana jest zgoda obojga rodziców. Wyjątkiem od tej reguły jest sytuacja, kiedy z orzeczenia sądu wynika, że prawo decydowania w tej sprawie jednemu z rodziców nie przysługuje. Jeśli takiej zgody nie można uzyskać, postanowienie wydaje sąd opiekuńczy.

Żeby uzyskać paszport dla dziecka należy dostarczyć do Konsulatu:
1. Dwa druki podania-kwestionariusza paszportowego.

Kwestionariusz wypełnia w imieniu dziecka jedno z rodziców i podpisuje w miejscu podpis wnoszącego podanie.

2. Wniosek o nadanie numeru ewidencyjnego (PESEL) wraz z oryginałem polskiego odpisu skróconego aktu urodzenia dziecka (nie dotyczy dziecka, które ma już nadany numer PESEL). Wzór wniosku o nadanie numeru PESEL jest dostępny w Konsulacie.

3. Poprzedni paszport dziecka, a jeżeli jest to pierwszy paszport dziecka, oryginał polskiego skróconego odpisu aktu urodzenia dziecka.

4. Polskie paszporty rodziców.

5. Trzy odbitki fotografii twarzy dziecka bez nakrycia głowy i okularów o minimalnych wymiarach 4,5x3,5 cm.

6. Pisemną zgodę obojga rodziców na wystawienie dziecku paszportu (dotyczy to również ponownego wydania paszportu dla dziecka). Oboje rodzice powinni stawić się w Konsulacie i złożyć podpisy przed urzędnikiem konsularnych, przedstawiając ważne paszporty lub dowody osobiste. Jeśli jedno z rodziców nie może odwiedzić konsulatu osobiście, jego podpis powinien zostać poświadczony notarialnie.

7. Jeżeli dziecko jest wpisane do paszportu rodzica (rodziców), to urzędnik konsularny ten wpis unieważnia.

Opłata za wydanie paszportu dziecku do lat 16 wynosi 34 funty, powyżej 16 lat - 68 funtów. Jeśli dziecko nadal się uczy, przysługuje mu zniżka 50 procent - należy załączyć aktualne zaświadczenie ze szkoły. Opłaty są przyjmowane w gotówce, czekach lub Postal Order. Za odesłanie gotowego paszportu pocztą płaci się dodatkowo 4 funty.

reklama
Pandorka - te i inne cenne infrmacje nt paszportu, aktu urodzenia, urlou macierzynskiego, urlopow benefitow itp kty prawne itp itd sa podane na forum - DLA POCZATKUJACYCH FORUMOWICZEK - WAZNE INFORMACJE....;))) nie mowie tego aby CIe urazic, ale aby Ci zaoszczedzic pszukiwan, wejdz na to forum obejrzyj, je narazie ja je redagje we wspolpracy z Maxnka;) przyda sie pomocna dlon;))) ale nie musimy sie powielac bo pytan odnosnie paszportu bedzie tyle ile matek staajacych sie o paszport;) wszystkie te infomacje sa juz tam;)

wrocilam od poloznej maly mierzy wg niej 29 cm - wsio ok!!!! zabookowalam klasy - w sumi 3 nt rodzenia itp,
polozna powiedziala ze wtey tez dowiem sie co powinnam ze soba wziac do szpitala, ale na forum zakupki takie listy juz sa ze 3 ;)))

Dorcia - zakupki z Polski umiescilam na ZAKUPKACH;) plus info o suchej skorce;)
jak Ty sie masz kochana - pewnie sapiesz jak ja he he he a gdzie Kallusia???

Zeby wszystko bylo jasne Evoska wcale nie czuje sie urazona, wrecz przeciwnie bije sie w piers za moje gapiostwo ;) juz zagladam na tamto forum dla poczatkujacych ;)
Milego dzionka.

