reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

A mojemu kleik dodany do zupki nie przejdzie..Raz spróbowałam dodać i nie chciał jeść. Woli samą papkę, w sumie mi tez bardziej taka smakuje:-p Dziś też chcialm dac na spróbowanie kaszki.. no i dupa- on nie lubi takich rzeczy:tak:Ale co tam w sumie ważne że poza tym je....

reklama
Pauline- ja zaczęłam od jabłuszka, ale możesz od marchewki. Starłam na tarce dałam ile dziecko chciało i przez 2 dni tylko to. Póżniej była marchewka z ziemniaczkiem-> bierzesz 2 marchewki nie duze, kroisz w talarki do tego pół średniej wielkości ziemniaka i tak samo kroisz. Zalewasz to wodą ( nie za dużo) i dodajesz 1 łyżeczkę oliwy vel. masła bądż oleju rzepakowego, i gotujesz aż zmięknie ok 15-20 min. Potem miksujesz/ blenderujesz(?) i gotowe;-) Póżniej dodać możesz 1/3 pietruszki i znowu później 1 różyczke brokuła ( choć ten może wzdymać) i tak rozszerzasz co 2-3 di o kolejne warzywko:tak: Ja robie tym sposobem i całkiem ok. Nie wiem jak inne Mamy. aaa zupke daje o stałej godzinie (u mnie to 14) i ok 17 jabłuszko i tak codziennie. A do zupek mozesz dodawać kleiku 1 łyżeczka, ja nie dodaje bo mój nie chce z nim jesc..woli bez:tak:

edit.
inni radzą by na początku rozszerzania diety robić tak, ze dajesz jabłuszko i czekasz 2 dni czy nic sie nie dzieje. Ja po prostu tak jak napisałam- dawałam przez 2-3 dni to samo

Ostatnia edycja:
axa -kule bele moze on sie nie nazywa trójprtzepływowy, ale ma oznaczenia X i otwiera się na taki krzyżyk i jest bardzo fajny, do gęstszych, ale nie bardzo gęstych pokarmów

Z jakiej firmy słoiczki kupujecie, bo ja Gerbera ?????

Dziś podam małej marchewkę z jabłkiem, bo chyba za szybko wystartowałam z tym bananem :eek:

Palma banana nie ma na liście rozszerzania produktów po 4 miesiącu ale już mam już zakupiony bo w Irl jest oznaczony 4m+ zresztą jak wszystkie owoce:p Tu kaszki na noc są z jabłkiem albo bananem więc lepiej jest wcześniej sprawdzić czy niema jakiejś reakcji na banana też. Na pewno nie zaszkodzi bo ja na przykład nie mam zamiaru Lenie podawać jabłka bo ono rozluźnia kupki a mojej już i tak wszystko się wylewa z pieluszki, banan działa odwrotnie, scala kupki :)
Axa teraz sprawdziłam na niemieckiej stronce że u ciebie chyba nie ma tych smoków
eek.gif
confused.gif
baffled5wh.gif
http://www.tommeetippee.de/product/easivent-sauger-dickfl-ssige-nahrung/ Moje smoki właśnie tak jak Palma pisze otwierają się na X.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Palma banana nie ma na liście rozszerzania produktów po 4 miesiącu ale już mam już zakupiony bo w Irl jest oznaczony 4m+ zresztą jak wszystkie owoce:p Tu kaszki na noc są z jabłkiem albo bananem więc lepiej jest wcześniej sprawdzić czy niema jakiejś reakcji na banana też. Na pewno nie zaszkodzi bo ja na przykład nie mam zamiaru Lenie podawać jabłka bo ono rozluźnia kupki a mojej już i tak wszystko się wylewa z pieluszki, banan działa odwrotnie, scala kupki :)
Axa teraz sprawdziłam na niemieckiej stronce że u was inne oznaczenie na smoczkach jest easivent™ Sauger, dickflüssige Nahrung | Tommee Tippee Jest takie samo jak w Pl i te smoczki do kaszki to od 6mż są:/ Chociaż moje smoki właśnie tak jak Palma pisze otwierają się na X i wyglądają inaczej nić na polskim opakowaniu:eek::confused::baffled:

Gerber, hipp i bobovita tez ma w ofercie banana po 4 miesiącu - nie tylko w irl;p

Ostatnia edycja:
No wiem, wiem:) ale mi chodziło że nie ma na liście- schemacie, rozszerzania diety po 4 miesiącu tylko marchew, jabłko ziemniak:) Zresztą skoro mają oznaczenie 4m+ ,to kto chce to podaje:p w zależności od potrzeb jak napisałam wyżej:)

Marchewka już była
ziemniaczek też
marchewka z ziemniaczkiem
ziemniak z szpinakiem - o dziwo smakowało :-D
jabłuszko
jabłuszko z marchewką
zupka jarzynowa
a teraz bananek
wszystko podaję przez 3 dni ;)
a do zagęszczania kleik ryżowy

tylko teraz moje dziecko mniej je mm
i ma gęstsze kupki i robi je rzadziej

Palemka albo inna mama która takowy ma, jaki to jest smoczek trójprzepływowy????????????????? Zaraz jadę to kupię. Adola dziś to już jedzie po bandzie! O 4 wypiła 16, o 9 rano ze 15, o 11:30 ze 80 OOO! I w ogóle tak dziwnie pije, jakby jej za szybko leciało:baffled: Ma 1+ smoczki, ale dziurki już większe się zrobiły od ssania wiadomo, i chyba muszę dziś kupić 1+ nowe:dry:

jest z TT i ma oznaczenie x;-)

axa -kule bele moze on sie nie nazywa trójprtzepływowy, ale ma oznaczenia X i otwiera się na taki krzyżyk i jest bardzo fajny, do gęstszych, ale nie bardzo gęstych pokarmów

Z jakiej firmy słoiczki kupujecie, bo ja Gerbera ?????

Dziś podam małej marchewkę z jabłkiem, bo chyba za szybko wystartowałam z tym bananem :eek:

ja kupuję z gerbera i hippa :-D

reklama
U nas to jest nawet pomarańcza, brazowa fasolka, szparagowa itd od 4 + . My podalismy dziś sloiczkowy groszek zielony. Był bardzo smaczny. Jutro jabłuszko z jagodami ;)

Do góry