reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

stokrotka.af - banana trochę podgotować, bo myślę, że surowy jest jeszcze za gęsty dla nich. Możesz dać jednego dnia i kleik i kaszkę. Spróbuj zrobić ten kleik z jednej łyżki mniej, będzie wtedy luźniejszy, może wtedy chwyci. Weronika np. nie lubi jak jest za gęsto, musi mieć troszkę rozrzedzone, a jak podaję Jej takie gęściejsze to podaję jedzenie dosłownie na czubeczku łyżeczki, żeby nie miała wrażenia w buźce, że coś się Jej zapycha. :-p

reklama
gorgusia masz jakieś sprawdzone połączenia bez marchewki? warzywka masz swoje/eko czy ze sklepu/bazarku?
dzisiaj otworzyłyśmy ziemniaczka z dynią i indykiem i to takie gorzkawe było, a marchewka jednak smaczku dodaje. Chcę przynajmniej na chwilę odłożyć marchewkę i sprawdzić czy kupka będzie lepsza bo na razie dość gęsta jest:( pomimo że Ada w końcu zaczęła pić:) a słoiczki to prawie wszystkie mają marchewkę

Ja dziś podałam czwarty dzień z rzędu marchewkę. To teraz mam zrobić przerwę, jak długą? Potem chcę dać marchew+ziemniak, ziemniak+dynia i poźniej jabłko. Czy między każdą nowośćią mam robić przerwy?
My zaczeliśmy rozszerzać dietę po skończonym 5 m-cu. Czy jak już minie miesiąc to też każde nowe warzywko muszę wprowadzać osobno? Bo patrzyłam wg schematu i potem to już dużo tych nowych warzyw można (i mięsko też), to jak ja będę tak pojedyńczo to dni mi zabraknie? I od kiedy spróbować podawać dwa posiłki (np. warzywka na obiad i owoce na deserek)?

gorgusia masz jakieś sprawdzone połączenia bez marchewki? warzywka masz swoje/eko czy ze sklepu/bazarku?
dzisiaj otworzyłyśmy ziemniaczka z dynią i indykiem i to takie gorzkawe było, a marchewka jednak smaczku dodaje. Chcę przynajmniej na chwilę odłożyć marchewkę i sprawdzić czy kupka będzie lepsza bo na razie dość gęsta jest:( pomimo że Ada w końcu zaczęła pić:) a słoiczki to prawie wszystkie mają marchewkę
Zamiast marchewki zastosuj ziemniaka albo ryż.
Jeżeli coś jest gorzkie dla Ciebie, nie oznacza, że dziecku nie będzie smakować. ;-)

Ja dziś podałam czwarty dzień z rzędu marchewkę. To teraz mam zrobić przerwę, jak długą?
Nie musisz robić przerwy.

Potem chcę dać marchew+ziemniak, ziemniak+dynia i poźniej jabłko. Czy między każdą nowośćią mam robić przerwy?
Podawaj każde po dwa dni, jak coś ma uczulić to raczej uczula od razu i to wyłapiesz obserwując. Niewielkie szanse, że te produkty akurat uczulą.

My zaczeliśmy rozszerzać dietę po skończonym 5 m-cu. Czy jak już minie miesiąc to też każde nowe warzywko muszę wprowadzać osobno?
Dwa dni na nowość Ci wystarczą.

Bo patrzyłam wg schematu i potem to już dużo tych nowych warzyw można (i mięsko też), to jak ja będę tak pojedyńczo to dni mi zabraknie?
Jak już będziesz mieć ziemniak, dynia, marchew to potem dodawanie kolejnych warzyw to już pestka, nie zauważysz jak po tygodniu będziecie wszystko jedli.

I od kiedy spróbować podawać dwa posiłki (np. warzywka na obiad i owoce na deserek)?
Dajcie sobie tydzień.

U nas już sinlac albo kleik na drugie śniadanie.
Obiad warzywny.
Deserek ok. 17 owocowy.

Cycki wieczorem mam przy ziemi, ale przynajmniej jak wychłepce to śpiiiiiiiiiiiiiiiii. :-) A ja czuję niesamowitą ulgę. :-p

Zamiast marchewki zastosuj ziemniaka albo ryż.
Jeżeli coś jest gorzkie dla Ciebie, nie oznacza, że dziecku nie będzie smakować. ;-)

Taki normalny ryż? Ugotować i dodać do zmiksowania?

