reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcjańska szkoła rodzenia

no przecież położna ogoli haha:-D całe szczęście, że daję radę jeszcze golić... ja to panikowałam jak mi M obcinał paznokcie u nóg, nie dam mu krocza golić :-p

reklama
jedno wiem na pewno jak ktoś chce sobie pomprawić humorek to trzeba wejsc na marcjańską szkołę rodzenia sikam z was haahhhah

masaże ahahhah dobre jestescie jak tam se nie grzebie mąż by chetnie i pogrzebał ale nu nu nu nie ma haahhah:-D:-D a co do golenia to na bank by mnie pozacinał dlatego ze ja smiała bym sie na maxa:tak::-) wec juz wolę sam z Wiki dałam rade to i teraz dam........

wczoraj pierwszy raz odwiedziłam szkołę rodzenia i powiem wam zaczęłam się bać porodu, jakoś wcześniej przyjmowałam wszystko z anielską cierpliwością, ale teraz wrrrr, u nas mamy 45 min ćwiczeń i 45 min wykładów, wczoraj np mieliśmy o roli ojca przy porodzie i w ogóle. Mamy zamiar chodzić co tydzień, więc będę zdawała relację....

z tymi wodami to różnie, zazwyczaj zielone są jak jest sporo po terminie... i jak nie ma akcji to jest szybkie cc

mojej mamie odchodziły wody w domu, więc i ja na to liczyłam. No ale mimo pełnego rozwarcia nic mi się nie sączyło i położna przebijała pęcherz płodowy ;)

no właśnie ja się dowiedziałam że zielone wody nie muszą wskazywać na to że coś jest bardzo nie tak, albo że już jest po terminie... wystarczy że mama ma infekcję ... i wtedy wody mogą być zielone...

Aga u nas różnie, niektórzy w dżinach, inni w dresach, a siedzimy na takich matach wszyscy na boso ;) Tatusiowie też ćwiczą, więc też na luzaku.. Po prostu żeby było wygodnie :)

Dzisiaj było o aktywnym porodzie - żeby się nie krępować, przyjmować sobie takie pozycje jak jest wygodnie, co pół godziny można wejść pod prysznic, można przyciemnić światło, włączyć muzę i jęczeć do woli ;) Mamy mieć dużą wodę i czekoladę ;)
Był też seans relaksacyjny, prawie odjechałam ;) Mamy się nauczyć wykorzystywać każdą chwilę na odpoczynek, a nawet sen :)
Tata ma się zapoznać z zawartością torby, żeby wiedział skąd co brać, jeśli mama chce i go potrzebuje to ma być atywny, masować, podpierać, generalnie pomagać, ale czasem wystarczy sama obecność..
Za tydzień będzie ciekawiej, bo idziemy na porodówkę i dostaniemy listę, co włożyć do torby :D

a u nas wczoraj był temat porodu:-) nie będę opowiadać o fazach porodu bo wszystkie na pewno o tym wiemy albo poczytamy albo poczytałyśmy:-)

położna poleciła nam natomiast pewne specyfiki...i nie chodzi tu o reklamę danego produktu tylko to co ona poleca od wielu lat(akurat wiem że nie ściemnia bo to chrzestna mojej znajomej i mówi prawdę:-) ) ... zresztą te specyfiki są stosowane od dziesiątek lat ...

Arnica Montana 15CH od 38tc/Arnica Montana 9CH do 14 dni po porodzie 2xdziennie pod język 5 granulek... zupełnie nieszkodliwy lek homeopatyczny... pomaga przy samym porodzie i rekonwalescencji poporodowej

Traumell S - maść ...podobno rewelacja przy wybroczynach i bliznach po nacięciach (i krocza i po cesarce); moja koleżanka też poleca:-)

a tu coś dla masujących:-D
olejek ze słodkich migdałów, którym mamy sobie smarować pochwę i wejście do niej od 34tc ...4x w tygodniu. w 1tygodniu smarujemy wnętrze jednym palcem, w drugim dwoma.... i w ostateczności powinnyśmy dojść do 4 palcy:-) ... nie wszystkim słuzy olejek z migdałów dlatego może być zwykła oliwka bądż olejek właśnie z Arniki :-)

aaa...i można olejek/oliwkę wziąć ze sobą do szpitala żeby położna posmarowała przed II fazą porodu... byc może ułatwi to poślizg dziecka przy wyjściu:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Olka dokładnie, albo jedną małą i mężu będzie przelewał ;) W końcu też coś musi robić przez te całe długie godziny ;)
Futrzak super info!!

Do góry