reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy ze Szkocji

dzien dobry wszystkim - ja sobie pospac nie moge bo moje dziecko ostatnio na nogach okolo 6 a jak idzie spac to korzystam z chwili wolnosci a jak sie poloze okolo polnocy to pozniej niewyspana chodze bo ogolnie spioch ze mnie:-)
gizel ja co miesiac wplacam 10f i przed urodzinami wysylam czek z 50f plus wszystkie pieniazki mala dostanie w prezencie.
zwierzakow nie mamy bo brak warunkow a szkoda bo dziecko boi sie pozniej ich jak do polski jedziemi i kilka dni musi sie przyzwayczajac ale za to pod koniec wizyty pies i kot uciekaja przed nia a nie ona przed nimi:-)
na bal sie nie wybieramy moze za rok.

Ostatnia edycja:
reklama
Witam mamusie:-) właśnie popijam ciepłą herbatkę na rozgrzanie się w moim zimnym mieszkaniu. Szlag by to trafił. Wczoraj wieczorem zaczęła mi kapać i dość porządnie woda z bojlera. Musiałam wyłączyć wszystko. Nie mam ogrzewania, ciepłej wody i ogólnie masakra. Oczywiście dzwoniłam do cuncilu, żeby ktoś przyjechał. Kolega poradził, żebym powiedziała, że czuję gaz to szybciej przyjadą więc tak zrobiłam. Ale jakoś nie bardzo się przejęli bo na razie nikt nie przyjechał.:wściekła/y: Ciekawe ile będę czekać. Dobrze, że mamy piecyk elektryczny bo chyba byśmy tu zamarzli:-(.

Witam z rana wszystkie miłe panie.Niedzielny poranek i jakoś obudzić się nie mogę.Mężul w pracy i nie wiadomo co robić samemu w niedziele.Właśnie zjadłam śniadanie skiknę teraz się jakoś ogarnąć i przede wszystkim ciepła,mocna kawa.Albo najpierw to zrobie.Kurczę chyba mam przesilenie wiosenne czy coś.Czuję się okropnnie.Ciągle chce mi się spać i nie mogę sobie z tym poradzić.Lekarz robił mi jakieś wyniki ale podobno wporzadku wiec nie wiem co to.Yas09 mówicie o tym Child trust?że wpłacacie?Ja nic jeszcze nie wpłacam.Podobno nie można wypłacić pieniążków przed 18tym rokiem?a jeśli ja nie chce tutaj zostać na stałe to chyba wpłacanie jest bezsensu.Jak myślicie?

martika tak o tym. w sumie my tez nie wiemy gdzie na rzuci. nie mozna wybrac. o ile pamietam to jak nie otworzysz to rzad sam zainwestuje ten voucher z 250f w cos a juz ich nie przyznaje tez. zawsze mozesz wplacac na jakies konto na boku i po jakims czasie sumka spora sie nazbiera a te 10f nawet nie odczujesz - moim zdaniem warto cos otworzyc dziecku.
mam znajoma co po 50f miesiecznie wplaca i dziecko ma 8lat juz i mowi ze spora suma jej sie uzbierala i jest bardzo zadowolona.
co do samopoczucie to ja mam fatalne juz od kilku miesiecy i nie moge sie jakos pozbierac:-( ale walcze ze soba:-)

Kurdę tym psychologom to dobrze mówić.Mogę dawać mu to co chce do jedzenia czyli frytki,cipsy,orzeszki i babki mufinki ale przecież to nie ma żadnych wartości odżywczych.

No ja też walczę.Dodatkowo stres związany z tym,że moje dziecko nie chce nic jeść.Wykończy mnie to.Jestem już bezsilna i bezradna.Może gdzieś popełniam błąd i dlatego_Od miesiąca nie chce jeść nic oprócz porannej i wieczornej kaszy i dwóch jogurcików.Nie chce próbować ani kanapek ani nic a ni obiadów ani nic. a propo tego wpłacania to jak np wróce do polski to wszystkie te pieniądze,które do tej pory wpłacałam przepadną?czy może moje dziecko będzie moglo przyjechać i sobie je wypłacić jak skończy 18 lat?bo wlasnie ja tak myślę czy nie lepiej wpłacać mu w Polsce.Przyszedł do mnie list,że sami wybrali mi ten fundusz i wpłacili te 250 funtów.

Ostatnia edycja:
Martika31 wiem co czujesz. Ja mam dokładnie to samo z moimi chłopcami. Śniadanie to kanapka z serkiem topionym, albo innym do smarowania ewentualnie dżem, obiad to rosół lub pomidorowa i kolacja to samo co na śniadanie. Próbowałam już chyba wszystkiego, żeby zjedli trochę ziemniaka, kurczaka czy wędliny. Któregoś dnia obiecywałam synowi złote góry jak tylko zje tą kromeczkę z szynką i zjadła a po 5 minutach wszystko zwymiotował. Wtedy przestałam. Kilka tyg później oglądałam program w tv gdzie psycholog się wypowiadał na temat takich nie jadków, stwierdził, że nie należy zmuszać i dawać dzieciom to co chcą. Nie które dzieci takie już po prostu są i trzeba to zaakceptować. Pomyślałam "łatwiej mówić, trudniej zrobić". I choć nadal chciałabym, żeby jedli coś więcej to troszkę odpuściłam. Może kiedyś im się to znudzi... Przynajmniej mam taką nadzieję. W każdym razie życzę powodzenia i wytrwałości.

yes dzieki za odpowiedzi :) co do wpłacania porpsotu byłam cikawa My wplacamy 20 miesiecznie +250 co nam dali. I dziecko nawet jesli z tąd wyjade będzie mogło po 18 roku wypłacic je sobie a myśle ze napewno jej sie przyda na studia naprzykład :) co do zwierzkaka pytam bo sama mam psa i zastanwaim sie co robicie z zwierzakami jak wyjeżdzacie???
My idziemy dziś na ten bal do Broxburn .... na dworzu też byliśmy ale zimnooooo maskarycznie:no: Martkia u mnie pomogło to że Gabi widziała jak inne dzieci jedzą i lepiej je np. bedąc w Pl niż tu bo tam babcia jest i z innej ręki zje ale z mojej to samo co babcia daje już niechce! wiedz znalazłam sposób i daje opiekunce zapakowane parówki, czy nasze oiady u niej zjada :) a po tygodniu daje w domu i działa..... choć sera żótego nie zje ani szynki.

witajcie dziewczyny jak juz pisalam moj alan tez bardzo malo je :-( choc czasem jak zglodnieje to sam zawola i chyba nic nie da sie z tym zrobic kupilam nawet mu ten polski syrop apetizer ale nic :szok: a co do child trust??? to gdzie moge otworzyc to konto?? mam isc do swojego banku i powiedziec ze che otworzy ten child trust???? i co potem ??zeby dali te 250 f???

Gizel ja Ci już dawno odpowiedziałam na twoje pytanie, ja wplacam minimum 10 miesięcznie
Bzyczek współczuję i dzięki za wczorajszy wypad, Maja dojechała do domu i padła, o 16 musiałam ją obudzic bo nie wiem do której by spała
Gwiazdeczka czek sami Ci przysyłają do domu, jeden dziecko dostaje po urodzeniu a kolejny chyba jak ma 3 lata, już nie pamiętam kiedy Kuba dostał, wpisz sobie w Internet child trust i wyskoczą Ci konta
Martka dziękujemy za gościne wczoraj, nie pamiętam kiedy Kuba tak się wybawił, jak wróciliśmy to oboje od razu poszli spac, już nawet kapiel im odpuściłam bo ledwo na oczy patrzyli
Martika chciałabym miec taki problem, że nie wiem co ze sobą zrobic, jak narazie to praktycznie nie mam czasu na nude

Ja zaliczyłam zakupy, obiad się robi, pranie schnie, kuchnie ogarnęłam , jeszcze musze poodkurzac i ide moje odrosty robic

reklama
gwiazdeczka, tutaj są podane warunki jakie trzeba spelnić, co by child trust założyć Child Trust Fund - fundusz oszczędnościowy dla dziecka
na stronie www.skarbonka.co.uk jest podane, że ten drugi czek to dopiero jak dziecko ma 7 lat. Może coś się pozmieniało?
Ja znowu mam dzień marudzący i wydaje mi się, że absolutnie nigdy nie urodzę, choć termin wielkimi krokami się zbliża... Ale może będę pierwszą kobietą, która przenosi ciążę nie 9 mc, a np 18 :-D

Ostatnia edycja:
Do góry