Widze ze macie na tapecie rzucawke porodowa czy tez zatrucie ciazowe, hmmm moj ulubiony temat. Tak jak juz dziewczyny pisaly najczestsze objawy to wysokie cisnienie (ktore pojawia sie nagle, tzn. mozna miec dlugie tygodnie normalne cisnienie i nagle sie ono podnosi) a co za tym idzie czesto obrzeki (zatrzymanie wody w organizmie-uwazac z podawaniem plynow). Bialko w moczu to juz efekt wtorny wysokieo cisnienia i obrzekow, nerki nie daja rady przepompowac tych plynow, zaburzeniu ulega gospodarka wodno-elektrolitowa. Stad moga sie pojawic nawet drgawki a nawet utrata przytomnosci. Dlateo to mierzenie cisnienia jest tak wazne. Szczegolnie w pozniejszych etapach ciazy. Tak jak juz gdzies pisalam w USA kobiety z rzucawka/zatruciem (zwana tez preeklampsja) kwalifikuja sie do natychmiastowego wywolania dziecka, znam dziewczyne ktora miala wywolywany porod w 8 miesiacu wlasnie ze wzgledu na to zatrucie (mimo ze dziecko nie pchalo sie jeszcze na swiat). Ja na szczescie uniknelam poprzednim razem ale cisnieniomierz mam zawsze pod reka, jakas przewrazliwiona jestem na tym punkcie.