reklama

Mniam! Mniam! Coś dla naszych rosnących brzuszków ;-)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w sierpniu 2013' rozpoczęty przez cwietka, 18 Styczeń 2013.

  1. cwietka

    cwietka Moderator

    No to rozpoczynam wątek kulinariowy :-)

    Naleśniki ze szpinakiem

    Naleśniki (ja robię mniej więcej tak):
    2/3 porcji mleka
    1/3 porcji wody
    jajko
    mąka
    otręby pszenne
    sól - szczypta
    łyżka oleju
    Wszystko wymieszać. Niestety dokładniejszych proporcji proszę ode mnie nie wymagać, bo zawsze robię na oko [​IMG]

    Farsz
    duża cebula
    opakowanie szpinaku (ja używam gotowych mrożonek)
    opakowanie pleśniaczka (najlepszy jest Gorgonzola) tak chyba 200-250 g
    łyżka śmietany (opcjonalnie)
    czosnek u nas tak jeden duży ząbek
    sól, pieprz
    starty żółty ser (tak na oko z pół szklanki)


    Cebulę kroimy, podsmażamy. Dorzucamy czosnek, szpinak, pleśniaczek, sól, pieprz, smietanę i na koniec ser żółty - tak tylko, żeby się rozpuścił.

    Podajemy z sosem czosnkowym (opakowanie jogurtu naturalnego - duże, ząbek/dwa czosnku, 2 łyzki majonezu)

    Smacznego :-)
     
  2. cwietka

    cwietka Moderator

    I...
    drożdżówki
    dla Zaczarowanej

    ok 4 szklanki mąki pszennej
    pół kostki drożdży (pół dużej kostki, czyli 5 dag)
    szklanka mleka
    pół szklanki cukru
    1 żółtko + jedno jajko (ja kiedyś -jak mieliśmy podejrzenie, że Córencja jest uczulona na jajka - robiłam w ogóle bez i też wychodziły)
    trochę roztopionego masła -tak z dwie łyżki

    Drożdże rozrabiamy z odrobiną ciepłego mleka, cukru i mąki. Jak zaczną się pienić dorzucamy resztę składników. Czekamy aż ciasto wyrośnie - ok godzinę.

    Jak wyrośnie, to dzielimy je na 6 identycznych części i trzy części rozwałkowujemy na podłużne, identyczne prostokąty. Pierwszy prostokąt smarujemy serkiem homogenizowanym waniliowym (jest najlepszy), na niego kładziemy drugi prostokąt, smarujemy serkiem i trzeci. Trzeciego już nie smarujemy. Kroimy na około 2,5 centymetrowe paski oczywiście w poprzek, a nie wzdłuż i dwa razy skręcamy. Nie wiem, jak to wyjaśnić, ale jest proste. Wychodzi coś takiego Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://1.bp.blogspot.com/_QYXfFH-IKaI/TNLw5wi92zI/AAAAAAAAD5Q/htSqaoO6ENA/s1600/Zakrecone%2Bbuleczki%2Bz%2Bserem2.JPG
    Bułki smarujemy roztrzepanym białkiem (tym które zostało po żółtku). Taka porcja starcza zwykle na blaszkę. Wkładamy ją do piekarnika i pieczemy ok 10 min w temperaturze 180 stopni - do zrumienienia.
    W tym czasie z pozostałych trzech części ciasta robimy tak samo kolejne drożdżóweczki.

    Bułki są pyszne i nie schną tak szybko jak normalne drożdżówki. Można je spokojnie jeść jeszcze na drugi dzień.
     
  3. reklama
  4. franekkimono

    franekkimono Fanka BB :)

    Ooo bardzo mi się podoba ten wątek chyba będzie mój ulubiony :-)
     
  5. mejdia

    mejdia czerwcóweczka 2008 ;)

    Cwietka jak super, że wrzuciłaś przepis na drożdżówki, właśnie
    prosiłam cię o to na głównym i musiałam edytować posta, bo widzę, że już jest.
    Na zdjęciu wyglądają apetycznie , oj chyba muszę je zrobić!!!
     
  6. cwietka

    cwietka Moderator

    Mejda - zdjęcie nie moje :sorry: Ale u mnie wyglądają podobnie :-)
    Cieszę się, że wątek się podoba i czekam na Wasze przepisy :-)
     
  7. zaczarowana79

    zaczarowana79 3*mama :-)

    20130119_140804.jpg Tak wyszły moje, nie takie ładne jak na zdjęciu z blogu, ale dojdę do wprawy. Pyszne!:-)
     
  8. Margo25

    Margo25 Fanka BB :)

    SERNIK :)

    Ja może zacznę od sernika, który ma same zalety:
    -po pierwsze- robi się go dość szybko :)
    -po drugie- jest pewnym ciastem i zawsze wychodzi :)
    -po trzecie- jest naprawdę zacny w smaku :)


    Składniki:
    * 1kg twarogu w wiaderku na sernik
    * 20dag masła
    * 8 jajek
    * 2 szklanki cukru
    * 2 opakowania cukru waniliowego
    * 2 opakowania sernixa lub fixserniksa lub budyniu śmietankowego
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 100g skórki pomarańczowej
    * aromat

    Ubijamy mikserem same żółtka z cukrem (białka będą nam potrzebne później!), dodajemy masło i ubijamy na jednolitą masę. Łyżkami powoli dodajemy twaróg a następnie proszek do pieczenia, sernix i dalej pozostałe składniki (bez białek). Białka ubijamy osobno a powstałą pianę dodajemy do masy cały czas delikatnie mieszając. Następnie wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy ok. 45-50min (zależy od piekarnika) na 180st.

    Gdy sernik ostygnie dorabiamy polewę: trochę masła, rozrobionego kakao i cukru (na oko;) ) Jak nie byłam w ciąży to zawsze dodawałam odrobinkę wódki dla lepszego aromatu i wyglądu :)
    Na koniec posypujemy posypką. Ja zawsze wybieram wiórki kokosowe :)

    Smacznego!

    Niebawem postaram się dorzucić przepis na bułeczki pszenne i inne smakowitości istnie czekoladowe!
     
    Ostatnia edycja: 19 Styczeń 2013
  9. Loleczka

    Loleczka Fanka BB :)

    Super wątek! Niedługo może i ja coś wrzucę:-)
     
  10. reklama
  11. Margo25

    Margo25 Fanka BB :)

    Loleczka czekamy na propozycje! Ja muszę wypróbować koniecznie drożdżówek Cwietki :) W ogóle coś mi się wydaje, że często będę czegoś Waszego próbować :D
     
  12. zaczarowana79

    zaczarowana79 3*mama :-)

    20130120_112951.jpg To obiecane zdjęcie Chatki Baby Jagi.
     

Poleć forum