Witam Mamusie!
Ja niedawno wstalam z lozka.W nocy Brian rozrabial no i musialam sie wyspac w dzien a w dzien spanie to jest takie ze tu muzyka tam ktos krzyczy tu slysze Brian znow placze tu sasiad z kosiarka itd itp wiec czlowiek wiadomo nie wyspi sie tak w dzien jak w nocy.
Chwile mialam odsapniecia dzisiaj tylko wtedy kiedy moj mezczyzna wziol Naszego Synka na spacer.Chcialam sie z nimi wybrac bo tak siedze w domu ale bylam taka zmeczona ze nie dalam rady.Nawet wypluskac sie czasu nie mam!
I te remonty stanely i to co umiemy robimy sobie sami w domu ale trzeba znow dac ogloszenie no i taka jakas nerwowa przez to chodze.No i te upaly.

Evoska ale fajnie mialas wizyte u poloznej ja uwielbialam te wizyty a na kazdy scan nie moglam sie doczekac.
Ja tez juz bym chciala zeby troszke popadalo a tu chmury slonce i nie wiadomo co to za pogoda.

Wogole to ja sobie ostatnio wyobrazalam jak to bedzie jak dziewczyny napisza URODZILAM!no i bedziemy podziwiac nowe Kruszynki ;D chyba przezywam wszytsko z wami :)

Dorcia biedulko kochana!Juz niedlugo i bedziesz sie cieszyc swoim Malenstwem :)
Wysokie cisnienie tez mialam przed porodem wiec wiem jak sie czujesz.Trzymam kciuki za ciebie i mam nadzieje ze bedzie lepiej.To swietnie ze zakupki sie udaly.Dorcia niech mama ci przywiezie "Tantum Rosa"do przemywania rany po porodzie bardzo dobre mi pomoglo i ranka szybko sie zagoila(sa to takie saszetki rozpuszczasz je w przegotowanej wodzie)

Maxin ale ci fajniutko idziesz sobie na spotkanie z kolezanka ja chyba bede musiala zalozyc watek MAMUSIE Z BIRMINGHAM bo tu jakos trudno o kumpele taka co by poszla tam siam i pogadala o dzieciach lub o pierdolach.Pewnie sie powtorze ale normalnie zazdroszcze wam tych potkan w Londynie(chcialabym sie kiedys z wami zobaczyc na zywo)pewnie jestem tu najmlodsza ale co z tego prawda?Udanego lunchu Maxinko!

Pandorka to swietnie ze tak chcesz kazdemu pomoc i szukasz w necie :)

Agnes2602 widze ze dzieczyny ci wszytsko znow napisaly :) ja dodam tylko tyle ze my wyrobilismy paszport tymczasowy bo kiedys bedziemy chcieli zeby Maly mial brytyjski podobno dziecko moze dostac jak osiagnie dwa latka bo ostatnio tam dzwonilismy do konsulatu.

Zuzia ja karmie mlekiem modyfikowanym SMA GOLD1 takie z zoltym kurczaczkiem moj Brian swietnie sie najada nim ostatnio myslalam zeby mu zmienic na takie samo tylko niebieskie czyli 2 ale narazie nic pani lekarka nie mowila wiec poczekam no bo jak sie najada to po co prawda?Wiec polecam.

Pozdrawiamy i slemy ciumaski.
P.S.pewnie jescze pozniej tutaj do was zagladne wiec piszcie kochane.

Lanch sie udal,bylo milo i fajnie wymienic poglady na temat wychowywania dzieci,stweidzilysmy,ze do roku maluszki ropzwijaja sie bardzo podobnie i to samo robia.Oczywiscie nie obeszlo by sie bez ekscesow,najpierw urwal mi sie pasek od butow,mala plakal w wozku,ze zmeczenia,wiec musialam sie wrocic zmienic buty,wziasc ja w nosidelku,zaraz w nim oczywiscie usnela i biegiem na spotkanie ::)Uff te upaly,teraz za duchota zwariowac mozna,Natinka przez to bardzo marudna,dzis troche mnie juz nerwy poniosly,bo wieczorkiem ze zmeczenia,glodu zanosila sie placze,wiec chcialam aby maz ja chwilke uspokoi bo mi rece odpadaly,a on 5 min potrzymal i zaraz ja oddal,kiedy ja mowiac do niego,czy nie moze dluzej,on zdenerwowany do mnie,ze on zmeczony,wrr...ja tez mowie,rozumiem go,ale chciarz moglby troche pomoc,bo juz nic przy niej nie robi.Wiem ciezko parcuje,pozno wraca,no ale ja tez mam prawo byc zmeczona.Oj mam nerwy na niego........Sorki,ze sie uzalam,ale musze sie wygadac >:D >:D >:D Faceci co!!!!!