---------------------

A ja nie wytrzymałam zrobiłam eksperyment. Jak już wcześniej się żaliłam, moje dziecko często budzi się w nocy. Trwa to już prawie miesiąc. Tej nocy budził się tak:
*21 zasnął
*00 cyc
*02 cyc
*04 cyc
*06:45 ostateczna pobudka.

Postanowiłam nakarmić go mm, po pierwsze, żeby zobaczyć ile ten łobuz wypija jednorazowo, po drugie sprawdzić czy dzięki temu będzie dłużej spał. W ten sposób wiedziałabym, ze moim się nie najada. Na opakowaniu napisane jest dzieciom powyżej 5 mies 210ml. Myślę... Wy piszecie, że wasze dzieci rzadko 200ml zjadają, więc zrobię 180ml. Ku mojemu zaskoczeniu Troll wypił 100ml i padł jak kawka. Myślę... czyżby on po prostu jedząc zasypiał, nie dojadał i dlatego tak często się budził? Ale nie... obudził się po 20min i wydoił jeszcze cyca. Myślę że razem wszystkiego było ze 150ml. Tylko w takim razie co ja mam robić, jeśli okaże się, że prześpi np. 6-7h ciągiem? :confused::shocked2::szok:

anusienka1986 - tak normalny ryż, pół na pół biały z brązowym.

Na dwa sposoby można to zrobić.

Albo miksujesz suchy ryż i zalewasz wodą i gotujesz.

Albo gotujesz, wrzucasz do warzywa i miksujesz.

Co masz zrobić? Ja bym nie rezygnowała z cyca, ale na kolację wprowadziła może kaszkę/kleik jako pokarm stały, podawane łyżeczką. Decyzję tak naprawdę musisz podjąć sama, ba najpierw niech prześpi te 6-7h , a potem będziesz gdybać. :tak:

Taki normalny ryż? Ugotować i dodać do zmiksowania?

---------------------

A ja nie wytrzymałam zrobiłam eksperyment. Jak już wcześniej się żaliłam, moje dziecko często budzi się w nocy. Trwa to już prawie miesiąc. Tej nocy budził się tak:
*21 zasnął
*00 cyc
*02 cyc
*04 cyc
*06:45 ostateczna pobudka.

Postanowiłam nakarmić go mm, po pierwsze, żeby zobaczyć ile ten łobuz wypija jednorazowo, po drugie sprawdzić czy dzięki temu będzie dłużej spał. W ten sposób wiedziałabym, ze moim się nie najada. Na opakowaniu napisane jest dzieciom powyżej 5 mies 210ml. Myślę... Wy piszecie, że wasze dzieci rzadko 200ml zjadają, więc zrobię 180ml. Ku mojemu zaskoczeniu Troll wypił 100ml i padł jak kawka. Myślę... czyżby on po prostu jedząc zasypiał, nie dojadał i dlatego tak często się budził? Ale nie... obudził się po 20min i wydoił jeszcze cyca. Myślę że razem wszystkiego było ze 150ml. Tylko w takim razie co ja mam robić, jeśli okaże się, że prześpi np. 6-7h ciągiem? :confused::shocked2::szok:

na moim mm jest napisane 5-6 mies 4xpo180ml mam Bebilon
a to źle jakby tyle przespał ;-);-)
mój zasypia o 19 po kąpieli i budzi się dopiero 6:30 ja mu ostatnia flachę daje na śpiocha o 23 bo inaczej nie byłoby tych 5 posiłków....

a dziś mamy totalną rewolucję jedzeniową :szok:
pobudka 6:30 i tylko 20ml mm :no:
9:30 150ml kaszka bananowa
14:00 była marchewka+seler+pietruszka+ziemniak podlane sokiem jabłkowo-marchewkowym wszamał parę łyczeczek
17:00 było 100ml herbatki koperkowej
19;00 140ml mm
i o 23;00 planuje wcisnąć mu na śpiocha 180ml mm
tylko się martwię,że za mało mleka na dzień mu wyszło :-(

reklama

U nas wymiata:
ziemniak, dynia, brokuł
ziemniak, pietruszka, brokuł
ziemniak, pietruszka, brokuł, natka, królik

Marchewki w ogóle nie daję, bo zatwardzała Kaca. Widzę,że kaszka jaglana dobrze działa i co kilka dni ranna kaszka jaglana jest z dodatkiem śliwek ze słoiczka.

Do góry