reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Marzec 2009

No z tymi zachciankami to i u mnie roznie bywa.Najpierw zjadlam kanapke z dzemem truskawkowym za chwile kanapke z wedlina i ogorkiem konserwowym a potem porawilam to sledziami:-) i nic mi nie jest a w normalnych warunkach........wole nie pisac.Piwka to tez bym sie napila,od poczatku ciazy napilam sie tylko odrobinke winka czerwonego(mam nadzieje ze to nie zaszkodzilo mojej fasolce).Zmykam na ploty do kolezanki.
3majcie sie.

reklama
Tak jak dziewczyny piszą luteinę bierze się wtedy gdy ciaża jest zagrożona - luteina to naturalny progesteron, czyli hormon którego zadaniem w ciąży jest jej utrzymanie. (Podobnie działa duphaston, tam tylko progesteron występuje w nieco innej postaci). Czasami, z różnych przyczyn organizm kobiety produkuje za mało progesteronu i wtedy jej organizm nie może donosić ciąży. Jezeli u kobiety stwierdzono za niski poziom progesteronu lub wczesniej ronila to wtedy lekarz moze przepisac jeden z tych srodkow. Zwykle leki te przyjmuje sie do ok. 20 tygodnia ciazy - wtedy lozysko jest w pelni wyksztalcone i produkuje odpowiednia ilosc progesteronu.
Co do seksu, to tez mam chęć, a nie mogę za bardzo... Chyba tak jest ze to co zakazane najlepiej smakuje :)

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, byłam ciekawa bo moja przyszła szwagierka bierze luteine a pojechała pod namiot jak w kraju tak lało, ja bym nie pojechała

julia...ja biore luteine, własnie ze wzgledu na za niski progesteron, bede ja brała do 20 tyg, az łozysko sie w pełni wykształci....dzieki luteinie i metformaxie udało mi sie wogole zajsc w ciaze....

modrokleja...... ja poprostu nierozumiem niektóre kobiety walczą aby miec dziecko, a inne z marszu i olewem je mają i niezdają sobie sprawy jakie to szczęście. Ale to jest moja prywatna opinia na ten temat.

A luteina ma coś wspólnego z zakrótką szyjką? Pytam sie bo nigdy nie miałam do czynienia z tym lekiem narazie mam duphaston i zastrzyki

z tego co wiem to nie ma nic wspolnego z krótka szyjka, ale moge byc niedouczona bo hormony maja wiele zastosowan, a to w koncu hormon...

z tym zachodzeniem w ciaze bez problemu to juz nie raz dyskutowałysmy z dziewczynami na innym watku...my tu na siebie dmuchamy i chuchamy a sa takie co na dyskoteke pojda i w ciazy wracaja, pija, pala i rodza zdrowe dzieci, nie raz ich nie chca, oddaja, porzucaja....a tu człowiek zrobił by dosłownie wszystko a i tak nie zawsze sie to udaje

cześć:-)
Ja też mam ogromny problem z włosami - przetłuszczają się niemożliwie. I też mam ochotę na piwo, takie z podwójnym sokiem:-D Pyszności. Zachcianki mam cały czas - jem różności przez cały dzień - dziewczyny, przynajmniej dietę mamy zróżnicowaną:-) Przed chwilą wpałaszowałam kanapkę z nutellą a po niej kanapkę z wędliną i zagryzłam wszytko nektarynką:-) Niezły mix. A tak w ogóle to najbardziej mam ochotę na ostre potrawy.

Czytam też o Waszym budzeniu się w nocy, mam to samo. Budzę się minimum trzy razy. A przed ciążą kładłam się wieczorem, zasypiałam w minutę i budziłam się rano. Pozdrawiam Was wszystkie:-)

P.S. Kruszynka - nie martw się, ja też dziś miałam spięcie z moim M. Jutro już nie będziemy o tym pamiętać:-D

Ja też musze w nocy wstawać:happy: a nigdy mi sie nie chce, dobrze że do łazienki blisko:happy: siedzę sobie w pracy i tak was sobie podczytuję i naszła mnie ochota na kanapkę z ciemnego pieczywa z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem:sorry2:

Julia, za krótka szyjka może doprowadzić do rozwarcia, a rozwarcie do przedwczesnej akcji skurczowej a tym samym do porodu. Progesteron może spowodować jej wydłużenie (bo znowu, niedobór progesteronu może spowodować, ze szyjka jest nieprawidlowo wyksztalcona, czyli za krótka.) Jak szyjka sie nie wydluza, to wtedy trzeba zalozyc na nia szew okrezny aby "dzidzius nie wypadl". Tyle tylko wiem. Prawidlowo szyjka ma sie skracac przed porodem dopiero.
Modroklejka, a jaka dawke luteiny bierzesz? Ja biore doustna ale dopochwowo rano i wieczorem.

reklama
Do góry