a to nasza czarno-biala sesja:
mojecudneoczka11qz7.jpg

cwicze11ze4.jpg

mojepucka11dv7.jpg

naszakolekcjia51tf5.jpg

Czesc Kochane mamusie :)

Nie pisalam jakis czas, bo jakos wena tworcza mnie opuscila.Chyba przez te upaly.Juz sama nie wiem.Ale czytam wszystko na biezaco zeby nie miec zaleglosci ;)

Witam nowe mamusie i te przyszle tez i ciesze sie ze nas przybywa :)

Poza tym zdjecia naszych dzieciaczkow sa przcudowne.Maxin twoja Natalci jest piekna dzieczynka.I jak juz ci urosla...Anya jaki Josh jest do ciebie podobny.Jejku.Mowila od poczatku ze on to cala ty.I jaki jest zabawny.I widze ze z niego taki typ jak moja corcia.Wszedobylski :) Wogole wszystkie maluchy sa cudne.I jak szybko rosnal...

A jak nasze brzuchatki sie maja??Dorcia mam nadzieje, ze lista zakupow ci sie przyda, bo ja te rzeczy zawsze z Polski sobie przywoze.Evosiu kochana moja mam nadzieje, ze uda nam sie w koncu spotkac.Jak juz bedziesz miala wolne to zapraszamy do nas!!!Bardzo bysmy byli zadowoleni gdybys zrobila nam taka niespodzianke...Wogole moze nastepne spotknko mamus w moich okolicach??Zapraszam :D :D :D

Poza tym poznalysmy sie osobiscie z Malwanka77 i jej Tosienka.Dziewczyny sa super!!!Fajnie, ze ktos mieszka w koncu blisko nas ;) MAlwinko Tosiu buziaki dla Was :***

Maxin kochana nie przejmuj sie chlopem.Oni tacy sa ;) Moj tez ma swoje "jazdy" ale nauczylam sie tym nie przejmowac.Grunt to dobry humor i wtedy wszystko wydaje sie latwiejsze.I nie marudzisz.Po to tu jestesmy zeby sobie ponarzekac i pouzalac sie i uslyszec slowa otuchy ;)

Dziewczynki dzieki za te strony o tej karcie zdrowia.My tez w sierpniu wyruszamy do Polski na kilka dni wiec musze miec cos takiego, a nie wiedzialam gdzie sie z tym problemem udac.Fajnie, ze jestescie kobietki :)

A teraz moze kilka slow co u nas.U nas dzieki Bogu wszystko ok.I oby tak zostalo ;) Julcia rosnie jak na drozdzach i juz wola siusiu :) Sukces mojej malej dziewczynki.Dumna jestem jak paw dziewczyny.No mowie wam.Jakby nie wiem co to bylo hihihi...A poza tym wybieramy szkole dla Julci.Troche to dziwne ze dzieko moje jeszcze dobrze nie mowi a ja juz musze sie za szkola dla niej rozgladac.Ale tak to juz tu w Uk jest.Chcesz w miare dobra szkole to musisz wczesniej zaczac sie rozgladac...
I te upaly mnie dobijaja.Ja uwielbiam lato.Kocham jak jest cieplo ale juz zaczynam miec dosc tego goraca...ciekawe kiedy zaczne narzekac ze jest za zimno ;) Ehhh kobieta zmienna jest :)

Uciekam sie myc i spac.Moja panna ostatnimi czasy wstaje wraz z kurami a ja jestem zmuszona do tego samego.Dzis pobudka bylo o 6.10 wczoraj o 7.Gdzie to moje dziecko co wstawalo o 10???No nic.I to przezyjemy...

