reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

Stokrotka moja jak ma dobry dzień to kaszkę zje, ale tylko łyżeczką, z butli to tylko mleko i łyżeczka manny której nie czuć.

Martusia u nas soczek tylko Hipp jabłkowy z woda mineralną, i herbatka rumiankowa ale teraz to parę łyczków na dzień.

My już przerobiliśmy marchewkę, ziemniaka, słodkiego ziemniaka, dynię, dynię piżmową, buraczka, pietruszkę, groszek, cebulę, brokuł, kalafior, szpinak, pomidor, kurczaka, królik i owoce jabłko, gruszka, banan, jagody, maliny, żurawina, winogrona czerwone. Nie wprowadzałam osobno każdego składnika tylko słoiczek na 3 dni. jedyne dolegliwości to wzdęcia i bączki po brokułach i kalafiorze.

Verita no jakby nie patrzeć to miałaś rację tylko to mleczko jest odpowiednio przerobione i wzbogacone, żeby miały wszytko to co potrzebne naszym dzieciom a nie cielaczkom :-D:-D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Stokrotka u mnie też była wścieklizna na szpinak z ziemniakiem, i jeszcze jakieś danie z czymś zielonym.
U nas ogólnie zasada nie może być za gęste, czy kaszka, czy owoce, czy obiad. Jak za gęsty obiad dodam wody i jest ok.
Ada uwielbia owoce, obojętnie co by nie dostała to aż oczy mruży z rozkoszy:-) A że tu inaczej karmią, więc o 4 miesiąca jadła już i wiśnie, i śliwki, truskawki, maliny, rabarbar, jabłka, gruszki, porzeczki. Daje jej wszystko co napisane od 4 miesiąca. Mięsa wołowina, kurczak uwielbia, łosoś, indyk a tu akurat był bunt.
Kaszki też wszystkie jakie są, z owocami i bez.
Jedynie co to w dalszym ciągu pić nie chce. Napije się ze 5 łyków soczku jabłkowego z wodą, i tylko to, mleko szalona pije po około 100 z 6 razy na dobę, raz w nocy. Jak ją ważyłam na 5,5 miesiąca miała 7 kg, i 69cm długa.
Własnie muszę napisać, że wszystkie rzeczy z H&M nosi na 68 i są dobre, a na Kaca były zawsze numer większe. I jak tu kupować na zapas ciuchów, jak ona do standardów się nie stosuje:-)

Stokrotka u mnie też była wścieklizna na szpinak z ziemniakiem, i jeszcze jakieś danie z czymś zielonym.
U nas ogólnie zasada nie może być za gęste, czy kaszka, czy owoce, czy obiad. Jak za gęsty obiad dodam wody i jest ok.
Ada uwielbia owoce, obojętnie co by nie dostała to aż oczy mruży z rozkoszy:-) A że tu inaczej karmią, więc o 4 miesiąca jadła już i wiśnie, i śliwki, truskawki, maliny, rabarbar, jabłka, gruszki, porzeczki. Daje jej wszystko co napisane od 4 miesiąca. Mięsa wołowina, kurczak uwielbia, łosoś, indyk a tu akurat był bunt.
Kaszki też wszystkie jakie są, z owocami i bez.
Jedynie co to w dalszym ciągu pić nie chce. Napije się ze 5 łyków soczku jabłkowego z wodą, i tylko to, mleko szalona pije po około 100 z 6 razy na dobę, raz w nocy. Jak ją ważyłam na 5,5 miesiąca miała 7 kg, i 69cm długa.
Własnie muszę napisać, że wszystkie rzeczy z H&M nosi na 68 i są dobre, a na Kaca były zawsze numer większe. I jak tu kupować na zapas ciuchów, jak ona do standardów się nie stosuje:-)

wróciłaś Kochana :-D
no junior stwierdził,że jednak mamina zupka warzywna lepsza od słoiczków ;-) ja rozcieńczam wywarem warzywnym :tak:

póki co stanęło na 3x mleko, 1xdanie, 1xkaszka lub kleik z kaszka manną
a pijemy póki co soczki dziś nawet 140ml :szok:

My podobnie jak Adolina Axy - mleko ok 6x 100 , może 120, ale to taka średnia, bo raz jest 60 raz90 a raz 150 zależy od pory dnia i od początku jedziemy na słoiczkach. Teraz jemy te po 5 miesiącu tak jak leci, kurczaki, jagnięcina, indyki łososie, deserki tez tak jak lecą wszystkie smaki, nic się nie dzieje. Raz zje cały słoiczke, a raz pół.
Miałam kiedys problem z kaszką pisałam o tym, ale to juz przeszłość, lodkryłam, że Nati smakuje tylko brzoskwiniowa z Bobowvity i tą właśnie dostaje codziennie na śniadanie. Na noc do mlkea 150 ml dostaje kleik ryżowy.
Amen :)

Moja teraz zjada w dzień kasza 90ml ryżowa albo jaglana z owocami + manna po niej 120-150ml mleka (ale czasem nie zjada mleka wcale albo nie chce kaszy) i idzie spać, obiadek 100-120g, owoc w siateczce (gruszka, jabłko, banan), podwieczorek 150-180ml mleka i kolacja 180-210ml w nocy budzi się 1 albo 2 razy na MM i zjada 60ml czasem 150ml w zależności ile zje mleka w dzień (wiem to dziwne ale jak mało mleka zje w dzień to w nocy zjada podwójne porcje :baffled::eek: Czyli w sumie zjada 6 czasem 7 posiłków:-)

u nas jest tak około 7 posiłków z mm po ok. 140-200 ml i to po cycusiu, słoiczek warzywny lub mięsno/rybko warzywny 2x w tygodniu i słoiczek deserek owocowy, jak kupię siateczkę to będzie jeszcze jabłuszko w siateczce. A i czasami daję parę łyczków wody jak mamy gorąco w domku.

od jutra zaczynam kaszkę mannę dodawać po pół łyżeczki, czy można taką zwykłą do gotowania czy trzeba specjalną dla dziecka kupować? Szczerze to szukałam ale nie znalazłam żadnej bez mlecznej, bo ja chciałam na swoim mleku lub na enfamilu podawać, a kleików glutenowych też u nas nie ma w sklepach.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry