reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Menu naszych dzieci

Weźcie mi pomóżcie bo zgłupiałam już z tym glutenem. Niby czytam, że okres wprowadzania glutenu trwa 2 miesiące i że daje się 2-3g czyli np.2 łyżeczki Bobovity ekspresowej no i ok, bo sobie przeliczyłam że na 26ml wody wsypuje dwie łyżeczki i do tego mieszam z jakimś deserkiem. Tylko są też dania z glutenem. I mam na przykład taki: BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo! i jak wół pisze cyt. Zawiera porcję glutenu w ilości zgodnej ze schematem żywienia ale nie jest napisane ile jest tego glutenu. Albo już mi się na oczy rzuciło?!

wydaje mi sie,że skoro pisze ze zgodnie ze schematem żywieniowym to to jest te 2-3 g co podajesz
ae skoro podałas juz małej gluten i nic jej nie byo to po takiej zupce tez jej nic nie bedzie juz

reklama
Mewa ja na drugi dzień małej dałam 4 łyżeczki, dopiero potem sprawdziłam że mają być tylko dwie

gorzej że dziś widziałam obiadki z kluskami i one też mają gluten, bo w końcu makaron jest z mąki a w mące gluten tak? boję się że znowu przedawkuje, bo podam obiadek po 6 miesiącu a w nim będzie już normalna ilość glutenu

nie wiem czy ja jasno piszę?

Ostatnia edycja:
tak od razu z 5 na 3 nie zmieniaj.
powoli najpierw z jednej zrezygnuj.
a i niekoniecznie zacznie nagle pić 3 razy ale więcej niekoniecznie.
a nie widzę w twoim opisie podajesz zupki??

No wlasnie aneczka gdzie w tym moim schemacie jakas zupka:confused2:
Ale juz wiem jak zrobie...rano kluska dostanie mleko (o 8) wtedy okolo 9 sniadanie (jakis kleik z owocami) pozniej w poludnie obiadek(wlasnie jakas zupka,sloiczek itp.) mleko i 18 kolacja a po kapieli mleko.

Ja tez przedawkowuje gluten...pierwszy raz jej zpodalam pare lyzeczek kaszki zawierajacej gluten a dopiero pozniej przeczytalm jak nalezy go wprowadzac.:-)
Ale nic klusce nie bylo i nie ma.....spoko-luzik.

no i kurcze moze i ma bole brzucha od glutenu ale wiadomo czemu marudny? i zabki moga byc przyczyna i ze zmeczony i wszystko w sumie

a dzis zjadl nawet pol sloiczka szpinaku z ziemniakami- jakies swieto normalnie
tyle ze popijac nie chce- ani rumiankiem ani woda ani z niekapka ani z butelki

Mewa u mnie (miałam do 7roku życia) to objawy były porządne i bolesne bóle brzucha itp.

u mojej młodszej tez bóle brzucha były,a dodatkowo niedobory żelaza miała,biegunki i zaparcia na przemian,ale po roczku to ustąpiło i wtedy można było powoli gluten wprowadzać

no i kurcze moze i ma bole brzucha ale wiadomo czemu marudny? i zabki moga byc przyczyna i ze zmeczony i wszystko w sumie

a dzis zjadl nawet pol sloiczka szpinaku z ziemniakami- jakies swieto normalnie
tyle ze popijac nie chce- ani rumiankiem ani woda ani z niekapka ani z butelki

moja tez niechce popijać,tylko mleczkiem popije i to nie zawsze

czytam i głupsza się robię:
Profilaktyka polega na stosowaniu diety bezglutenowej do 9–10 miesiąca życia dziecka[14]. Według schematów żywienia niemowląt, dzieci powinny być poddawane tzw. dawce ekspozycyjnej glutenu w 5 (w przypadku karmienia piersią) i 6 miesiącu życia (w przypadku karmienia mlekiem modyfikowanym)[15]. Dawka ekspozycyjna powinna wynosić 2–3 gramy (np. kaszy manny) na 100 ml posiłku, w kolejnych 2 miesiącach zwiększona do 4–6 gram. Po 4 miesiącach ekspozycji na gluten, jeśli dziecku nic nie dolega, można mu podawać posiłki glutenowe bez ograniczeń[potrzebne źródło].Czyli jak dodam te dwie łyżeczki kaszki do mniej niż 100ml posiłku to też przedawkowanie, bo stężenie za duże. A jak dam popić to zmniejsze to stężenie?

ja zawsze daje 2 łyżeczki - czasem do pół słoicza a czasem mam więcej, czyli po tych 2 miesiacach, kolejne 2 miesiące tylko 4 łyżeczki ? w schemacie żywienia który mam było napisane tylko o tych 2 miesiącach, już się cieszyłam że tydzień mieszania mi został... : /

ech tak piszecie o tym glutenie że nawet jakbym chciała to bym tego nie zrozumiała:-D:-D ja w sumie nie przeprowadzam fachowej ekspozycji na gluten, bo czasem dam Jasiowi słoiczek z kaszką glutenową i tyle:sorry:
A za miesiąc mam zamiar mu gotować na kolacje grysik na wodzie+mleko modyfikowane, tak przy Juli robiłam i było ok;-):-D

reklama
Do góry