Caluje Was mocno wszystkie.I sle buziaczki dla maluszkow i fasolek ;)

A na koniec moje Szczescie :)

p7260079xy0.jpg

p7260083bo1.jpg

p7270092db6.jpg

rotationofp7270089ul5.jpg

ja tylko na 5 sec
dzis ostatnu dzien wow sama nie moge w to uwierzyc!!!!!
nie wiem czy zdolam dzis cos wiecej napisac
wiec si enie martwcie;)))

buziaczki

Hej Babeczki!My dzis wyjezdzamy wiec nie wiem kiedy nastepnym razem sie odezwe.Tylko nie naskrobcie za wiele bo nie bede miala kiedy tego przeczytac.
Maxin-paszport przyszedl w terminie do domku wiec sie nie martw, tobie tez przyjdzie na pewno na czas:)
Sciskam was wszystkie i wszystkim wyjezdzajacym na wakacje zycze cudownej pogody i cudownego wypoczynku!
Trzymajcie sie cieplusio!
Caluski dla was wszystkich:):):)

ale dzisiaj spokojnie

pandorka i zuzia24-dzieki za podpowiedz o mace

evoska-na ciebie zawsze mozna liczyc- dzieki za info o zakupkach.
a jesli chodzi o mnie to sapie i to strasznie +17 kilo to troche ciezko nosic.
teraz jak masz juz wolne od pracy to bedziesz sie lenic tak jak ja

maggusia-dzieki za podpowiedz o tantum rosa

maxin-sliczna sesja, ja uielbiam czarno-biale zdjecia i sama czesto takie robie,maja w sobie taka jakas tajemniczosc

ivonek-dziekuje,bo dzieki tobie evoska wkleila bardzo przydatne info na zakupkach
gratuluje sukcesow w siusianiu,wiem jak to cieszy
a twoja laleczka jest poprostu sliczna nie moge sie napatrzec na te jej wielkie oczka, wogole sliczna z was rodzinka

izusia-zycze ci udanego wypoczynku

pozdrawiam dziewczyny ktorych nie wymienilam

reklama
Czesc Dziewczyny !!! U mnie zas brak necika :mad: bo cos nawalal i go mezus wyglosil a nie zakladamy nowego bo sie niedlugo bedziemy przeprowadzac ;D tylko jeszcze niewiemy gdzie :p U nas wszystko dobrze ;) Julka kopie jak oszalala a szczegolnie wtedy jak jest glodna ;D nie ma szans musze isc i cos zjesc ;) ;D
Evos ale ci cudnie :D juz masz labe :D a ja jeszcze tydzien :( ale zleci :D narazie dostaje mase ciuszkow i innych pierdolek no bo przeciez przeceny sie zaczely i zadna baba nie przejdzie kolo malusiej slicznej bluzuni :D i tak szafa nam sie zapelnia :D Ja mam spoko w pracce w przeciwienstwie do ciebie (przynajmniej z tego co piszesz :D ) Ale juz masz WOLNE !!!
Maxi super zdjecia stokroteczki :D
Dorcia no ja sie juz ruszac nie moge a co dopiero ty bidulo ale jeszcze chwilka i sie rozdwoisz :D
Majus mam nadzieje ze juz sie lepiej czujesz :) i uwazaj babo na siebie i brzdaca ;)
Aaaa ja tez mialaam rozbierana przygode :laugh: tylko ja poszlam otworzyc dzwi w spodenkach i biustonoszu :D ale na szczescie to byla kumpela :D troche sie zdziwila ale stwierdzila ze w cizy mi wolno tylko co Tomek na to :D

AAA tak sie cieszylam na to spotkanie ;)
ale za tydzien tez napewno bede ;)

Pozdrawiam wszystkie nowe mamuski i staraczki :D

Do góry