Tygrysek1985
Fanka BB :)
palma ja sprobowalam malemu nie posluzylo i odstawiam na razie
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Kasieq, tak mi lekarz powiedział, że nietolerancja glutenu to ostre biegunki i ogólnie takie objawy ze strony przewodu pokarmowego, że nie da się tego nie zauważyć.
Ekspozycja na gluten z tego co czytałam powinna trwać miesiąc. Czyli po miesiącu dodawania łyżeczki manny do kaszki czy mleka, można tą ilość zwiększać i już zacząć normalnie podawać np kaszkę glutenową albo pełną porcję manny. Ja chcę po 6 miesiącu robić kaszkę jaglaną bezglutenową pół na pół z manną a po 7 miesiącu już dawać normalnie kaszki glutenowe i przestanę już myśleć ile gram tego zjadł.
Ogólnie to z tego co widzę wśród znajomych, to nikt się aż tak nie patyczkował z tym glutenem jak ja, dziewczyny dawały dzieciom biszkopta do kaszki albo obiadku i jak po paru dniach dziecku nic nie było to już normalnie dawały wszystko z glutenem. Ja tam jestem trochę bardziej zasadnicza i wolę wszystko robić zgodnie z zaleceniami, ale jakbym podeszła do tego na luzie to pewnie też by się nic nie stało
Z owoców to rzeczywiście tylko jabłka i banany teraz wchodzą w grę, reszta to słoiczki. Nie ukrywam że sama nieraz dziecku te deserki wyjadam, takie są dobre. Nie mogę się doczekać lata, pomrożę parę kg truskawek, malin, jagód i będę dziecku robić sama serki i jogurty z owocami, bardzo łatwo się robi (łatwiej niż zupki) i są lepsze niż te sklepowe.
A dyni tej słoikowej mój syn nie cierpi, ona smakuje jakoś dziwnie... z obiadków to on w ogóle je tylko to w czym jest przewaga marchewki, w sumie tylko Hipp mu wchodzi i jak ja coś zrobię to też ładnie je, ale koniecznie musi być dużo marchewki.
bo marchewka słodka
ja dziś podałam zupkę jarzynową (seler+marchew+pietruszka+ziemniak+brokuł) własnej produkcji
wszamał pół słoiczka (bo jak zrobiłam to w słoiczki po deserkach przełożyłam) no i żałuje,że nie miałam więcej przygotowane bo jeszcze chciał
![]()
Dziewczyny a mogę np. kupić gruszkę ze słoiczka i pomieszać ją ze swoim jabłkiem lub bananem? Albo np. do dania ze słoiczka dynia+ziemniak dołożyć marchew, czy cokolwiek? Albo czy mogę pomieszać dwa różne słoiczki razem?